Posty #1243 i #1247 w tym wątku.
Printable View
Dzięki, jak myślicie po tych logach w 3 wymienić końcówkę?( 3 zawsze ma największą wartość na + po rozgrzaniu i wyłączeniu wszystkich odbiorników.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...py_bitowej.jpg
Zostaw wtryski w spokoju :) Korekty są dobre.
NO to jaka jest norma, gdyż chyba powinny być bliskie zera? ( 0,2 czy coś w tym stylu )
W teorii jak masz idealny (dosłownie, perfekcyjny) silnik i idealne warunki, oraz zaprogramowane odpowiednie kody wtryskiwaczy, to korekta powinna być 0. ALE. Jakakolwiek odchyłka czy wręcz usterka (klapy, EGR, przepływka itd. ale też chociażby zasyfiony dolot) i komputer będzie korygował wtryski aby wyrównać pracę jednostki - tak więc fakt, że jest jakaś korekta, nawet 1, nie znaczy od razu że wtryski zdychają, prawda? Jeśli się mylę, oczywiście proszę mnie poprawić...
Najlepiej jak są bliskie zeru, ale nawet auta wyjeżdżające prosto z fabryki nie będą miały takich korekt.
Przyjmuje się graniczną korektę wtryskiwacza 1.5. Ktoś bardziej pedantyczny będzie reagował na przekroczenie 1. Wg mnie jeśli korekta nie przekracza 1 to nie ma najmniejszego sensu ingerować. Nieopłacalne ;)
Po wymianie wtryskiwacza, w MES (1.4 i 2.2) mogę wprowadzić nowy kod wtryskiwacza, uruchomić procedurę "zerowanie funkcji autoadaptacyjnych", ale przy próbie uruchomienia procedury "Wymiana centralki i wtryskiwacza/-y" wyskakuje błąd.
Komuś udało się??
Jakieś określone parametry muszą zostać spełnione?
Kabel ELM327 v2 od viakena..
Ciekawa rzecz. Ostatnio mniej więcej w tym samym czasie zaślepiłem u siebie EGR z powodu turbo dziury w okolicy 1800 obrotów oraz rozpocząłem kurację olejem T2 firmy Liqui Moly. Po 3 zbiornikach zrobionych na oleju 2T postanowiłem zweryfikować korekty, które do tej pory na zimnym silniku oscylowały na wtrysku nr 1 w granicach +2 mm3/w. Teraz wynoszą one max. 1,5 i bardzo szybko maleją aż do zejścia poniżej +1 mm3/w. Postanowiłem na próbę odślepić EGR i co się okazuje? Korekty na pierwszym wtrysku znów po odpaleniu zimnego silnika oscylują wokół 2 mm3/w. Czy ktoś mi to wytłumaczy? Czy walnięty EGR może mieć wpływ na korektę jednego wtrysku?
Może mieć wpływ na złe korekty. Zauważ, że za korektą jednego wtryskiwacza (któremu de facto mogłaby posłużyć wymiana rozpylacza) idą też korekty pozostałych.
Logika podpowiada aby na początek zająć się wtryskami i póki co jedzić z zaślepionym EGR - co Wy na to? I jeszcze jedno, czy zawory EGR montowane w Oplach z silnikami CDTI są zamienne z tymi montowanymi w AR i we Fiatach? Chodzi mi dokładnie o EGR do wersji 8v 120 konnej. Z tego co widzę, wyglądają one identycznie.
To jest ten sam silnik i osprzęt.
Witam,
mam następujący problem z wtryskami: jeden dość mocno odstaje na plus od reszty. Po 3 bakach z zalanym 2T korekty trochę spadły, ale większym problemem jest to, że na pierwszym cylindrze korekta zawsze jest równa 0. Znalazłem parę podobnych przypadków w necie u użytkowników jtd, ale nikt nie doszedł o co chodzi. Ewentualnie nie trafiłem na rozwiązanie w sieci. Myślałem, że to wina egzaminera ale u mechaników korekty wyglądają tak samo. Co może być przyczyną? Czy warto przełożyć wtryski i sprawdzić czy zerowa korekta idzie za wtryskiem ale w ciemno strzelam, że tak nie będzie. Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?
silnik: croma 1.9 jtd 150 km
pozdr
Ja walcze z malym poszarpywaniem silnika. Wystepuje ono tylko raz jak da sie w palnik przez okolo minuty na obrotach ponad 2000rpm do 3000rpm. Pozniej mozna caly dzien jezdzic pilowac i nie wystepuje.
Myslalem, ze to egr wiec go wyczyscielem i nie zaslepialem. 2tyg spokoju. Problem wrocil. Zaslepilem egr calkowicie od spodu, jednak nic to nie dalo.
Mam wciaz dpf, klapki usuniete.
Zrobilem logi wtryskow:
- obroty jalowe: http://www.filedropper.com/fesexp151...19jtdm16vfile4
- 2500rpm-3000rpm na recznym: http://www.filedropper.com/fesexp151...19jtdm16vfile2
- Dwa Logi podczas szarpania - 4 cylinder/wtrysk (od295sek) http://www.filedropper.com/fesexp151...19jtdm16vfile1
(od 63sek) http://www.filedropper.com/fesexp150...19jtdm16vfile4
- kolejny przejazd gdy nic sie nie dzieje: http://www.filedropper.com/fesexp151...19jtdm16vfile3
Wiem, ze logi podczas poszarpywania wskazuja na 4 wtrysk, bo sie przycina. Jednak trudno mi uwierzyc, ze to wtrysk, skoro wszystkie inne logi wychodza bardzo dobrze.Druga sprawa, ze mieszkam na koncu swiata i ciezko tu o serwis bosha. Problem wystepuje tylko raz, jak sie mocniej przycisnie i nie wraca do nastepnego dnia.
Co moze powodowac taka prace wtrysku pod (pierwszym) obciazeniem?
Czy trzeba wylaczac programowo egr, zeby miec pewnosc, ze nie zakloci on juz pracy silnika?
Czytalem, ze to moze byc czujnik wysokiego cisnienia na szynie common rail. Jak mi ktos wysle zdjecie gdzie on jest i jak sie go czysci to sie nim w pierszej kolejnosci zajme.
Dzieki.
Korekty wtrysków masz bardzo dobre. Wątpię, aby winny był czujnik ciśnienia paliwa. Znajduje się na szynie CR ponad wtryskiwaczami.
Zwróć uwagę na wskazanie przepływomierza - zmierzona ilość powietrza jest zbyt mała. Może być brudny albo uszkodzony. Możesz odpiąć wtyczkę i wtedy sprawdzić.
Niewyprogramowany i zaślepiony EGR nie będzie miał wpływu na szarpanie.
Zagladalem do przeplywomierza, ciezko stwierdzic czy cos jest uszkodzone. Byl czysciutki, mimo tego psiknalem IPA.
Nie bralem tego pod uwage, dlatego ze mam tez logi gdzie parametry przeplywomierza pokrywaja sie niemal idealnie a poszarpywanie tez wystepowalo. Ale dzieki za sugestie jutro pojezdze z odpietym przeplywomierzem.
Witam. W koncu mialem troche czasu i zawiozlem wtryski do regeneracji.Zrobili 3wtryski bo dwa byly niby ok. Korekty byly sprawdzane na wolnych obrotach i na przyspieszaniu podczas jazdy.I tu moje pytanie czemy jedynka dajevaz do 3 ? Kiedy to na wolnych obrotach jest ledwie 0.60 ? Skasowalem funkcje wyuczone po zamontowaniu i zrobilem ok 100km. Regenerowalem bo silnik pracowal jak traktor i palil sporo. Teraz pali mniej i praca jest duzooo lepsza. Niestety do Toyotu mu daleko ;) jakies sugestie czy dac juz spokoj bo lepiej nie bedzie?
Załącznik 180690Załącznik 180691
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Sorki,za bledy. Aha i korekty robione po okolo 50km przejechane.Klapy w korektorze sa i dpf tez.Nie wiem czy to ma znaczenie. Chyba najlepiej by bylo jakbym sie z kims spotkal kto ma 2.4jtdm i porownal prace bo moim zdaniem wciaz jest troche glosny do 1800 obr/min potem juz tylko buczy cicho i pracuje pieknie..
Dzis po kolejnych 100km korekty sie polepszyly
1. -0,26
2. -0,02
3. 0,46
4. -0,42
5. 0,24
Ale jedynka wciaz czasami skacze podczas jazdy do -3 :/ a byly sprawdzane i niby ok wiec czemu tak wskazuje podczas jazdy?
Pierwszy wtrysk był regenerowany? Wygląda na to, że leje za dużo paliwa.
Jak wygląda kolektor dolotowy?
Kolektor wyglada idealnie.Regenerowane byly 3,4,5 ..ale na wolnych ladnie pracuja..
Zamień miejscami 1 z 2.
Może wtyczki się luzują - wskutek czego rozjeżdżają się korekty wtryskiwaczy. Spróbuj docisnąć wtyczkę 1 wtryskiwacza i złapać ją dodatkowo na opaskę zaciskową.
Edit: Albo jeszcze lepiej - odpiąć ją prysnąć sprayem do czyszczenia styków elektrycznych i dopiero później podpiąć i ścisnąć opaską.
Tego jeszcze nie robilem...jutro sprawdze
Bo praca wtrysków na maszynie, a w silniku, to dwa różne światy.
Sprawdź sobie korekty wtrysków pod obciążeniem, a potem tak jak pisze magil zamień wtryski miejscami.
Gdyby wtryski się rozpinały, to korekta wchodziłaby na +, bo ECU żądałoby zwiększenia dawki. Zapewne pojawiłyby się też objawy w postaci błędów.
A czemu trzeba zamienic miejscami? Cisnienie na cylindrach bylo sprawdzane i jest ok
Chodzi o wykluczenie czynników zewnętrznych. Jeśli zamienisz miejscami i ujemna korekta pójdzie za tym samym wtryskiem - wtedy wiesz, że wtryskiwacz nie pracuje poprawnie i nadaje się do regeneracji/wymiany.
Ok,zamawiam podkladki i zobacze czy cos sie zmieni.Dzieki
Dla upewnienia wrzucam wykresiki z dziś. Proszę powiedzcie mi jak to widzicie, 4 chyba do zrobienia na już co?
Problem jest taki, że na jałowym trochę poszarpuje i dostaje takie duże korekty, bez większego znaczenia czy ciepły, czy zimny. Minimalne dodanie gazu już nawet na 1,5 tys / 2 tys. i się stabilizują w miarę.
1. Na zimnym, przy rozgrzewaniu
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=180843&stc=1
2. Na ciepłym rozgrzanym
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=180844&stc=1
3. Taka ciekawostka, że przy rozgrzewaniu, ni z tego, ni z owego, bez zwiększania obrotów nagle wyrównał.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=180842&stc=1
Ludzie, nie wrzucajcie screenów ale pliki logów w formacie csv. Wtedy analiza jest łatwiejsza i dokładniejsza.
Wracając do tematu:
Ten czwarty wychodzi mocno na + do takich wartości i z takim zachowaniem, że obstawiałbym sprawdzenie jak wygląda podkładka pod wtryskiem. Czy czasem nie puszcza ? Czy nie słychać lekkiego cykania obok wtrysku czwartego ? Czy czasem nie ma ciemnego nalotu w okolicach wtrysku ? Czasami już jest lak i ludzie tego nie zauważają.
W skrajnych przypadkach wygląda to tak jak w opisie u mnie na stronie
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/10/216.jpg
Witajcie,
Wczoraj sprawdziłem u siebie korekty - AR 156 FL 2.4 JTDM 20V. Wynik średni, pytanie czy zagłębiać sie w ten temat i oddawać auto do specjalisty od wtryskiwaczy?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/10/217.jpg
Wysłane z mojego GT-N7100
Rozgrzany silnik czy zimny? Na drugim wykresie korekty masz bardzo dobre.
Specjalista nie jest Ci potrzebny, zwlaszcza jesli silnik dobrze chodzi.Jak chcesz zrob kuracje olejem 2T. Dolej 250ml oleju 2T na 50L diesla. Ja polecam Liqui Moly 1052. Mialem dobre korekty ale i tak dolalem, zeby sprobowac. Duza poprawa juz po 1 baku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Wracajac do mojego problemu z szarpaniem. Dzieki @ Magil miales racje. Z odpietym przeplywomierzem nie szarpie, wiec mamy winowajce. Ciekawi mnie czy go czyscic jeszcze. Jest bardzo czysty, psiknalem pare razy IPA, nic to nie dalo. Nie usmiecha mi sie kupowac nowego. Moze macie jakies pomysly ja go wyczyscic i co tam sie psuje w przeplywomierzu. Czy da sie sprawdzic w serwisie bosha czy juz do wymiany jest. Nie slyszalem, zeby te przeplywomierze padaly.
Jest ktos z wawy lub okolic kto ma 2.4jtdm i troszke czasu?
Tak, silnik był rozgrzany - 86 stopni C. Pierwszy pomiar na obrotach jałowych, potem pod obciążeniem +/- 2000 obr.
Parę miesięcy temu stosowałem dokładnie taki zabieg z LM Diesel Spulung. Dwa tankowania po 40 litrów ON + 250ml dodatek. Korekty poprawiły się znacząco, wcześniej na 3 cylindrze miałem około 3mm3/w. Teraz zastanawiam sie nad czyszczeniem wtryskiwaczy pod maszyną. U mnie w mieście biorą 150zl za taką usługę. Silnik chodzi bez zastrzeżeń, jedynie jak to diesel puści czarny dymek...
Ps. Dziękuję za odpowiedź! :)
Wysłane z mojego GT-N7100
Kiedyś w serwisie Boscha powiedziano mi, że czyszczenie przepływomierza spray'em itp zazwyczaj nie pomaga. Być może chcieli mnie naciągnąć :)
Jeśli będziesz szukał nowego przepływomierza to szukaj do skutku, bo czasem można trafić na naprawdę dobrą cenę.
A z drugiej strony faktycznie ten element rzadko się psuje, więc może warto zainwestować w używany oryginał?
[QUOTE=@sdero;1708625]Ludzie, nie wrzucajcie screenów ale pliki logów w formacie csv. Wtedy analiza jest łatwiejsza i dokładniejsza.
Wracając do tematu:
Ten czwarty wychodzi mocno na + do takich wartości i z takim zachowaniem, że obstawiałbym sprawdzenie jak wygląda podkładka pod wtryskiem. Czy czasem nie puszcza ? Czy nie słychać lekkiego cykania obok wtrysku czwartego ? Czy czasem nie ma ciemnego nalotu w okolicach wtrysku ? Czasami już jest lak i ludzie tego nie zauważają.
W skrajnych przypadkach wygląda to tak jak w opisie u mnie na stronie
Podniosłem osłone silnika i przy wtryskach czyściutko, suchutko. Poprawiłem kostki, ale to nic nie zmieniło. Trochę popękane są te osłony plastikowe kabelków, ale nie wydaje mi się, aby to miało wpływ na coś bo kabelki są na pewno nienaruszone.
Co do cykania to faktycznie słychać takie lekkie odgłosy, coś jak cykady, o ile można to do tego porównać.
Spróbuję jeszcze zalać Liqui Moly Pro-line i zobaczymy jak to wygląda. Problem występuje tylko na najniższych obrotach. Na postoju, jak i w jeździe kiedy się auto ,,toczy" na jedynce, czy dwójce to też lekko poszarpuje. Oczywiście z wyłączonym AC
Jeśli słychać cykanie z okolic wtrysku, to ja bym proponował zapobiegawczo wymienić uszczelkę. To kwestia kilku złotych.
Mi przed regeneracja cykaly bardzo a teraz pracuja idealnie.Gdyby ktos chcial to dam kontakt do gosciacz okolic wawy.Robi regeneracje max do 350zl.Ja za sprawdzenie i naprawe trzech zaplacilem 1050zl i gosc daje gwarancje na robote.Moze nie jest profesionalista z maszynami za kilkanascie tys ale jak widac robote wykonal na 5+ no j tanio ;)
Trzeba sprawdzić korektę.