Pompa wody jest w zupełnie innym miejscu. Chodziło o pompę CR.
Printable View
Pompa wody jest w zupełnie innym miejscu. Chodziło o pompę CR.
No nie wody tylko paliwa, w 1.9 16V też trzeba ją zdjąć i wykręcić jedną ze szpilek ale nie trzeba do tego rozpinać rozrządu.
Dziś robilem u siebie wymianę kolektora. Przy okazji kompletny rozrząd pasek mikro. 6 godzin roboty. Kolektor ze 156 1.9 16V 140KM. Sa identyczne.
Kolektor plastikowy czy amelinowy?
Aluminium. Ale plastik, aluminium, i fabrycznie bez klap sa identyczne i pasują zamiennie
Pytałem dzisiaj w warsztacie o usunięcie klap z mojego silnika 1.9JTDm 150KM (Bella jest z 2005r więc kolektor chyba aluminiowy?) i z tego co powiedział mi mechanik to w tym silniku klap się nie usuwa jedynie ustawia tak aby cały czas były w położeniu "otwarte" i to wystarczy.
Czy ktoś może wypowiedzieć się w tej kwestii czy faktycznie to się sprawdzi?
A jeżeli osiowanie jest nieszczelne? Pojechać do innego warsztatu.
Dokladnie. Sprawdz osiowanie. Na pewno jest nieszczelne i zasyfione. Trzeba to wyjac i zaslepic.
Co znaczy że osiowanie jest nieszczelne? Pytam bo nie wiem o czym do mnie mówicie :P
Klapki są osadzone na ośkach, każda na swojej, te ośki przechodzą na wylot przez ściankę i tam jest malutki uszczelniacz, który z czasem się zużywa i przepuszcza. Raz, że poci się, dwa że ma przedmuchy. Klapki do wywalenia razem z ośkami, otwory do zaślepienia.