Korekta na tym cylindrze jest zawsze ujemna. do -0,5 pod obciążeniem do nawet -1,5 na postoju.
Można powiedzieć, że korekta ta jest odwrotnie proporcjonalna do korekty cylindra 2.
Printable View
A jaka jest ta korekta na 2 ? No i pozostałe korekty :)
Swoją drogą pojęcie "cykanie" jest dość względne. Dla jednego jest to stukanie wtrysku, a dla drugiego wydmuchany ładunek z cylindra.
Co do mojego tematu i wtrysku numer 4. Wrzucam jeszcze poglądowe wideo. Wydaje mi się, że najbardziej słyszalne ,,cykanie" jest właśnie przy 4 i 5. Wtrysk cylinder? @sdero myślisz, że to faktycznie może być ta podkładka?
I czy taka jedna mała podkładka może powodować tak zwiększone korekty?
https://youtu.be/VRQJz8kr70A
pozdro!
Jak nie masz smoły wokół gniazda to podkładka jest ok.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Mała podkładka, a duży problem. Nieszczelność na wtrysku powoduje utratę ciśnienia cylindra, a to wymusza korektę. Ja miałem korektę +5 i lekko pocący się przewód zasilający wtrysk. Po dokręceniu korekta spadła do +2
Witam ponownie.Dziś zamieniłem wtrysk 1 z 2 no i korekty to :
na luzie :
Korekce paliva 1. vál.: 0,06 mm³/w
Korekce paliva 2. vál.: -0,93 mm³/w
Korekce paliva 3. vál.: 0,50 mm³/w
Korekce paliva 4. vál.: -0,27 mm³/w
Korekce paliva 5. vál.: 0,63 mm³/w
pod obciążeniem podczas przyspieszania
Korekce paliva 1. vál.: -2,82 mm³/w
Korekce paliva 2. vál.: -2,06 mm³/w
Korekce paliva 3. vál.: 1,47 mm³/w
Korekce paliva 4. vál.: 0,76 mm³/w
Korekce paliva 5. vál.: 2,72 mm³/w
Korekty swiezo po włożeniu wtrysków więc troche rozjechane. Ale i tak widać,że ten zamieniony wtrysk wali na -3 czyli jest do roboty mimo sprawdzenia. Ale martwi mnie sytuacja z pierwszym cylindrem bo po zamianie korekta została w cylindrze :/ Jakieś sugestie?Jakies 6miesiecy temu robili mi test sprezania i wyszedł ok..No i to co mnie wkurza to to,że podczas ruszania do 2tys jest ten takie specyficzne dieslowskie "chrapnięcie" a potem od 2tys mruczy cichutkoo. To normalne w tych silnikach?bo wydaje mi sie ,ze jak ją kupilem to inaczej pracowała :/Juz mam dosc tego auta albo jestem za bardzo czepialski :/ W koncu to silnik CR i powinien trzymać jakąś kulture pracy :/
No ale w czym masz problem?
Chodzi nierówno?
Jest mułem na dole?
Kopci?
Pali więcej niż moje 3 litrowe BMW?
Jeśli tylko chodzi jak traktor...to Cię zmartwię bo tak ma być. Chcesz aksamitu to musisz kupić min 6 cyl benzynowych....tylko, że 13 litów w mieście . Taki szczegół.
Są traktory i Traktory. Na nowych wtryskiwaczach jtdm, nawet 1.9, chodzi całkiem gładko. Oczywiście jak na dizla.
Popatrz na korekty to bedziesz wiedzial,gdzie mam problem.Wiem,ze nie bedzie chodzil jak twoje bmw bo kolega tez ma 3.0 bmw i chodzi pieknie tyle,ze moja 159 je objezdza.Taki szczegol. Pozatym jestem idealista i jesli widze,slysze ze cos jest nie tak to staram sie to ogarnac.a pamietam jak silnik pracowal jak kupilem autko dlatego tym bardziej mnie to nurtuje.
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Za dwa tyg zrobie klapy i ten jeden wtrysk to zobacze jak bdzie pracowal.No i jeszcze raz sprawdze cisnienie na cylindrach.Jesli to nie pomoze to kupuje Bmw.
Nie kupisz BMW....ale klapy zrób, bo tu jest sedno problemu.
Dlaczego nie?Ostatnio nawet chodzi mi po głowie taka f10 mm..No zobaczymy jak po klapach bedzie ,bo kulture pracy mogę przelknac.Czasem jeszcze jest taka akcja,że jak depne na max to wgniata w fotel a raz tak jakby miała 50km mniej.Myslałem,ze to wina wtryskow ale niestety nie.No nic zajme sie tym za dwa tyg bo w srode lece na Fuerte w podroz poslubna ;/
Nie no to sobie głowy takimi pierdołami nie zajmuj :)
Jeśli przyjmiemy, że nieszczelna klapa zmienia skład mieszanki paliwowo - powietrznej to możemy sobie wyobrazić, że są momenty że tak zachwieje bilansem, że szukasz tych 50 koników.
Wlasnie tez tak myslalem :) zobaczymy jak będzie po wywaleniu klapek.Ale teraz narazie nie bede o tym myslal ;) Pozdrawiam
Witam.
Proszę o podpowiedz moje korekty wtrysków są następujące na biegu jałowym
Inj. Correction Cyl. 1: -1,41 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 2: -1,90 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 3: 4,64 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 4: -1,34 mm³/i
przy 3000 rpm
Inj. Correction Cyl. 1: -0,73 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 2: -1,02 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 3: 3,30 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 4: -1,49 mm³/i
czy to oznacza ze 3 wtrysk jest walnięty?
Przy teście przelewowym wszystkie pojemniczki napełniły się równiuteńko.
Oznacza, że 3 wtrysk ma korygowaną dawkę na plus czyli może być przytarty, masz nieszczelność klapy na tym cylindrze, masz wyciek paliwa na tym cylindrze, nieszczelność podstawy wtrysku lub ubytek kompresji .
Wyciek paliwa w tym cylindrze ?
Najczęściej korektę powyżej +3, +4 powoduje przedmuch na uszczelce pod wtryskiem. Drobna i tania sprawa ale upierdliwa. Do usunięcia jest banalnie prosta http://www.conmir.pl/wymiana-uszczelnien-wtryskow/ Po prostu w tym cylindrze spalanie jest złe, więc ECU chcąc to skorygować wydłuża czas wtrysku. Tak samo się dzieje jeśli jest zła kompresja w danym cylindrze. Jeśli nie stwierdzi się przedmuchu na podkładce, to zamienia się wtryski miejscami i obserwuje czy korekta idzie za wtryskiem. Jeśli tak, to winny jest wtrysk, a jeśli nie, to sprawdza się kompresję na tym cylindrze. Bo najprawdopodobniej jest ona niższa od pozostałych. Jeśli korekta pójdzie za wtryskiem, to w pierwszej kolejności należy wymienić końcówkę wtryskiwacza (rozpylacz, wymienia się dość prosto i koszt stosunkowo niewielki), bo jego zakoksowanie, zatkanie daje podobny efekt. Jeśli to nie pomoże, to niestety regeneracja. To najbardziej prawdopodobne przypadki, które można łatwo zdiagnozować. Jeśli sprawcą złej korekty są klapy, to na ogół złe korekty pływają.
Powtarzam jak mantrę - test przelewowy w tych silnikach można sobie w buty wsadzić. Ale jak ktoś lubi się bawić...
dzieki @sdero
takiej odpowiedzi oczekiwałem. mam tylko pytanie czy po zamianie miejsc wtrysków trzeba wpisywać o kompa poprawną ich kolejność?
Oczywiście
U mnie korekty wyglądają tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181379&stc=1
Robić coś z tym? Np wymieniać końcówkę wtrysku ? Klapek wirowych nie mam, i żadna nie wpadła do cylindra przed pozbyciem się nieszczelnego kolektora z klapami.
Jeśli jeden wtrysk zawsze jest na minusie a przy obciążeniu 5 bieg obroty 2500 nawet do -3,4 na jałowym w granicach do -1,1 przy wyłączone klimie -0,7 to znaczy się że wtrysk leje? Czy jeśli odstawienie 2t to powinno być lepiej? (gorsze smarowanie)Pozostałe wtryskiwacze pokazują prawidłowo blisko zera tz po logach widać że pozostałe go koryguja
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ma ktoś informacje z jakim momentem powinny być dokręcone łapy mocujące wtryskiwacze? Nie mogłem się tego doszukać nigdzie. Piekła mi jedna przy dokręcaniu. Nie chce rozwalić nowej.
Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka
20 Nm w zupełności wystarczy.
Przed montażem wtryskiwacza należy bardzo dokładnie wyczyścić jego gniazdo w głowicy (miejsce styku z podkładką ma być białe) i dać nową podkładkę, jak nie ma nowej, to starą zagrzać do"czerwoności" i dać jej powoli ostygnąć. Jak tego nie zrobisz, to zazwyczaj dokręcanie na siłę, w celu uszczelnienia uciekającej kompresji kończy się urwaniem łapy.
Miałem wyczyszczone. Poprostu mam za dużo pary :-)
Zmieniłem wtryski ale fes nie chciał mi przypisać nowych numerów. Ktoś wie dlaczego? Fes 2.6 full.
Czasem ELM nie jest w stanie tego zrobić. U mnie potrafił to zrobić tylko KKL.
Nie czasem tylko nigdy
Panowie powiedzcie mi bo nie uzyskałem odpowiedzi jeśli na jednym wtrysku jest tendencja na minus pozostałe starają się go skorygować to czy można wykluczyć spadek kompresji. Czy spadek kompresji po korekcie minus jest możliwy?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ok to spróbuję kkl em :-)
Mam pytanko. Zmieniłem miejscami 2 wtryski ale nie przypisalem im numerów. Po odczytaniu korekt były nad takie same jak przed podmianą. Podmiana drugiego z trzecim. Czy bez przypisania komputer myślał że są na swoich pierwotnych miejscach?
A drugie pytanko to co może być przyczyną jeśli podczas jazdy przy obrotach poniżej 1500 korekty na wszystkich wtryskach są ponad 5
Kolego musisz przypisać nr wtryskowe. Potem zresetować ustawienia a następnie pojeździć aby to się wszystko postawiło.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
No właśnie co masz na myśli mówiąc zresetować?
Reset ustawień autoadaptacyjnych. W tej samej zakładce co procedura kodowania wtryskiwaczy.