macie może rejestrator który możecie polecić? najlepiej bez wyświetlacza, przez czujnik obok lusterka mało miejsca jest na szybie by wyglądało to dobrze
macie może rejestrator który możecie polecić? najlepiej bez wyświetlacza, przez czujnik obok lusterka mało miejsca jest na szybie by wyglądało to dobrze
Chodzi o taki podłączany pod radio czy samodzielny?
- - - Updated - - -
To co mogę powiedzieć o chińskim radiu a Androidem 10 (4GB RAM, 8rdzeni, 64GB ROM, Ekran 6,2"), którego jestem posiadaczem to, że jeżeli oczekujesz perfekcji od radia to się 2x zastanów.
(-) 1. Konstrukcja chyba nie jest do końca przemyślana, ponieważ w głośnikch słychać szumy i inteferencje (spekulacje są, że od wifi, bluetooth a nawet od LCD) nawet przy Volume 0.
Podczas jazdy nie daje się to we znaki ale sam fakt świadomości, że tak jest denerwuje.
(-) 2. Android w aucie to super sprawa i przekleństwo zarazem. Zmiana źródeł sygnału z kierownicy (porażka) polega na przełączaniu aktywnych aplikacji więc również i google maps jeśli jest uruchomione.
(-) 3. DPI domyślne przy ekranie 6,2" 800x480 nie jest najlepsze. Trzeba je zwiększyć w ustawieniach żeby można było wygodniej korzystać z radia.
(-) 4. Słaba aplikacja do dzwonienia - trudno wybierać numery, brak wybierania głosowego, domyślnie brak kontaktów google.
(+) 1. Yanosik + Google maps w jednym urządzeniu. Nie trzeba kombinować z uchwytami do telefonu.
(+) 1.1 Możliwość stosowania map offline (nawet jak padnie bateria w telefonie to się nie zgubimy bo mamy radio w aucie z mapami :))
(+) 2. Rozmowy bluetooth - może jakość nie jest krystaliczna (jak w moim poprzednim radiu Alpine) ale da się dogadać.
(+) 3. Asystent google - łatwo wybrać trasę w nawigacji, dodać stację benzynową na trasie jeśli potrzeba
(+) 4. +10 do wyglądu auta :D
(+) 5. Żródła sygnału - USB 2x, karta microSD 2x, AUX, DVD, Bluetooth, Youtube :)
(+) 6. Możliwość odtwarzania plików .flac
(+) 7. Wejścia wideo dla rejstratora trasy i kamery cofania (super sprawa)
(+) 8. Wyjścia audio RCA na wszystkie kanały + subwoofer.
(+) 9. Wersja z DSP ma dobre ustawienia dźwięku.
(+) 10. Jakość dźwięku moim zdaniem nie odstaje od oryginału (wersja z DSP ma inną końcówkę mocy podobno więc nie wypowiem się o tej bez DSP), no może radio FM kuleje jakością troszkę...
Żródło zakupu: https://pl.aliexpress.com/item/4000207523599.html
Z wysyłką z Czech w 7dni 1100 PLN
Teraz bym się zastanowił nad wersją z większym wyświetlaczem (7" 1024x600): https://pl.aliexpress.com/item/4000421060299.html
Z wysyłką z Polski niecałe 1200 PLN
Kupowałem 2 takie radia z obu powyższych sklepów.
Ktoś montował to radio z drugiego linku?
Będę chciał wymienić i zastanawiam się nad nim lub GMS 9401/7901.
Odgrzeję trochę. Mam problem z dopasowaniem ramki do radia. Kupiłem swoją Alfę już że zmienionym radiem na chińczyka jak na zdjęciu i nie mogę dopasować do tego radia ramki. W oryginale było zwykle radio nie navi. Podpowie ktoś jaka ramkę kupić?Załącznik 271221
Wiem że nie do końca o to Ci chodziło, ale ja mam smartcams HSJ700 i bardzo sobie chwalę. Wygląda to tak:
Załącznik 271231 Załącznik 271232
i jest połączone z kamerą cofania z tyłu, mam sedana, tzn. exuse moi - berlinę i bardzo się przydaje. Nagyrwa tylko przód co prawda, ale wyświetlacza de facto nie ma, chyba że sam włączysz na lusterku, albo zaczniesz cofać, wtedy masz obraz z tylniej.
Nie polecam jednak od nich brać tylnich kamer, mnie umarła w jedną zimę.
Pod linkiem jest 1 DIN, ja zastanawiam się nad tym: https://pl.aliexpress.com/item/4000124985942.html (2 DIN). To jest tylko różnica w opisie czy te radia rzeczywiście czymś się różnią? Zależy mi przede wszystkim na jednym: aplikacje Android (Yanosik), niestety markowe radia mają tylko Android Car (czy jakoś tak).
Jeśli miałbym brać, to pewnie bez kamerki na tył: dobrze myślę, żeby lepiej kupić coś lepszego w Polsce?
Jeżeli ktoś ma problemy z radiem z Androidem (np. tak jak miałem ja - bardzo częste i irytujące zawiechy z koniecznością restartu radia) polecam spróbować dać mu drugą szansę i pobrać inny ROM.
Ja u siebie zainstalowałem Hal9k Mod i mój problem jak ręką odjął.
Pojawiło się wcześniej pytanie o mały rejestrator:
Ja mam takową chińszczyznę:
https://pl.aliexpress.com/item/40000...2a6f31dazRcC6X
No i jak za taką cenę jest naprawdę w porządku. Zajmuje mało miejsca, jakość video jest wystarczająca, obsługuje i nagrywa na 32GB SD, dobra aplikacja do obsługi.
Załącznik 271618
Załącznik 271619
Co do małych kamer to polecam Viofo A119 V3, 70mai PRO i Blackview G55 (służy dzielnie od 3 czy 4 lat).
Posortowane w kolejności od najlepszej do najsłabszej, przy czym ta najsłabsza też daje radę.
Zdecydowanie warto dopłacić do:
- 60FPS - jak mijacie kogoś przy prędkości 60-70 km/h to jest spora szansa że nie traficie z klatką na której jest czytelna tablica rejestracyjna
- kodek x265 - upraszczając do bólu - ~2x więcej nagrań na karcie przy tej samej jakości obrazu względem x264 = mniej zapisów na komórkę pamięci karty = wolniejsze zużycie karty
Możesz dać linka do apki, jestem ciekaw czy ruszy z innymi kamerami :cool:
proszę:
https://easyupload.io/e9pn59
*to jest wersja bazowa apk zapisana na kamerce, żeby były te "bajery" w postaci pseudo ADAS to trzeba zrobić update z poziomu samej apki
Ma ktoś namiar na ramkę po navigacji ? wymiary 13cm / 20 cm.
Dziś kupiłem radio PIONEER MVH-A210BT RADIO MULTIMEDIALNE MIRROR LINK - w czwartek będę montował. To co mnie urzekło, że można mieć mirror linka .
Chyba nie da się tego obejść. U mnie podobnie, jeśli chodzi o głośność:
https://www.youtube.com/watch?v=chNnCgyb-_0
Choć nie grzebałem jakoś specjalnie w ustawieniach, to nie widziałem opcji "zapamiętaj ustawienia".
To jest ewidentnie bug firmware więc specjalnej opcji raczej bym nie szukał, rozwiązaniem problemu prawdopodobnie będzie update firmware na najnowszy producenta lub któryś z nieoficjalnych. Ewentualnie z poziomu roota pewnie można coś na sztywno w plikach pozmieniać.
Mam ostatnio spory problem. Wifi samo się wyłącza i czasem nie da się go włączyć. Tzn przesuwam suwak i od razu wraca na pozycje wyłączoną. Czasem po restarcie chwile jest, czasem nawet da się używać kilkanaście minut, a czasem od razu po odpalenia wyłączone i nic nie da się zrobić. Nie wiem o co może chodzić czy to problem z Androidem, czy sam moduł wifi. Miał ktoś podobne historie? Przywróciłem fabryczne ustawienia, reset ustawień wifi nic nie daje. Będę próbował jeszcze jakis custom rom ale wątpię żeby coś dało skoro działało przez prawie 2 lata Ok a teraz coś się dzieje.
Mam identyczny problem. Z chińczykiem, przeprowadziłem kilu miesięczną batalię, na ten temat. Problem leży w chipie WiFi bluetooth. Jest to kość lutowana na płycie głównej. Niestety po wymianie teraz mam tak że jest tylko WiFi natomiast brak bluetooth. Teraz WiFi działa za każdym razem jednak bluetooth się nie che uruchomić. Chińczyk teraz proponuję wymienić płytę główną. Niestety nie przyjmuje do wiadomości ze to wina nowego chipu
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Generalnie jeśli ktoś rozważa zakup radia to zdecydowanie nie polecam sprzedawcy "Wondefoo"
771,81 zł 46%OFF | DSP 4G 64G Android 9.0 samochodowy odtwarzacz DVD dla Alfa Romeo pająk Alfa Romeo 159 Brera 159 Sportwagon RADIO stereo GPS
https://a.aliexpress.com/_BUNJaV
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
O, to już też wiem co u mnie się zepsuło: BT przestał działać, WiFi działa.
To mi przypomniało, żeby sprawdzić czy dostałem odpowiedź na moje pytanie o problemy z radiem i dostałem. Jest sens się o to bić, bawić w jakieś wysyłki zwrotne, gwarancje czy taniej i lepiej dla nerwów będzie to olać i kupić za jakiś czas nowe radio? ;-)
Można kupić tak jak ja. Za 120 zł chip który po miesiącu jak przyszedł okazał się złomem. Niestety sprzedawca twierdzi że trzeba wymienić płytę główną. Tylko ten oszust nie rozumie że wcześniej bluetooth działa idealnie tylko zrywało mi wifi. Teraz po wymianie jest wifi ale brak bluetooth (jak już wspominałem wyżej). Wymian chipu nie jest skomplikowana można samemu jeśli kto potrafi lutować. Generalnie tak jak już wspomniałem powtarzam raz jeszcze omijać sprzedawcę . Batalia trwała kilka miesięcy prosił mnie o filmy zdjęcia numery radia ect. Gdy wszystko już wysłałem zaoferował wymianę chipa niestety nie za darmo, mimo że podałem iż usterka jest od samego początku zakupu. Ale trudno stwierdziłem że nie będę się kłócił i zapłaciłem 120 zł. Niestety tak wygląda rzeczywistość serwisu gdy jest problem.
tak wygląda chip
Załącznik 274155
[MENTION=30769]olo_84[/MENTION] No to widzę podobnie u mnie, choć sprzedawca inny (Xonrich Store). Odpisał, żeby wysłać numer zamówienia, filmy w mp4 i zdjęcia pokazujące szczegółowo problem. Jak nie wymieni radia albo nie zwróci kasy, to sobie daruję. No nic, samochód nie jest służbowy, specjalnie dużo jadąc nie rozmawiam (choć czasem się ta funkcja przydaje), ale kolejne kupię raczej jakieś markowe a nie chińskie. Androida z Yanosikiem się mi zachciało.
u sprzedawcy możesz kupić
- - - Updated - - -
U mnie było identycznie też filmy miałem wysyłać co też nie jest łatwe bo nie wszystkie serwisy hostingowe chińczyk może obsługiwać. A gdy już wszystko dostał stwierdził że to wina płyty i że mnie przeprasza i że może mi obniżyć cenę płyty do 30 dolarów
- - - Updated - - -
Po nowym radiu widać że problem jest znany. W nowej ofercie widać że chip jest już inaczej montowany i inny Załącznik 274156
Kupowałem na olx 2 ponad 2 lata temu, wiadomości w olx zniknęły, także nawet nie wiem od kogo kupiłem, muszę zerknąć jeszcze w kartonie czy mam paragon ale pewnie już też nie mam. Jakbym wiedział co to za moduł to może spróbowałbym naprawić.
chip jest uzależniony od wersji płyty
u mnie jest taki chip Załącznik 274158
Mogę bez rozbierania radia sprawdzić jaką mam wersję płyty i po tym dobrać chip BT?
numer jest podany na spodniej części chipa. Chip jest lutowany na płasko do płyty głównej więc nie widzę możliwości zerknięcie fizycznie. Możesz w ustawieniach sprawdzić wchodząc w (factory restart)
Ok. Dzięki. Widzę że dość precyzyjna robota się szykuje.
https://m.pl.aliexpress.com/item/32953209958.html
Na Alliexpress cena Ok, muszę poszukać jak u nas.
Ktoś montował ERISIN 8120 Android 10.0 https://pl.aliexpress.com/item/1005001597500973.html i może podzielić się wrażeniami?
Interesuje mnie jakość dźwięku w porównaniu do oryginału
Ja teraz zgłupiałem. Alfa stała 2 dni. Dziś odpalam, standardowo błąd ABS, VDC i radio się nie włącza. Trasa. Potem podjechałem w jedno miejsce, wróciłem. Radio bez reakcji, "martwe". Wróciłem. Po 3, 4 godzinach odpalam, chcę nagrać film dla Chińczyka, że radio nie działa i... zonk. Zaczęło normalnie działać. "Normalnie" czyli bez BT.
Myślałem, że znowu bezpiecznik przepaliło. Ale teraz to czy ktoś byłby w stanie jakoś mnie nakierować? Jakieś nieprawidłowości masy, napięcia? Coś kradnie prąd czy jak? Czy radio po prostu do bani?
Ja mam od tygodnia. Dzwiek OK - zazwyczaj takie chinczyki z DSP maj dzwiek lepszy troszeczke od fabryki. DSP sie jeszcze nie bawilem. Ale slysze w tle lekki gwizd zmieniajacy sie wraz z prędkością obrotową. Jeszcze z tym nie walczylem.
Mam tylnia kamere na wtyczce video i przedni rejestrator na usb. Nie moge z nim dosc do ladu bo wydaje komunikaty ADAC pomimo wylaczenia w ustawieniach.
Ma tez eDog ale jeszcze nie zauwazylem zeby ostrzegal o znakach.
Ogolnie radio demonem prędkości nie jest, to jest px5 i nie udalo mi sie na ali znalezc px6... do alf 159 juz chyba nie zrobia. Generalnie zauwaxylem w kamperze gdzie mam tez px5 ale na andku 9, ze lepiej podpiac telefon i uzywac nawi i spotify z mirrora.
Radio ladne. Przesylka w tydzien. .
Uparcie po wlaczeniu zaczyna radiem a nie launcherem.
Ogolnie warto.
Rafal
eidt
to to samo radio
https://www.youtube.com/watch?v=2RvdgulAP00
edit2
pobawilem sie DSP - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Z tym gwizdaniem troche panikowalem, dzis jadac nie potrafilem tego wyodrebnic. Byc moze jak jest przerwa w muzyce to cos bedzie slychac.
Czy ktoś montował multiplayer firmy eunavi?
Mam protip dla tych, którzy mają Xonrich i problemy z BT lub Wi-Fi.
Myślałem, że moduł padł (jak wyżej było pisane). Ale rozmówiłem się z innym posiadaczem tego samego radia na FB i okazało się, że jemu pomogła zmiana języka, bo BT od początku nie działał (zmiana z polskiego na angielski).
Głupie, pomyślałem.
Ale dzisiaj zmieniłem język u siebie (z angielskiego na polski) i... BT powrócił do życia.
Wykasowałem zapamiętane urządzenie (bo zmieniłem nazwę telefonu w między czasie) i bez problemu się połączyłem.
Soft się jakoś zacina czy jak?
Od eunavi trzymaj sie z daleka, brak jakiegokolwiek supportu i aktualizacji . Miałem, wyrzuciłem.Cytat:
Czy ktoś montował multiplayer firmy eunavi?