Sikor dał radę wyjąć górą altka.
Sam też będę musiał swojego wyjąć bo skoki napięcia mam.
Printable View
Jeśli altek jest tak jak w 8V od strony grodzi to nawet nie ma co liczyć że wyjdzie górą, chyba że ktoś głowicę zdemontuje:) W TS'ie owszem, wyjdzie górą.
Ja wyjmowałem alternator od góry w V6.
Przy tej operacji na pewno odkręca się mocowanie przekaźników na ściance grodziowej i zbiornik z płynem od wspomagania. Wbrew opisowi, który jest dostępny gdzieś w sieci, udało mi się go wyjąć bez demontażu kolektora ssącego.
Przy wyjmowaniu od góry bardzo łatwo można podrzeć wygłuszenia na ściance grodziowej (miejsca jest tam naprawdę na styk, a trzeba jeszcze odpowiednio obrócić alternator). No i jest to nieco czasochłonne zajęcie.
Uważnie to czytamy "temat" w jakim się wypowiadamy - i wiem, czego tyczyła Twoja wypowiedź nie na temat.
przepraszam Artih ale nawet ni chce mi się komentować zaczepki ..fakt nie mam V6 a to taki temat a ja nic nie napisałem o busso hmmmm.... Pozdrawiam.. ;)
Ręka wejdzie jak się zdemontuje wspomniany przeze mnie zbiornik na płyn od wspomagania i pudełko z przekaźnikami. Odnalazłem materiał źródłowy z którego korzystałem przy wyjmowaniu altka z mojego auta. Jest tam szczegółowo opisane co i jak demontować.
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...natora_v6.html
Nie bedę kombinował sam, w warsztacie opuszczą silnika na dół i wyjmą altka
Ja jednak spróbuję się z tym zmierzyć jak ochota przyjdzie.(czyli na wiosnę)
a czy alternator by pasowal z 1.7 ?
Porównaj numery.
no ja mam rozrusznik z 1.7 i pomyslalem ze alternator bym dal do sprawdzenia i jak cos naprawienia i juz bym mial w zapasie
1: 0A - Integrator sondy lambda
Taki błąd wczoraj mi się pojawił.Sonda do zmiany?
Objawy to: Bardzo krótkie przerwy w mocy podczas stałej prędkości lub długie przy przyspieszaniu(jakby paliwa brakowało)
Nagła niestabilność wolnych obrotów-prawie gaśnie.Ale to czasami.
Najpierw sprawdż stan pompy paliwa (ciśnienie) potem stan wtryskiwaczy
No tak.Faktycznie.Bo po odpaleniu zdarza się pracować nie na wszystkich cylindrach.
Sprawdź TPS, u mnie taki błąd pochodził od niego.
Odpaliłem w końcu swoją V6:) Muszę poczekać do wiosny i wtedy się przejadę:)
Panowie, podobno coś poznikało a że mi zależy napiszę jeszcze raz. Jakby ktoś wiedział lub miał AR 155 v6 do sprzedania to proszę o info. Preferuję raczej stan zadbany (przynajmniej blacharsko). Idealnego przecież nie ma. Ogólnie żeby nie był dziad. Koniecznie V6, miałem 156 190KM i 192KM i rewelacja.
Ale 155 ma "tylko" 166KM :)
w0cinu ile masz kasy na 155 V6 ?
Na czerwoną ma 8 tysi :)
Ma ktos info odnosnie niebieskiej, wrastajacej w ziemie V6 w pruszkowie? Zobaczylbym.
Słyszałem o niej i ja, i chętnie bym sam ją zobaczył:)
Oglądałem ją znowu w sobotę. Urwana obudowa lusterka, urwane scudetto, wycieraczki pełne anonsów złomiarzy typu "kupię każde auto". Rdza wychodzi na klapę, korek od gazu w zderzaku. Z tego co widziałem przez szybę skórka w fajnym stanie. Stoi w dość bezpiecznym miejscu, jeśli chodzi o zapędy wandali.
Może w przyszły weekend porobię fotki.
Alfa raczej nigdy nie pojawiła się na żadnym forum.
Mare, podaj mi proszę na priva numery rejestracyjne, może uda mi się ustalić właściciela.
BTW, dalej chcesz te plastiki do bagażnika??:)
a na jakie ulicy stoi ta alfa w Pruszkowie???
Może jutro uda mi się zdobyć te numery rejestracyjne. Można by spróbować coś pogadać z właścicielem.
Kasztelan: co do plastików to już kojarzę, że 1,5 roku temu zawracałem Ci nimi głowę. Szczerze mówiąc, teraz mam w swojej całe wnętrze wybebeszone. Jakiś plastik do bagażnika mam, coś tam z wnętrza pewnie by się mi jeszcze przydało, wszystko wyjdzie na jaw dopiero przy składaniu do kupy.
Panowie polecam nowy numer motoru:) wszystkim miłośnikom 155
Mare, jakby co to mam trochę wnętrza i innych gratów.
Numery daj, może mój kumpel pomoże.
Według mnie to model z tym silnikiem powinien być opisany w Clasicauto. Z 7200 egzemplarzy pewnie niecałe 3000 już się ostało, a może i mniej??