U mnie w aucie są jeszcze "chwilowo" klapy oraz EGR. Przy odpalaniu auto mi gaśnie, szarpie silnikiem. Jeżeli są klapy to zaślepka z otworami czy pełna ?? do póki nie wywale go z kompa ?
Printable View
U mnie w aucie są jeszcze "chwilowo" klapy oraz EGR. Przy odpalaniu auto mi gaśnie, szarpie silnikiem. Jeżeli są klapy to zaślepka z otworami czy pełna ?? do póki nie wywale go z kompa ?
Byłem ostatnio u mechanika, przy okazji innych napraw, chciałem żeby zaślepił zawór EGR w mojej Alfie 147 1,9 JTD. . Mechanik poradził mi, że samo przeczyszczenie wystarczy. Generalnie nie polecał zaślepki. Troszkę mnie to zdziwiło.. Na marginesie dodam, że to jeden z lepszych specjalistów od silników diesla.
Jakoś uzasadnił swoją opinię w temacie zaślepiania EGR?
Ciężko powiedzieć. Może nie uznaje tego typu modyfikacji trzymając się kurczowo tego co fabryka stworzyła. Tylko jeden mechanik (również spec od diesli) odradzał mi zaślepienie EGR. Też nie tłumaczył dlaczego. Po prostu, nie bo nie.
Na czyszczenie jeszcze klient parę razy przyjedzie. A tak raz i klient już się nie zjawi. Panowie i panie... marketing ;)
No i jak zaślepić mechanicznie, to jeszcze wie ale programowo... to tylko kłopot ;)
Pytanie które się przewineło ale:
W 1.9 115KM 8V trzeba przed zaślepieniem czyścić ten zawór? Czy po prostu zaślepka załatwia sprawę bez wzgl. czy zawrór jest dobry czy zły
Panowie wlasnie dzwonilem do firmy aditech zajmujacej sie zaslepkami do roznych aut i pan powiedzial mi ze jesli chce zaslepic ale nie wylaczac programowo egra to musze wybrac zaslepke czesciowa, jesli chce wylaczyc komputerowo to zaslepke tzw sitko a jesli chce wylaczyc programowo i calkowicie wywalic egr fizycznie z samochodu to zaslepke pelna i nieco grubsza? Czy podpisujecie sie pod tym? I ktora opcja jest najlepsza?
z tego co ja wiem to najlepiej wlozyc blaszke (dwie blaszki) 100% oraz wyciac EGR komputerowo i problem z glowy raz na zawsze (+oprocz tego syf-sadza przestanie zapieprzac silnik/system jak jest w przypdku gdy EGR jest i dziala)
Wiem ze jesli zostawiamy egr na aucie mimo ze jest wylaczony i zaslepiony to pelna blaszka powinna miec 1.5-2mm a co myslicie o jednym z ponizszych rozwiazan gdzie samego egra wywalamy calkowicie z auta lub zaraz za wydechem? Bo w sumie po co go zostawiac?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4994874479
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4994905458
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa zaślepienia EGR w AR 147 JTD 8V 120KM...?
Prawdopodobnie elektromagnes jest uszkodzony. Czy zaślepienie EGR'a bez jego wymiany wyeliminuje denerwującego "check'a" (P0401)?
2. Czy wersję 120KM zaślepiać całkowicie?
to jtdm
całkowite zaślepienie wywali błąd
usuń z ecu
1. Uszkodzenie elektromagnesu to inny błąd. Ten informuje o zawieszaniu się EGR-a i jego zamknięcie programowe wyeliminuje go.
2. Jeśli zaślepisz całkowicie, to tak jak pisze mac!ek bez usunięcia programowego będziesz miał błąd.
- - - Updated - - -
Bo jak go wywalisz całkowicie, a diagnosta będzie kumaty i zaglądnie pod maskę, to pieczątki na następny roczek nie będzie ;)
To jak z całkowitym usuwaniem DPF-a.
Chciałem zapytać, która opcja zaślepienia jest lepsza z dwóch które podrzucił w aukcjach
czarny2891 ? Zaślepienie rury przy turbo czy przy egr ? No i czy z zaślepionym fizycznie EGR będę mógł przejechać kilkanaście kilometrów np. do malego_777 na wycięcie programowe ?
Przyjedź dostaniesz zaślepkę w gratisie ;) Włożysz ją sobie później
Zaślepiłem egr zanim doczytałem, że wywala błąd w tej wersji.
Trzpień elektromagnesu nie wychodzi i nie reaguje na podpięcie aku. Wysunąłem go siłą, jednak porusza się teraz bezwładnie.
Czy ma ktoś link do tematu z aktualnym (ze zdjęciami) tutorialem odwiercenia i wyczyszczenia?
--
Dodam, ze po zaślepieniu EGR spalanie średnie na komputerze wzrosło o jakieś 2l, a chwilowe skończyło x2.
W poprzedniej alfie montowałem "redukcję" i jak dobrze pamiętam rozgrzewanie silnika szczególnie w okresie zimowym trwało zbyt długo, stąd też niespecjalnie jestem przekonany do programowego usunięcia zaworu.
----Edit-------
Ooo znalazłem manual. Gdyby ktoś szukał:
http://forum.opel24.com/topic/51538-...dtl-po-lifcie/
Jak Ci nie przeszkadza świecąca kontrolka to możesz z tym jeździć. Błąd nie wpływa na prace silnika...
W więc ;)
Rozwierciłem elektromagnes zgodnie z powyższą znalezioną instrukcją, wybiłem ustrojstwo, wyczyściłem i elektrozawór działa. Po podpięciu do aku, zawór się uchyla.
Skasowałem błąd P0401, odpalam samochód i................
.......... wywala P0403
Jakieś pomysły, co może powodować ten drugi błąd...?
Edit:
Ok, doczytałem w innych tematach. Wystarczyło wyczyścić czujnik ciśnienia doładowania i póki co pozbyłem się checka.
P403, awaria układu recyrkulacji spalin, jakiś problem z EGR. Niech się mądrzejsi wypowiedzą ;)
Panowie szybkie pytanko. Jestem po wywaleniu dpf i wyłączeniu programowym egr. Z tego co widzę, to wyłączenie programowe polegało na zamknięciu zaworu ( MES pokazuje otwarcie zaworu na poziomie 4% ). Wszystko gra, ale gdzieś łapał lewe powietrze i musiałem rozebrać egr i uszczelnić i okazało się, że goście zostawili tą zaślepkę częściową i teraz pytanie czy może tak pozostać? Bo przeglądając temat, jednak ktoś jeśli zdecydował się na programowe wyłączenie, to wrzucał pełną i po kłopocie.
Z góry dzięki za pomoc.
Czyli nie zrobili nic w programie, bo częściowa zaślepka nie wymaga ingerencji w program. Egr działa jak wcześniej tylko otwór do przepływu spalin jest mniejszy.
Nie do końca, bo tak jak wspomniałem, po obserwacji w MES, EGR jest wyłączony w pozycji zamkniętej ( poziom otwarcia ok 4% ) i nie zmienia się w zależności od obrotów. Musze po prostu kupić full zaślepkę i zobaczyć co się będzie działo.
Panowie w czasie jazdy auto mi zgasło, próbowałem odpalić ze 4x(kręcił normalnie) ale nic, szybko zrzuciłem kleme z akumulatora. Odczekalem chwile i założyłem. Odpalił za drugim albo trzecim razem, nawet błąd silnika nie wyskakuje a wyskoczył gdy zgasł. Czy to może być wina egr? Dodam że auto kopci na czarno, najbardziej gdy odpale na zimnym i dodam dużo gazu to leci chmura. Wczoraj jadąc nagle przerwał na sekundę jakby mu paliwa brakło
Dlaczego nie zaślepiłeś EGR tylko pytasz? :) W ogóle po zapewne przeczytaniu wybiorczo forum nic nie zrobiłeś w tym.temacie? Najpierw dzialaj, jak nie wychodzi to pytaj. Kabel do diagnostyki kup. Przeczytaj temat o MSCF, dużo wyjasnia.
Witam do zaślepienia egr w 156 2.4jtd 140km 2001 wystarczy ta oto zaślepka ?
http://allegro.pl/zaslepka-egr-alfa-...176233141.html
Witam
Dziś po sprawdzeniu egr na biegu jałowym do 2500 tys. Obrotów egr podaje wartość 3.9 czy to dobrze? Powyżej tych obrotów wartości się znacznie zwiększają. Ogólnie autem szarpie na niskich obrotach lub jest brak reakcji na gaz. Błędy w kompie to p0101 i p0111. Przepływomierz kupiłem nowy wczoraj założony a auto zachowuje się tak samo.
Zdejmij go i wyczyść.
Witam. Jakie sa srednice 3 otworow w zaslepce? Ja wywiertalem 4 mm i narazie nie ma bledu.
Jak pisałem, tak zrobiłem i jest git :) Wrzucona zaślepka od dołu pełna ( w międzyczasie wymieniona rura od ic ) i teraz to auto jedzie, pięknie się zbiera od samego dołu. Tak informacyjnie jeśli byliście u cinka na wyłączenie programowe EGR, to dopytajcie czy wrzucili zaślepkę. U mnie tego nie zrobili i generalnie robiło się małe podciśnienie i m.in syczało na styku egr'a z kolektorem ( mam dwie śruby wywalone i nie trzymają tak jak powinny,a teraz wiadomo powietrze nawet tam nie dojdzie przez zaślepkę pełną od dołu ).
Zawsze jest opcja, że EGR wyłączony (a raczej zamknięty) nie domknie się. ECU tylko wysyła rozkaz zamknięcia.
Wczoraj zaślepiłem EGR, jest bez porównania, auto zbiera się o wiele lepiej. 1.9 jtd 115km
Panowie czy wywalając Egr w 159 2.4 jtdm mam zaślepić wlot do kolektora na 4 śruby i tą rure na dwie śruby fi 8? I czy egr odpiąć całkowicie od kostki i ją taśmą zakleić przed wodą a zawór schować do szafy?
A jak to jest z tym spalaniem po zaślepieniu i wyłączeniu programowym EGR? Wzrośnie czy pozostanie bez zmian? Są w tej kwestii skrajnie różne opinie.
Nie wiem czy mit. Skoro obieg spalin nie podgrzewa płynu, a silnik zamiast spalin z EGR dostaje czyste powietrze, a tym samym dodatkową dawkę paliwa, to spalanie teoretycznie powinno wzrosnąć. Jak bardzo, to już zależy od tego jaki styl jazdy preferowaliśmy wcześniej. Jeśli z prędkością obrotową nie przekraczającą 2 tys. obrotów, to po wyłączeniu EGR spalanie będzie zauważalnie większe. To tak na mój chłopski rozum ;)