-
Cześć! Panowie tragicznie zakonczyła się moja kilkuset kilometrowa wycieczka dla mojego auta :( najpierw słyszałem, piski przy skręcaniu kierownicą później było tylko gorzej... Zbagatelizowałem nieco problem i kontynuowałem podróż. Po jakimś czasie poszło całkiem wspomaganie i kierownicą nie dało się już manewrować nie będąc w ruchu.. Zajechałem do jakiegokolwiek mechanika (w godzinach wieczornych) i dolaliśmy płynu - "żebym dojechał do domu".. Niestety po 20 minutach cały płyn gdzieś wyciekł i problem wrócił. Najgorsze jest to że i chyba pompę szlag trafił bo przestała buczeć po dojechaniu na miejsce co oznacza zapewne, że się spaliła :/... Zauważyłem, że pod kołem od strony pasażera (nie mam pojęcia o mechanice samochodowej) jest guma cała mokra od cieczy, co to za część? Tzw maglownica? Pozdrawiam
-
Jeśli masz tą harmonijkę mokrą to rozszczelniła Ci się najprawdopodobniej maglownica
-
Ja miałem dość podobny przypadek. Z niewyjaśnionych powodów z dnia na dzień prawie cały płyn wyleciał przez uszczelnienie maglownicy. Po dolaniu jednego litra płynu dałem radę dojechać tylko do mechanika. Okazało się, że uszczelnienie "wybuchło" – tzn. po prostu wystrzeliło ze swojego miejsca. Prawdopodobnie poprzedni właściciel oddał maglownice do regeneracji i regenerowane uszczelnienia nie wytrzymały próby czasu.
-
Koledzy, czy wadliwe zbiorniczki były również w 2,4jtdm?
-
Czy taki objaw jak terkotanie przy kręceniu kierownicą zwłaszcza na postoju i niskich prędkościach może świadczyć o kłopotach z maglem? mam już wymieniony zbiorniczek z 2011r. i wlany czerwony płyn. Nic się z nim nie dzieje, nie bulgocze, nie ubywa go. Poza tym żadnego popiskiwania i efektów gumowania. Dodam, że maglownica była podobno regenerowana w 20011r właśnie.
-
Może to być coś z maglem, ale mogą to być także drążki kierownicze. Ostatnio ktoś z forum miał to terkotanie/gumowanie i okazało się, że był drążek kierowniczy do wymiany. Ja też tak mam już od roku, ale nie jest to bardzo mocne więc nic z tym nie działam. Wymieniłem zbiorniczek latem w nadziei, że to ustanie ale właściwie chyba nic to nie pomogło.
-
Ponawiam pytanie, ponieważ mam problem. Zamówiłem zbiorniczek do siebie a dostałem do 1.9 :O
Czy w 2,4 również były wadliwe zbiorniczki? Ktoś posiada informację?
-
KuASY:
Tak, ja miałem w swojej walnięty zbiorniczek. Po wymianie wspomaganie działa lepiej.
-
Dzięki, masz numer zbiorniczka?Zamówiłbym sobie po numerze.
-
Poszedłem do ASO i zamówiłem po VIN'ie... trochę ponad 100zł. Na Allegro widziałem głupków sprzedających używane po tyle samo :P kto wie, czy nie były jeszcze sprzed poprawki!?