Przejęcie przez VAGa hm... duzy wybór silników? No super, ale jakie to będą silniki? Jak dotychczas motory napędowe montowane w alfach są duzo ciekawsze. Jedyne co mnie trzyma przy alfie to to ze nie jestem skazany na 1.4/2.0 TSI.
Printable View
Przejęcie przez VAGa hm... duzy wybór silników? No super, ale jakie to będą silniki? Jak dotychczas motory napędowe montowane w alfach są duzo ciekawsze. Jedyne co mnie trzyma przy alfie to to ze nie jestem skazany na 1.4/2.0 TSI.
Akurat nowe 2.0TSI to bardzo udana jednostka no ale tutaj nadal panuje opinia z przed 10l o pierwszej serii TSI. Co jest ciekawszego w 2.0TB? Ile tunerzy wyciskaja z tych silników? TSI bez ruszania dolu wytrzymuje sporo ponad 400KM. Suberb 2.0TSI po samym sofcie ma 350KM.
[MENTION=56802]plywak[/MENTION] jeśli VAG dałby miejsce Alfie między Audi a VW to byłoby coś. Prawdopodobnie, prędzej Alfa byłaby miedzy Seatem a VW, bo faktycznie brakuje im takiej marki/brandu w ofercie, stad niby CUPRA. Wątpię też, żeby nagle Alfa miała coś wspólnego z modelami Audi RS. Byłaby to za duża konkurencja dla Audi(głownie cena do jakości, osiągów) z drugiej strony, obecne "małe" silniki Vaga nie są delikatnie mówiąc trwałe. Nie chciałbym mieć Alfy z 1.5 Tsi czy 1.0.
Myślę, że jeśli kiedyś sprzedaż marki to bardziej w kierunku Kia/Hyundai, tam brakuje marki premium, a technologicznie są chyba już przed Vagiem i dodatkowo jak widać ciągle się rozwijają w bardzo szybkim tempie.
Między Skodą/Seatem, a VW praktycznie nie ma miejsca na markę pośrednią natomiast jest miejsce pomiedzy VW, a Audi bo te marki już dzieli sporo. Co do wersji RS to Audi tak naprawdę nie ma konkurenta dla Giuli Q bo ma tylko RS4 w Avancie i to za wyższa cene od Giuli.
Z silnika 2.0 TFSI można naprawdę sporo wyciągnąć i na razie o żadnych problemach nie słyszałem. Kolega ma w A5 1.8 TFSI przebieg 150 tyś też żadnych problemów zero dolewek oleju... a ma go praktycznie od nowości.
Jeśli chodzi o 2.0jtdm i 2.0tdi to można z nich wyciągnąć podobne moce. Poprzednio jeździłem 2.0TDI teraz 2.0JTDM. Jak dla mnie różnic nie ma oba silniki są super.
Jeśli tak by było, to czemu nie. Dostępność silników od 2.0 w górę...jest w czym wybrać, oby tylko w środku było inaczej :) żeby nie stosowali "standardu" z opcją różnej jakości plastiku...czasami jak wsiadam do kolegi Leona III to aż w oczy kłuje ten "recykling" :) wole wykończenie w mojej 159 :)
Tak czy inaczej, prawdą jest, że potrzeba mocnego uderzenia w rynek, a na ten moment, nic na to nie wskazuje :) będzie spontan, jak to Włosi :)
Tego nie wiem bo nie je stwierdziłem, że coś jest bardziej udane od czego to tutaj stwierdzono, ze silniki w Alfie są dużo ciekawsze ale w sumie wszystko zależy kto co rozumie przez "ciekawsze" dla niektórych TS i JTS też były "ciekawe" ;) Za mało tych Giuli na rynku i za krótko aby jednoznacznie stwierdzić jak będzie z żywotnością, fakt jest taki, ze 2.0TSI zaprojektowany jest z dużo większym zapasem niż TB co widać po modyfikacjach. Przyrost w Suberb ~70KM, przyrost w Giuli ~30KM na seryjnych gratach.
komuś się rozpadł silnik Giulii? bo równie dobrze limitem może być turbosprężarka, albo układ wtryskowy a nie wytrzymałość układu korbowo-tłokowego.
Niezależnie od wszystkiego, Giulia ma w ofercie mocniejszy silnik, a w Passacie czy Superbie już nic lepszego zamówić nie można - więc nie zdziwiłbym się gdyby potencjał silnika Alfy był mniejszy. Inny silnik pełni rolę topowego.
Osprzęt silnika również należy do silnika wiec pisząc, ze silnik został zaprojektowany z większym zapasem mam na myśli cały układ, a nie blok z korbami. Widziałem ostatnio Superba od Sportmile 470KM i 550NM na seryjnym słupku. Czekam na takie wyniki w Giuliach i tu pisze poważnie bo na Q mnie nie stać ale takie 2.0TB 280KM jak by miało potencjał na 4 z przodu to dlaczego nie wrócić do Alfy :D
To w końcu gdzie jest ta Giulia pozycjonowana tam gdzie Skoda czy tam gdzie Audi, BMW i Merc? Bo raz się równa w górę, a raz w dół zależy jak wygodnie :DCytat:
Niezależnie od wszystkiego, Giulia ma w ofercie mocniejszy silnik, a w Passacie czy Superbie już nic lepszego zamówić nie można - więc nie zdziwiłbym się gdyby potencjał silnika Alfy był mniejszy. Inny silnik pełni rolę topowego.