Niestety Castrol słynie z tego, że brudzi silnik. A że rzadki... hmm... w ASO nie leją dobrego oleju, tylko tani.
Kasowanie inspekcji w dowolnej kolejności :)
Printable View
Niestety Castrol słynie z tego, że brudzi silnik. A że rzadki... hmm... w ASO nie leją dobrego oleju, tylko tani.
Kasowanie inspekcji w dowolnej kolejności :)
Panowie a czy Motul 8100 x-clean Fe 5w30 będzie dobrym wyborem dla 159 1.9 8v, po chipie bez dpf?
nastukane z hułałej ascend mate 7
Czytam o tych olejach i już się trochę zakręciłem ;) Czas wymienić znowu oliwę, więc temat trzeba jednak ogarnąć.
Poprzednio zalewałem Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40. Wtedy wyczytałem, że to najlepszy wybór do 1.9 JTDM bez DPF'a. Czy nadal tak jest?
No i jaki filtr do tego dobrać? Ktoś coś poleci konkretnego? Jak patrzyłem na takim Motointegratorze (przykładowo) to takie same filtry niby do takiego samego auta mają różne oznaczenia, a nie chcę kupić złego.
Zawsze oddawałem auto na wymianę do mechanika (zasadniczo z braku czasu niestety, a nie chęci), a teraz będę miał czas zrobić to sam w końcu :)
Podpowiecie? Pablo pomożesz :)?
Z tego co do tej pory było pisane na forum i moich doświadczeń z wymianą filtra to dopóki nie wyjmiesz filtra to się nie dowiesz czy masz typu MANN czy UFI. Możesz jeszcze zobaczyć na fakturach z ASO jak masz typ.
Dzięki za info. Dobrze wiedzieć.
Auto jest z grudnia 2006. Przejmować się tym pozostałym 0,1%, czy można zamawiać MANN ;)?
Mój jest z marca 2007 i mam manna.
Ja miałem Mann (grudzień '06) - ten bez "dziubka". Na obudowie filtra było napisane. Możesz włożyć rękę od góry i cyknąć fotkę telefonem.
Październik 2007 i filtr też bez dziubka [emoji6]
Dzięki panowie :)
Może to nie miejsce na ten temat ale w końcu chodzi o olej.
Wczoraj wymieniałem olej z filtrem wlałem około 4,2-3 L. Komp pokazuje 5-6 kresek. Dziś sprawdziłem bagnet a bagnet suchy!!!!??? I o co może chodzić? Ato chodzi ładnie, żadnych stuków czy coś podobnego. Dla tych co są zwolennikami teorii spiskowych dodam że pod autem jest sucho.
Dodam że rok temu wlałem tylko 4 L (cała bańkę 4 litrową) i na bagnecie zawsze było ok.
A ile książkowo wchodzi do 1.9 JTDM?
Książkowo wchodzi 4,6 ale nigdy nie wlałem tyle zawsze było maks 4,3 i bagnet wskazywał właściwą ilość. Z resztą znam parę osób z które leją tylko 4 L (w tym i ja) i też na bagnecie było ok. A teraz tak jak pisze wlane 4,3 a bagnet suchy, cały suchy nawet pręt. A wcześniej i bagnet i pręt zawsze był w oleju? Może się zapowietrzyło coś w otworze bagnetu?
Mi udawało się wlać za każdym razem 4 litry (i nieco ponad 100 ml AR9100). Starałem się trzymać poziom 5/6 kresek, żeby zostawić margines dla ON :)
awj1 - wiem, że głupie pytanie. Ale mierzyłeś olej zgodnie z instrukcją? Tj. co najmniej 5 min po zgaszeniu silnika i na równym gruncie. Bo taka postać rzeczy jest mało prawdopodobna.
No akurat sprawdzać olej to umiem. Wszytko tak jak napisałeś.
Gdybyś nie miał oleju w silniku to pewnie założyłbyś wątek "Podczas jazdy zgasł silnik, ale wcześniej przez chwilę rzęził", także myślę, że nie jest źle :D
Napiszę tak. Silnik pracuje lżej i ciszej. Nie ma mowy o żadnym rzężeniu. Przed zlaniem oleju była płukanka a potem millers EE 5w40 longlife
ja zamówiłem tak jak radził kolega @Pablo. Motul 8100 X-CESS 5w40.
nastukane z hułałej ascend mate 7
awj1 ciekawe jak tam stan turbiny
Turbina bardzo dobra. Z resztą w ciągu 24 godzin nie wyparował by olej. Auto po wymianie oleju przejechało 10 km.
Mi wchodzi prawie cala 5 litrowka(tak z 4.8L). Na bagnecie idealnie w polowie, na wyswietlacz wszystkie kreski. Zalany Millers 5w30.
@awj1 moze poprostu dolej i obserwuj.
Zmieniasz olej to zmieniasz też filtr, a ten musi się też napełnić to wiadomo że poziom ci spadnie, i trzeba coś będzie dolać, ale o tym wiesz chyba.
Po za tym bagnet do pomiaru oleju - przynajmniej w 8V to też jakaś pomyłka inżynierów bo co pomiar to inaczej wychodzi, w starszych wersjach CF3, CF2, był znacznie lepiej rozwiązany. A tymi wskazaniami czujnika poziomu oleju to brał bym go z przymrużeniem oka bo też pokazuje co chce.
BTW. Mi przy ostatniej wymianie weszło jakieś niecałe 4.5L
Napisałem nie całe 4.5L już nie pamiętam dokładnie ile, to że wszystko nie zleci to wiem. Z opakowaniem wszystko OK.
Się pojawił olej na bagnecie. Jest więcej niż połowa. Zatem jest ok. Ciężko go było zauważyć bo czyściutki jak kolumbijska kokaina. Pewnie i za pierwszym razem był. Tylko bardzo jasno bo słoneczną pogodę miałem, był czysty olej no i bez moich drugich oczy patrzyłem. Taki przypadek ślepego kreta i nietoperza.
Wszystko dobre co się dobrze kończy :D
Millers Oils EE 5w40 wlałem pierwszy raz z polecenia pabla. Zawsze był mobil albo volveline. Na forum i na stronie dystrybutora same superlatywy na temat millersa. Przyznam się że byłem co do tego sceptyczny. Olej jak olej. Jednak taki laik ja zauważyłem różnicę. Silnik pracuje jakby ciszej i jest "lżejszy" dźwięk silnika. Może jest to odczucie subiektywne. Druga sprawa. Już zrobiłem na nim parę kilometrów i ku mojemu zdziwieniu olej jest czysty. Wcześniej nawet zaraz po zalaniu mobilu czy volveline bagnet był "brudny". Jednak olej robi różnicę.
To gdzie się odkłada nagar, jeśli nie pływa w oleju? Ja bym się tym akurat nie cieszył :P
Szok :confused: Ja cały czas jeszcze jeszcze leję Selenię i praktycznie po 50 km jest prawie czarna ale nie stosowałem jeszcze płukanki. Ale tak jak napisał anlfabeta nie ma się chyba z czego cieszyć jak olej klarowny choć jak pamiętam w benzynowym silniku tak było. Ciekawe jak u innych.
Dlaczego nie ma się z czego cieszyć?
Po prostu widać ile syfu zostaje w silniku, przecież od razu nie powstaje osad w silniku, a olej zanieczyszcza się tym co zostało ze starego oleju.
Ja co wymianę stosuję płukanki w Dieslach, i olej jest klarowny nawet po 3 kkm. Normalna sprawa.
Potwierdzam po zastosowaniu płukanki ja też miałem czysty olej przez długi czas, wcześniej jak tego nie stosowałem to praktycznie olej był odrazu czarny.
Też leje millersa i jestem bardzo zadowolony:D
A ja mam jeszcze jedno pytanie :) Przy zamawianiu oleju zapomniałem o płukance i teraz muszę dokupić osobno. Olej i filtr już mam. Będzie LM jak poprzednio.
Co byście polecili z płukanek?
Ja używam płukanki Millers engine flush. Właśnie dzisiaj ją kupiłem.