Jaka cena takiej usługi? Myślałem w takim razie żeby kupić wiązkę, chyba będzie łatwiej nic ciągany kabelki.
Printable View
Jaka cena takiej usługi? Myślałem w takim razie żeby kupić wiązkę, chyba będzie łatwiej nic ciągany kabelki.
Cześć,
Znalazłem bardzo dużo informacji o retrofitach na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na następujące pytania:
1. Czy w Aso są w stanie przeprowadzić mi pełen lub częściowy lifting Stelvio z 2018 na zmiany z 2020?
2. Jesli częściowy to w jakim zakresie?
3. Jesli nie, to czy jest jakiś serwis/firma zajmująca się lub która się podejmie się takiego tematu?
Zależałoby mi na tym żeby zostawić auto i odebrać już ze zmienionym wnętrzem - bo w sumie głównie to ma się zmienić
Z góry dziękuję za odpowiedź
Żadne ASO nie podejmuje ise tego typu robót - powodów wiele - chocby to że ich komp nie da rady wprogramowac nowych funkcji. do tego nie maja doświadczenia, boją się że na czymś polegną, że to niehomologowane, że nie ma oficjalnej informacji czy wszystko będzie działać, że potem problem bo konfig auta nie zgadza się z tym wpisanym na serwerze itp itd.
Co do pełnego upgradu - mega droga sprawa szczególnie na nowych gratach i z pełną funkcjonalnością typu aktywny lane keep assist.
radio polift wymaga specjalnego sterownika klimy (nie do kupienia w ASO ta wersja, ale jest człowiek który potrafi przeprogramować - rozwiązanie teoretyczne na razie bo nie testowane u nikogo; używki za to testowane ale nie do zdobycia praktycznie - mała częś pierwszych poliftów USA miała te specjalne wersje starych sterowników z wgranym przejściowym firmwarem) albo zmiany na poliftowy ale wtedy i wymiana wentylatora oraz duktu z obudowa wentylatora i drobna przeróbka/dorobienie przejścia dla wiązki dowentylatora. Do tego pewnie chcesz dotykowy ekran - tanio nie jest.
Chcesz rozpoznawanie znaków - wymiana BCM na nowy poliftowy (na razie używki nikt nie rozkminił jak odblokować), oraz poliftowy licznik, kamera i radar - musza iść w parze inaczej choinka błędów na desce i nic nie działa.
Chcesz usługi life traffic czy inne online - moduł TBM potrzerbny choć jak to odpalić skoro tam sa subskrybcje usług a Twój VIN tego nie pusci, tak więc to zapomnij.
Chcesz aktywny lane keep assist - wymiana kierownicy na taką z czujnikiem trzymania rąk na niej i wymiana przekładni kierownicy/wspomagania (tylko noówka tu, nikt o ile wiem nie odblokowuje używek).
Wymiana tunelu, podłączenie ładowania bezprzewodowego. Pewnie joystick skrzyni tez chcesz poliftowy wiec kolejne koszty.
Generalnie to droga zabawa, przy większych zestawach zmian to lepiej sprzedac swoje obecne auto a kupić od razu auto z tymi zmianami.
No chyba że wystarczy Ci wąska część z MY20, wtedy jeszcze można coś myśleć - tak jak ja zrobiłem - mam poliftowe radio (odblokowana uzywka) i licznik używka, do tego touch (ale przez pół roku jeździłem na ori bez toucha). mam kamerę MY20 ale że się gryzła na razie leży na półce. Może kiedyś jak ktoś zajmie się odblokowaniem używki BCM i ogarnie upgrade radaru to dołożę rozpoznawanie znaków - ale to musi byc w miare tania sprawa - za bajerek szkoda kasy dużej.
Kto to może zrobić? Jeśli tylko radio i touch to ja. Mam radio używka oraz w idealnym stanie używany wyśweitlacz do Stelvio. Klimę Ci ogarnąć mogę i wprogramować. No ale piszemy o ok 7tys na gotowo.
Co do sterownika klimy, rozwiązanie przetestowane. Mam je na stanie ;)
Przekładnia kierownicy - odblokowanie używek dostępne.
Reszta cała prawda :)
Super, gadaliśmy kilka dni temu to jeszcze miałeś nieprzetestowane. Nie wiedziałem że ogarnąłeś przekładnię.
I tak brzmi to dobrze. Tak naprawdę głównie chodzi o wyświetlacz i oprogramowanie oraz wygląd tunelu środkowego. Ten stary jest strasznie tandetny, ale pomyślałem że oddam do chłopaków żeby zrobili mi całość w karbonie i jakoś to będzie się prezentować.
Jakiś namiar możesz mi podesłać na siebie? Wtedy po odbiorze auta od detailera dogadalibyśmy kiedy co i jak?
Z ciekawości zapytam jak jest z lampami tylnymi? Plug &Play?
Coś się chyba nie zrozumieliśmy bo oba tematy rozgryzione 2-3 miesiace temu.
Sterowniki klimy pojawiają się i znikają. Przetestowane na kilku sztukach gdzieś od lutego.
Witam czy ktoś dokupował drugą część tej wtyczki ? Wolał bym nie lutować tylko za pomocą wtyczki połączyć ? W sensie druga część wtyczki do kamery cofania.
Cześć
Kiedyś o tym wspominałem, ale teraz może konkretniej:
Giulia MY2023 Sprint z pakietem Asystent Kierowcy (bez plusa).
Co mam: ACC, FCW, Blind Spot Assist.
Co bym chciał: Highway Assist System, Traffic Jam Assist, Lane Keep Assist
Czego bym nie chciał: Traffic Sign Recognition
Czy jest to wykonalne i co trzeba dorzucić? Brakuje na pewno przycisku na kierownicy - da się znaleźć numer części (zakładam, ze to panel przycisków)? Giulia/Stelvio będzie to samo?
epsonix też wspominał, ze musi być kierownica z detekcją trzymania, ale ponoć jest szansa, ze już taka jest - da się to jakoś rozpoznać, np po VIN lub organoleptycznie?
Z tego co udało mi się znaleźć:
W tym wątku jest chyba najwięcej info, ale tam jest wspomniana różnica zależnie od lifta w 2020: https://www.forum.alfaholicy.org/giu..._ruchu_-5.html
Dla 2023 jest jakaś różnica przez nowe całkiem cyfrowe zegary?
Czyli potrzebowałbym:
- panel przycisków
- SGW bypass
- MES + kabelki
- kiera?
To info jest poprawne?
Cytat:
Zgodnie z Waszymi sugestiami zmieniłem bajt 166 na AF (do wszystkich opcji z pakietu asystent kierowcy plus).
Dodatkowo w bajt 173 z 00 na 01 (aktywacja blisow aktywnych)
Również bajt 177 (Inteligent Speed) z 00 na 04.
Chyba w zakładce "Komfort kierowcy" powinien być jakiś ślad powiązany ze zmęczeniem kierowcy, później zobaczę ale z pamięci wydaje mi się że coś takiego widziałem.
Napewno SGW będziesz musiał zamontować żeby cokolwiek móc przeprogramować.
Kierrownica z czujnikiem - to najlepiej sprawdzić organoleptycznie bo po VIN w ePerze to nie ma żadnej gwarancji uważam. Z prawj strony powiedzmy w okolicach przycisku start pod panelem przednim kiery jest wtedy jakaś czarna kostka/złącze albo jakiś podłużny moduł do tego (nie przyglądałem się więc dlatego tak pisze enigmatycznie), może zobaczysz po wyjęciu samej poduszki, a jak nie to po zdjęciu panelu przedniego kiery który i tak jakby co musisz zdjąć aby przyciski wymienić. Numeru przycisków nie pamiętam, a z drugiej strony najpierw wyjaśnić czy masz właściwą kierę - bo jak nie to może używkę będziesz szukał i już z przyciskami (uważaj żeby nie kupić z Tonale - niekompatybilne wiązki wewnątrz/inny pinout choć wygląda tak samo praktycznie - allegro myli - np ja kupiłem opisaną jako Stelvio o była z Tonale, ale zauważyłem to a i tak potrzebowałem do Tonale obkminić parę spraw na development).
TJA to porażka do 60km/h i głównie nie działa
LKA/HAS/active blind spoko. HAS wymaga nawigacji fabrycznej bo korzysta też z map auta i kwalifikacji drogi (w PL raczej tylko autostrady i ekspresówki, za granicą czasem łapało dwupasmówki któreś).
Wydaje mi się że HAS/TJA wymaga TSR. Co Ci TSR przeszkadza? w 2023 jest neutralny.
Co do zmian bajtów to nie chce mi się teraz szukać, skompletuj najpierw hardware i interfejsy/MES/SGW bypass (polecam swój na shop.stuff4car.com; przy okazji inne produkty - jeśli byś coś więcej zamawiał skontaktuj się z formularza na stronie i zrobimy jakiś rabat dobry).
ISC też będzie wymagało TSR a przy okazji jest do dupy - w momencie kiedy zmieni się znak i pokazuje strzałkę/pytanie o zmianę prędkości ACC na nową wg znaków, a chcesz jednak przyspieszyć z jakiś powodów - naciskasz gaz a auto włącza hamulec równocześnie - masz zduszony silnik i normalnie świecą światła stop!!! Ja to zaraz wyłączyłemw menu radia i korzystam ze zwykłego ACC.
Nawigacja fabryczna - to chodzi po prostu o TomToma? Bo to mam.
Na jęczący TSR czytałem narzekania na forum i że dźwięk można wyłączyć tylko do następnego odpalenia, ja jestem wyczulony na dźwięki :P
TJA nie działa w jaki sposób? Potrafi się wpakować w samochód poprzedzający czy działa zbyt agresywnie? No np. znam ludzi, którzy narzekają na TJA w KIA, bo zatrzymuje samochód dosłownie 30 cm od poprzedzającego, co jest oczywiście dość stresujące.
Sklep znam, już dawno się zaopatrzyłem w wyłącznik S/S ;) Nie wiem za to czy potrzebuję przedłużek do bypassa i ile. Na jakimś filmie na YT widziałem, że gość kupił 2 komplety, żeby móc łatwo odłączać SGW, ale nie wiem na ile to ma sens.
Panel przycisków to by był ten?
https://allegro.pl/oferta/przyciski-...ia-14438946986
(156150616)
Tutaj widać coś na temat tego czy jest czujnik czy nie?
https://youtu.be/ebyEkMthSmY?t=100 (link do konkretnego momentu)
W zakładce menu "Wspomaganie kierowcy" jest opcja "Driver Attention Assist". Jeśli jest aktywna to nie oznacza że kiera jest z czujnikami? Na podstawie czego innego ta funkcja miałaby działać?
Zaś odnośnie TSR to chciałem spytać jak to działa, po uaktywnieniu ograniczenie prędkości z nawigacji są ignorowane a pokazywane tylko te rozpoznane przez kamerę? Skrzyżowanie w Polsce odwołuje ograniczenie prędkości, nawigacja to uwzględnia a czy kamerowy TSR także?
Tak
w 2023 takie rzeczy jeszcze zapamiętuje, to 2024 za każdym razem trzeba wyłącząć
TJA to nic innego jak ACC + skręcanie kierą. ACC dalej działa tak samo, natomiast jeśli chodzi o skręcanie to słabo wykrywa linie, przejścia czy zakreskowane strefy czy wysepki od razu go odłączają, poza tym powyżej 60km/h od razy wyłącza skręcanie kierą. System bezużyteczny. HAS (niby to samo ale na autostradach), akurat jest bardzo dobry - działa i w nocy i w deszczu i praktycznie nigdy się nie gubi. warunek musi być droga w navi jako autostrada - np jadąc przez słowację na wiosnę na nowobudowanych odcinkach raz był, potem jakiś węzeł i koniec, nie ma 15km, potem zaś ciut starszy odcinek jest itp. Więc trzeba się bawić w aktualizacje navi (a z tym ostatnio ponoć różnie, ktoś się skarżył że w tym roku była tylko 1 aktualizacja do MY20+)
jeśli jednorazowo/sporadycznie i w Giulii to przedłużaczy nie bardzo potrzebujesz. Jeśli chcesz częściej się przepinać to 1 albo 2 pary, to już zależy jaką łatwość sobie chcesz zafundować i czy chcesz w aucie na gwarancji manipulować ori wiązkami/gniazdami. Jakby co pisz przez formularz, rabacik się wykombinuje forumowo-ilościowy :)
No tak ma właśnie wygladać do GIulii.
nie będę całości oglądał, ale tu nie widzę. nie pamietam czy trzeba sciągnąć panel przedni żeby zobaczyć
a kto to wie, może siła/ruszanie kierą a nie tylko albo w ogóle ręce? może w instrukcji auta piszą - takich pierdołek to mi się nie chciało czytać więc nie pamiętam:)
TSR ogólnie tylko wyświetla i ostrzega, a czy to tylko przez kamerę? raczej nie, z navi też wydaje mi się coś bierze. pokazuje w miarę, ale nie raz też źle, z resztą jakieś inne navi typu Waze też głównie pokazują dobrze ale nie zawsze. czasem bywa tak że znaki jedno, a Waze inny od TSR i oba źle :) Tak więc decyzje polityków że teraz trzeba dźwiękowo ostrzegać a systemy są dalej kulawe to masakra. Ostatnio jechałem Tonalką (w sobotę) i też potrafił mi pokazywać cały odcinek między dwoma zjazdami ekspresówki ograniczenie 50km/h TSR - może złapał zjazd? Tępe to jest i słabe, ale ja traktuję jako podpowieź jakąś, ostrzeżeń nie mam (tylko znak miga ale bez dźwięku) i tak mi pasuje.
Nie ma TSR a jest Navi-fabryczne to znaki prędkości wiadomo skąd się wyświetlają. Jak się uruchomi TSR i odczyt kamery będzie powiedzmy 30 a info z navi 40 - to tu mnie zastanawiało co się wyświetli na ekranie (czy innymi słowy co jest wogole aktywne bo chyba wątpię żeby oba źródła jednocześnie). No i te odwołania mnie ciekawią czy kamera wyłapuje skrzyżowania, system wspomaga się nawigacją (jeśli jest...) czy jest wogole jedna wielka padaka - co w sumie obstawiam.
A ten Attention Assist to muszę poszukać ale wydaje mi się że gdzieś widziałem że działa właśnie w oparciu o czujniki na kierze. Jeśli tak to byłoby łatwe wtedy w ustaleniu są czy ich nie ma być rozbierania czegokolwiek.
O ile kojarzę jak dokładałem do siebie system poliftowy i asystentów krok po kroku, to TSR nie odpalił się zanim nie dodałem kamery polift w szybie, navi i radio polift/HVAC/BCM/kierę/wiązki/rainsensor/DSCM już wtedy miałem dołożone. TSR ruszył właśnie po dodaniu/skalibrowaniu kamery, potem zmieniałem/skalibrowałem radar poliftowy dodać się udało ISC, a jak wymieniłem EPS to udało się odpalić TJA/HAS/LKA/active blindspot
Kurka, forum częściej nie działa niż działa :/
Ja niestety nie znalazłem czegoś takiego jak "Driver Attention Assist" u siebie w infotainmencie.
Zastanawiam się czy ktoś w okolicy Lublina by mi ogarnął sprzęt, bo jakoś nie czuję się pewnie ze zdejmowaniem poduchy :/
Nie chcę w ogóle manipulować z ori wiązkami :P Czyli rozumiem, że
1. Brak przedłużek - da się, jak raz wsadzę to będzie siedzieć i trudniej wyjąć (czyli odpinam ori wtyczki, wpinam bypass)
2. 1 komplet - odpinam ori wtyczki, wsadzam przedłużkę w gniazdo pod kierą, a bypass w przedłużkę - łatwo odłączyć, ale nie podłączy się łatwo ori wtyczek
3. 2 komplety - nie kumam. Jedna przedłużka idzie do ori wtyczek, żeby można je było łatwo spinać?
Jeden komplet idzie do SGW a drugi do wtyczek z niego wypietych. Jak obie zwisające przedłużki zepniesz ze sobą to masz SGW podlaczone, czyli konfig ori. A jak nie zepniesz ich i na jeden komplet idący od wtyczek zapniesz bypass - to masz SGW ominięte. Jakoś tak :-).
EDIT: Jeden komplet używasz wtedy jak chcesz żeby SGW wisiał na nim "na dole" żeby w razie potrzeby zamienić go z byassem. Przy dwóch kompletach SGW pozostaje na swoim oryginalnym miejscu.
Wpięcie bypassu na stałe to wg mnie szczyt głupoty. Chyba że od razu dokupisz od Epsonixa zabezpieczenie antykradzieżowe czy chociaż ode mnie wiązkę zabezpieczenia radaru :-). Żeby Ci ktoś auta nie otworzył za szybko i zarąbał poprzez odbezpieczone OBD...
Dzięki za odpowieź za mnie, zgoda pełna 2 pierwsze linie. Ostatnia to ja akurat jeżdżę z bypassem od 5.5 roku ponad haha. No ale ja też trochę muszę, bo wiecznie coś się kombinuje przy aucie i nie chce mi się przepinać za każdym razem nawet przedłużaczy.
Uzupełniając trochę - SGW nie chroni przed kradzieżą przez radar, tylko gdyby dostali się do środka i z OBD chcieli robić kluczyk. Inna sprawa że złodzieje moga mieć wykupione licencje na odblokowanie SGW (w lepszych softach dodatkowe płatne subskrybcje), i wtedy bez problemu i tak SGW by w parę sekund obskoczyli.
Natomiast przedłużacze robią robotę dla tych co wolą mieć SGW wpięte, szczególnie tych co mają auta na gwarancji i nie chcą w ASO świecić topologią CAN bez SGW. Tylko przy robieniu proxi w MES zaznaczcie sobie utrzymanie SGW - inaczej w konfigu proxi żeby wyglądało jak najbardziej ori.
Oczywista racja. Zabezpieczenie radaru to tylko jedna z cegiełek utrudniających kradzież - w tym wypadku tylko wejście do środka i dostęp do CAN z zewnątrz. Niemniej nie zabezpieczony radar + OBD z bypassem to już wogole auto na tacy. A tak swoją drogą, kluczyki dodaje się przez główny CAN czy któryś z pozostałych? Bo jak przez główny to w zasadzie faktycznie SGW nie ma znaczenia skoro można przez radar, i jeżdżenie z bypassem nic nie zmienia...
PS. Gdzieś czytałem że nawet nie ma potrzeby dodawania żadnego kluczyka tylko wystarczy komendami powiadomić komputer że system jest odblokowany (komp wtedy wchodzi w stan pracy jak po użyciu kluczyka pomimo że go nie ma) i wtedy włączyć silnik przez OBD.
Nic mi nie wiadomo o metodzie o której wspomniałeś - wszyscy z branży których podpytywałem twierdzili że złodzieje dorabiają kluczyk przez radar. Przypadek auta ukradzionego parę tyg temu w Polsce, które zostało zostawione na kwarantannę w innym mieście, rozkradzione przy okazji troche z ECU, na szczęście z lokalizatorem własnym/niezależnym dzięki czemu się znalazło, miało właśnie dorobiony dodatkowy kluczyk - auto jest w warsztacie znajomego (przepychanki z ubezpieczycielem - ukradziono min. radio ale też inne elementy) i dla mnie to sprawdził.
Natomiast jeśli taka metoda jest możliwa (trochę nie chce mi się wierzyć, bo o ile kojarzę RFHUB musi wystawić sygnał również na jednej linii analogowy), to tym bardziej dla mojego immo, ważnym jest aby zmienić w immo ustawienie alarmu od magistrali kiery na natychmiastowy - pół minuty akcja i mamy lepsze zabezpieczenie (oczywiście jeśli ktoś nie korzysta z remote start czy to w ogóle bo nie ma/nie lubi, czy poza sezonem zimowym czy na dłuższe postoje gdzieś w niepewnym miejscu - o tym pisze jasno w instrukcji bo defaultowo jest opóźniony aby działać z kazdym autem, również tymi z remote start).
Podejrzewam, że złodziej (tfu) podchodząc do takiego samochodu zakłada, że bypassa nie ma, więc i tak jest przygotowany na taką ewentualność. Wtedy to niewielka różnica czy jest bypass czy nie.
Dlatego właśnie dodatkowy immobiliser (by epsonix) to podstawa!
A tak w ogóle, to sezon zimowy zbliża wielkimi krokami - czekam na moduł wspomagający pełne ładowanie akumulatora.
"Problem" jest taki że mało kto wie jak to jest realizowane i jak działa urządzenie do włamu, a sami użytkownicy-złodzieje najmniej.
A czytałem o tym w jakimś artykule o działaniu CAN- a i jego wadach/zaletach. Nikt kto ten system wymyślał w żadnym stopniu nie pochylał się nad kwestią bezpieczeństwa magistrali. Ponoć po autoryzacji kluczyka w systemie pojawia się coś w rodzaju statusu "kluczyk zadziałał", no i niby taki status można wymusić bez żadnego kluczyka w ręku. Ile w tym prawdy i czy ma zastosowanie w każdym samochodzie oczywiście nikt nie wie...
Ledwo co się kończę wygrzebywać z prac przy immobilizerze - mamy nową wersję produkcyjną, mamy kupę unitów na produkcji, sam pomagam w testowaniu.
Ale wracam do developmentu za parę dni. Tylko trochę się zastanawiam czy poprawka ładowania (czuję ze będzie potem milion pytań do, urzadzenie to też nie będzie magiczna różdżka która naprawia aku albo za kogoś z powietrza ładuje jeśli jeździ za mało albo ma jakieś upływy/usterki itp), czy jednak nie wskoczyć w inne produkty do nowych aut (wyłaczanie głupich ostrzeżeń od MY24 czy parę innych spraw o które ludzi dopominali się od lat). Zastanowię się przez weekend/początek przyszłego tygodnia.
No właśnie ja ostatnio sprawdziłem IBS kilka razy, bo od początku szkoły raczej krótkie jazdy, więc spodziewałem się, że znów zacznie spadać <60%.
Ku mojemu zaskoczeniu, MyGiulia pokazało 81%. Albo dezaktywator S/S robi aż tak dobrą robotę, albo nie wiem - raczej małe szanse, żeby coś zaktualizowali podczas okołorocznego przeglądu?
Coś nowego? Ja z mojego jestem bardzo zadowolony!
Ja osobiście bardzo liczę na to urządzenie i podejrzewam, że wiele osób też. Niedoładowywany akumulator, pomimo częstego korzystania z samochodu nawet na dłuższych odcinkach, to niestety bolączka współczesnych aut. Nie sądzę, żeby ludzie traktowali to, jako remedium na wszystko. Ma poprawić poziom ładowania akumulatora. Tylko tyle i aż tyle ;)
Nic takiego, hardware idento, w firmwarze parę drobiazgów zmieniłem - najwięcej pod ułatwienie sobie testu produkcyjnego czy debugowania/podglądu stanów. Jakaś diodka na urzadzeniu wcześniej jeśli alarmy zniknęły po automatycznym zazbrojeniu się (po 10 alarmach), przestawała szybko migać - też ją resetowało, teraz nie. Ciut na interfejsach - dodałem na wszelki wypadek synchronizację bitratu wg auta - bardziej zabawa bo stockowe ustawienie i tolerancje procka są OK. Zrobiłem tez rozszerzenie funkcjonalności alarmu przechyleniowego/wstrzasowego - teraz dodatkowo licze odchylenia osi wypadkowego przyspieszenia od zazbrojonego jak i od płaszczyzn akcelerometru. W skrócie, zrobiłem tylko takie drobiazgi żeby nie wyjść z wprawy w pisaniu firmwaru i przypomnieć sobie kod/strukture immo, a okazją była produkcja nowej serii bo stara się wyprzedała.
Własnie nie każdy tak na to patrzy - jak poruszyłem temat na FB jak mnie pytali, i wyjaśniłem czego się obawiam i jak to działa : pełne ładowanie zamiast obcinania ale bez cudotwórstwa - raczej jako masz sprawny samochód, dobry aku, jeździsz to utrzymujesz aku dobrze naładowany a przez to go wolniej postarzasz, ale nie ze słabego aku czy przy deficycie jazd wg. rozruchów czy długich postojach cudów nie zrobię, to trochę to ludzi widziałem zdemotywowało. Oczywiście przy okazji nawet jakby aku był słaby, to urządzenie zaś oszukiwałoby BCM aby jednak nie wyłączał tak potrzebnego grzania lusterek/szyby tył. Już się zastanawiałem czy nie wypuścić go jako tylko bardzo niszowy produkt zrobiony tylko dla aku LiFePO4 za kupę kasy - totalnie okrojony z funkcji custom - dla tych co robią z Q torówki i wkładają te aku aby obiżyć mase o kilkanaście kg, kosztem ładowanie przy każdej okazji (bo auto przy tym aku praktycznie zawsze "myśli" że jest naładowany i w ogóle nie ładuje, podczas gdy aku jest nawet prawie całkiem rozładowany). Ostatnio przyszły jednak znów wątpliwości za wypuszczeniem na rynek ogólny. Dlaczego? Dotychczas na AGMie nie miałem problemów z grzaniem szyby tył (3 lata+), ale właśnie teraz jak spadły temperatury to mi nie włączyło... Wg zewnętrznego monitora spadł SoC na 63%, nie miałem kiedy sprawdzić co pokazuje IBS, wtedy musiał <50%. Wkurzyło mnie to, bo problemu od lat nie doświadczyłem, więc i rośnie motywacja na urzadzenie znów. Dam znać. Już dziś polookałem na płytki swoje co na prototyp przerobić, żeby napisac trochę kodu już może w przyszłym tygodniu - taki prosty demonstrator na razie. jakby co będę informował.
zgłąszam sie na beta testera ;-)
Epsonix, dziękuję za info w sprawie immo.
I trzymam kciuki za wdrożenie urządzenia, wspomagającego ładowanie ;)
Jak coś, to chętnie też potestuję :)
Nie przesadzaj, na głupotę nic nie poradzisz.
Ostatnio trochę nad tym czytałem, myślisz że samo lekkie "zadołowanie" napięcia zasilania IBS-a o powiedzmy 0.5-0.7V (zwykła dioda w szereg) nie załatwiła by sprawy? Skoro IBS mierzy napięcie AKU to by właśnie mierzyło delikatnie zaniżone i być może dłużej utrzymywało ładowanie? Chyba spróbuję to przetestować - chyba, że to co najprostsze to już zrobiłeś :-).
No i tak się zastanawiam może przydałoby się coś wpinane do OBD na stałe co by monitorowało samo SoC i dawało alarm jakimś LED-em jak jest on poniżej ustalonego "krytycznego" poziomu? Nawet skalę diodową można by walnąć odwzorowującą SoC.
To oczywiście nie zamiast "wspomagacza" IBS tylko dodatkowo.
niestety z klientami potem się trzeba użerać- ot choćby dziś - na stronach sklepu zagranicznego (pod każdym produktem) jest wytłuszczone info że przy wysyłkach poza UE nie płacą naszego VAT, ale zapłacą swoje krajowe opłaty celne/VAT/ew. opłaty za zrobienie odprawy dla kuriera - tak mamy od 5 lat zapis i chyba jest on oczywisty. Dziś żale z zagranicy no bo gość dopłacił ok 50jurków do ceny immo Fedexowi za cła w UK. Inny przykład z końca tygodnia - nigdzie w immo nie piszę czy nie sugeruję, że blokuję dodanie kluczyka (a tylko odpalenie z dorobionego kluczyka czy ukradzionego, czy walizki, czy odholowanie itp), to niektórzy myślą że blokuję i zdziwienie po zakupie.
Niesety, możesz pisać w kazdym miejscu jak coś działa, a potem i tak wiecznie odpowiadać na żale i niezadowolenie. Poprawka ładowania jak mi to napisał jeden gość z USA (i to taki forumowy gość z pozycją i wiedzą jakąś) w prawie kłótni na forum amerykańskim to sprzedawanie obietnic których nikt nie jest w stanie zweryfikować jak bardzo urzadzenie pomogło- generalnie on był sceptyczny a i pewnie mnie nie kojarzył/nie ufał. W każdym razie w tym miał rację, że ile problemów zaoszczędzi się nikt nie sprawdzi.
Co do rozwiązania banalnego o którym wspomniałeś - no można zbijać napięcie IBSa, ale wtedy grzanie tylnej szyby, lusterek, kierownicy i foteli nigdy nie zadziała a i często zobaczysz komunikat o słabym aku (np aku 80% a na zegarach pokaże że słaby). Chyba nie o to chodzi. Oczwiście możnaby zacząć kombinować i robić obwody warunkowe obniżanie po stronie napięcia warunkowo, ale po co jak można to zrobić lepiej/elegancko po stronie cyfrowej z pełną swobodą - na tyle mądrze aby z jednej strony dać pełne ładowanie zawsze (albo praktycznie zawsze - powiedzmy można temperaturę czy SoC>=99% uznać za koniec i dać jakąś histerezę), z drugiej zapewniać działanie grzania szyby/foteli nawet jak aku słabszy niż 50%, z trzeciej dać komunikat o słabym aku w aucie gdy jest słaby, z czwartej gdy jest np mocno rozgrzany i ma duży SoC jednak zmniejszyć ładowanie do stockowego, z piątej dać możliwość jakiejś zgrubnej analizy stanu aku własnej i porównania z tym co pokazuje IBS (weryfikacja czy IBS nie jest walnięty co się zdarzało). Do tego jakiś podgląd SoC/napięcie/prąd (+ porównanie z własną oceną po napięciu spoczynkowym), może jakiś log historyczny do przeglądnięcia (wykres albo ciągniemy na kompa przez USB - BT narazie nie zakładam - apki nie zrorbię bo to koszty development/release/utrzymanie w sklepach Apple/Google), inne krzywe dla kwasowo-ołowiowego, inne dla AGM a jeszcze inne dla aku LiFePO4 itp itd.
Co do monitora CANu i wyświetlania - mam na liście produkt, można to dodać - on będzie robił wiele innych drobnych rzeczy, może i to wyświetlić. Dobra, wracam do roboty, bo tak to mi dzień zleci na pisaniu na mailach/forach a nie produktach nowych:)
Takie życie... coś tam produkuję od 25 lat to się nieco orientuję w bólach :-). Ponadto rynek anglosaski jest w ogóle szczególnie specyficzne - zwroty bez ograniczeń bez patrzenia na stan produktu, sądzenie się o byle co itp. Sprzedawanie tam to ból w tyłku.
Zgadzam się, że dołowanie napięcia zasilania IBS nie jest najlepsze na świecie ale sądzę, że każde rozwiązanie będzie miało jakieś swoje minusy. Jeśli po stronie cyfrowej zmodyfikujesz SoC czy temperaturę na LIN w dół to też się włączą ograniczenia odbiorów (grzania, S/S itd) bo BCM zobaczy zbyt niskie parametry. Co do stanu realnego - logowanie do pliku, usb, analizy... fajne dla mnie, Ciebie i może jeszcze kilkunastu użytkowników, obawiam się, że 99% nigdy się do tego nie dotknie bo albo nie będzie miała czasu albo umiejętności - dojdzie do tego, że zaczniesz sam te logi dostawać do analizy :-).
Grzebanie nad rozwiązaniem programowym jest na pewno bardziej fascynujące, rozwiązanie które nieśmiało (i bez jakiegoś wielkiego przekonania rozważam) - jest proste do bólu i kosztujące ("niestety") 5-10zł. Wydaje mi się, że w wolnej chwili spróbuję zobaczyć czy da się dobrać jakąś optymalną wartość obniżenia napięcia i jak/co to daje.
Tak czy inaczej - powodzenia!!!
Po stronie cyfrowej ja sobie będę modyfikował jak mi się podoba (mądrze), wiec nic z wad o których wspomniałeś nie będzie miało miejsca - to nie będzie "tylko zmniejszanie".
Co do za 5-10 zł akurat wtyku/gniazda/pinów w tej cenie nie kupisz nawet w hurcie, ale wiem o co Ci chodzi - demonstrator/ulepek właściwie za 0zł bo cześci/kabelki/piny jakieś dobierzesz z tego co szwęda się w magazynie/warsztacie. Jak pisałem, zadziała jakos, ale komunikaty o słabym aku czy wyłączenie grzania szyby to będzie reguła IMHO - dlatego nawet takiego nie próbowałem - teoretycznie wykluczyłem jako No Go Area. Pobaw się i daj znać. BTW, ja publicznie więcej o urządzeniu nie chcę pisać, szczególnie zanim nie mam go na półce/w sprzedaży. Będzie, będę opisywał co robi i tyle ile potrzeba wiedzieć użytkownikowi.
Co do logów itp - masz rację, niektórzy skorzystają. Generalnie nauczony latami doświadczeń projektowych wiem, że im więcej funkcji/ustawień tym więcej developmentu, instrukcji, pytań, możliwych błędów itp - lista funkcji na pewno będzie okrojona do tego co niezbędnę, częśc jak to zwykle bywa (potrzeby developmentowe), będzie poukrywana i tylko dla mnie jakby była potrzeba - choćby podczas testowania/prób/symulowania na szybko różnych scenariuszy.
Ok, skoro masz pomysł jak zrobić żeby "wiec nic z wad o których wspomniałeś nie będzie miało miejsca" - to super :-).
Jakby co dam znać o wyniku na priva.
Ogólnie - pełna zgoda :-).
Witam, mam prośbę planuję dołożyć org. kamerę cofania w Stelvio prod. 2018, rejestracja 05.2018, czy ktoś po nr Vin może dojść czy radio będzie z nią współpracowało (posiada fabryczne czujniki parkowania na radiu), możliwe, że wtyczka będzie w klapie czy trzeba też ciągnąć wiązkę? Nr Vin ZARFAHBNXJ7C15613
Proxi zrob na wlaczenie kamery to bedziesz mial pewnosc czy radio obsluguje. Wiazki raczej marma szansa bo sa inne bez wtyczek numery