Wymienię uszczelki przednich drzwi , bo nie są w najlepszym stanie . Wiecie może czy takie uszczelki sprzedawane na metry nadają się ? Bo oryginałów nie znalazłem . Jeśli tak to jakich rozmiarów jest ta uszczelka ?
Printable View
Wymienię uszczelki przednich drzwi , bo nie są w najlepszym stanie . Wiecie może czy takie uszczelki sprzedawane na metry nadają się ? Bo oryginałów nie znalazłem . Jeśli tak to jakich rozmiarów jest ta uszczelka ?
Wątpię żeby takie zwykłe pasowały, ale można próbować..
Być może w Italii są jeszcze takie uszczelki.
Czemu mogły by nie pasować skoro jej rozmiary były by zgodne z oryginałem ?
Jeśli trafisz takie idealne, to tak, ale pozostaje kwestia przylegania do drzwi, czyli grubość uszczelki. Jeśli weźmiesz na wzór i znajdziesz takie same, to mam nadzieje ze będzie dobrze.
Więc nie pozostaje mi nic innego jak szukać dobrego zamiennika . Może ktoś coś jeszcze powie na temat jakości wyciszenia w 164 ?
U mnie cisza. Do 160 lepiej niż w służbowym golfie 7, więc nie ma na co narzekać.
No to mam powód do zmartwień , jeżdżąc e39 to tam jest kompletna cisza .. a u mnie szum . Mam nadzieje że to tylko wina uszkodzonych uszczelek .
Kup e39
Nie w tym rzecz , sęk w tym że jak na tą klasę samochodu alfa powinna gwarantować dobre wyciszenie .
Gwarantuje, ale widocznie nie Twój egzemplarz..
Bardzo możliwe , po to pytam aby się upewnić .
Oby Ci się udało poprawić, bo takie szumienie wkurza, zwłaszcza w długich trasach.
Witam, mam pytanko do posiadaczy 164 ale oczywiście nietylko;)
Czy da radę bez większych przeróbek przykręcić felgi 19"? Uratowałem niedawno 164 i chce troszkę w nią zainwestować;)
18` od GT wchodzą bez problemu :) Idąc dalej tym tropem w GT też wsadzali 19` także jest szansa że i do 164 może przypasować.
Wie ktoś może jakie są długości przewodów hamulcowych wychodzących od korektora siły hamowania do zacisków w 164?
Ma ktoś na zbyciu napis "Super"? Chcę pomalować klapę i brak mi takiego do kompletu.
No i strzeliła .. heh . Miałem uderzoną klamkę zewnętrzną od strony kierowcy , aż ostatnim razem mi strzeliła .. co najgorsze nie ma nigdzie jej dostępnej , same prawe i tylne lewe . Chyba że ta tylna lewa pasuje do drzwi kierowcy ? A może akurat ktoś z was posiada taką gdzieś w garażu i chciałby ją odsprzedać ?
Z klamką kierowcy od zawsze był problem, sprzedawało się ich kilkanaście rocznie..
Tylna lewa zamontujesz, ale będzie ciężko chodzić, a do tego może się nie otwierać szyba, ale niektórzy się tak ratowali. My zostawiliśmy nówkę kierowcy na zapas, bo jak kiedyś pierdyknie.. najbardziej uważajcie Panowie zimą na te klamki, kleić, spawać się nie da.
No to ładnie .. obdzwoniłem sporo sprzedawców części używanych do 164 , wszystkie klamki są prócz kierowcy .. masakra , tego nawet nie da się zaspawać ani zakleić .
Jest nas tu trochę posiadających kredensy. Może zapytamy stosując tryb ofertowy jakieś manufaktury rzemieślnicze ile by kosztowała krótka seria dokładnie odwzorowanej klamki jako odlew lub coś w technologii CNC?
Alfisti zawsze się pozdrawiają na drodze.
Z Italii ściągaliśmy, metodą CNC raczej taniej nie będzie..
http://m.ebay.it/itm/400514559358?nav=SEARCH
Da się przerobić na przód http://allegro.pl/alfa-romeo-164-kla...067968899.html ojcu zostawiłem w kolorze przednia lewa na zapas bo już tylna lewa przerobiona ma założona bo urwał. Lewe to już naprawdę rarytas. Nowa stała kiedyś na allegro za 250 zl
Panowie.. chcę założyć do swojej 164 Ori Alfowskie felgi 17' od 147, 156. Powiedzcie mi czy podejda one normalnie do 164? Nie chcę mieć żadnego bicia na kierownicy. Druga sprawa jakie max ET może mieć felga i jaką szerokość opony żeby nic nie obcieralo? Czy np. przy rozmiarze felgi 17 i oponach 215/50 nie będzie tarlo o nadkola?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Nic nie będzie tarło. Felgi od 156 podchodzą bez problemów.
Bicie nie zależy przecież od rozmiarów tylko ew. owalizacji, czy nieodpowiedniego wyważenia kół.
No to super, w takim razie trzeba poszukać ciekawej oferty.
Źle się wyraziłem pisząc o biciu kół. Dokładniej zmierzałem do tego, że musiałbym przy innych (nie ori) felgach zakładać pierścienie centrujące i schodzić na Alfowski rozmiar piasty, a z pierscieniami ostatnio miałem problemy, bo bicie występowało właśnie przez złe dobranie. + te plastikowe lubią pękać.. Także chciałbym założyć Alfowskie 17' od razu z otworem pasującym rozmiarem do piasty bez kombinowania.
Czyli 215 szerokosci i 50 wysokości przy 17 celowej feldze spokojnie wejdzie bez obierania o nadkola? A jak przy 45 profilu? Nie zrobi się za duży prześwit w i nie będzie to wyglądało co najmniej głupio? Myślę właśnie nad 45/50.
różnica pomiędzy 45 a 50 to tylko 5%, czyli 12 mm. Nie będzie raczej dramatycznie widoczna.
Ja mam 215/55R16. Nic nie obciera.
Inna rzecz, że 164 ma bardzo mało miejsca w nadkolach i wystarczą mocno wygniecione sprężyny, żeby zaczęło.
Znalazłem koła które chciałbym założyć do swojej 164... Mianowicie:
opony: 215/45/17R
felga: 17cali, ET30, 5x98, 7.0j, średnica otworu na piastę 58mm.
Teraz do rzeczy, czyli jak to będzie wyglądało na aucie, a dokładnie w 164?
Przy feldze 16' zejście z opony o profilu 55 na 45, doprowadziło do tego że auto wyglądało jak "koza" a prześwit w nadkolu zrobił się taki że mogłem wsadzić tam głowę :D
Tak więc czy przy 17 calowej feldze, profil opony może wynosić 45mm, a nadkola będą ładnie wypełnione? Chciałbym przed zakupem dopytać się, czy będzie to ładnie wyglądało czy zrobi się taka sama koza jak w przypadku 16 calowej felgi na niskim profilu opony (45mm)
Druga sprawa, to czy felgi o takich parametrach podejdą normalnie bez żadnych kombinacji, dystansów i pierścieni?
Czekam pilnie na odpowiedzi,
Pozdrawiam
profil podawany jest nie w mm tylko % szerokości.
Czyli jaki wniosek z tego? Bo w % to nie wkem
Będzie spoko, najważniejsze żeby się rozstaw śrub zgadzał, a co do prześwitu, to są tacy co do 164 wrzucili szprychowe 18" i obniżenie. :P
5x98 i otwór na piaste 58mm, więc typowo alfowska felga. Tez widziałem kiedyś 164 na 18' ale chodzi mi czy 17 cali podejdzie i nadkola będą dobrze wypełnione przy 45 profilu opony.
w %, czyli pomiędzy oponą o profilu 45 a taką o 55 różnica w średnicy to nie 10 mm a 10% szerokości opony. Dla opony 205 będzie to 20 mm. To już widać, ale 10 jest niemal pomijalne (dla porównania bieżnik nowej opony ma 8 mm)
Czyli jednymi słowy mogę śmiało zakładać 45 profil przy rozmiarze felgi 17'?
Według strony, przy rozmiarze wyjściowym 205/55/16, gdybym założył teraz 215/45/17, różnica wynosilaby -6,6 mm czyli rozumiem że w normie i nie wyglądałoby to śmiesznie. Dla porównania sprawdziłem jeszcze rozmiar jaki założyłem na parę dni, czyli 195/45/16 i przy tym rozmiarze różnica wynosiła aż -50 mm! Faktycznie by sie zgadzało bo ogółem mogłem wtedy praktycznie wlozyc głowę w nadkola.. ;D
Czyli odpowiedziałeś sobie na pytanie :)
Ogólnie 1-2 cm uchodzi bez większych problemów.
6,6 mm to nawet nie 1cm różnicy między 55/16 a 45/17. Inaczej sprawa ma się między 55/16 a 45/16... wtedy już różnica wynosi 50 mm czyli aż 5cm wiecej prześwitu
To jest procent SZEROKOŚCI opony. Twoje obliczenia są prawdziwe tylko przy tej samej szerokości (zakładam, że to 205).
Czyli jezeli mam 195 szerokości przy profilu 45, rozmiarze 16 i wygląda to co najmniej śmiesznie to przy oponie 215, takim samym profilu, jednak z większym rozmiarem opony (17), powinno to wyglądać ładnie?
Kurcze.
w calach jest rozmiar obręczy. Profil to wysokość boku opony liczona w procencie szerokości. Ergo - im szersza opona tym niższa wartość profilu, żeby średnica całego koła pozostała taka sama.
W 164 możesz wychodzić od wartości 205/55r16. Kalkulator, który podałem pokaże jaki profil jest konieczny dla danej szerokości i wielkości obręczy, żeby zachować fabryczną średnicę koła.
Pamiętaj, że inna średnica koła to nie tylko inny wygląd, ale też zmiana całkowitego przełożenia układu napędowego. Nie, żeby to jakoś dramatycznie wpływało, ale zmiana profilu z 55 na 50 jest już bardzo widoczna na wskazaniach licznika.