Owszem pedał gazui sprzęgło jest z tworzywa. Myślałem że hamulec też bo tak samo wygląda ale jest stalowy. Wlaściwie gaz to jest potencjometr
A propo pługa, chyba taki trend mamy:
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,800618...nie_mozna.html
Printable View
Owszem pedał gazui sprzęgło jest z tworzywa. Myślałem że hamulec też bo tak samo wygląda ale jest stalowy. Wlaściwie gaz to jest potencjometr
A propo pługa, chyba taki trend mamy:
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,800618...nie_mozna.html
jednak ktoś upadł na głowe: jak można robić jeden z najważniejszych elementów auta, traktowanych przez rózne nogi z buta, czasem bardzo mocno, z plastiku?
Oj, Sergio! Oj, Sergio!
Witam serdecznie kto będzie na prezentacji nowej zabawki Alfy na prezentacji u P.Dukiewicz na Jubilerskiej w Wawie???
Dobrze napisane....zabawki....plastikowej:)
A ty Pingwin myslisz że to oczywiście pomysł kierownictwa Fiata?
W większości współczesnych aut tak jest. W Corolli z 2008 (akurat tej która nie podlega akcji serwisowej, żeby nie było że to właśnie jest przyczyną problemów) mam tak samo.
Sprzęgło jest stalowe ale pewnie dla tego że jest na linkę a nie hydrauliczne.
Wiem, Meciu, ale ja myślałem, ze jak Sergio chce podbić nowym modelem pół świata to postara się, aby mu konkurencja nie wyciągała takich wpadek:) I zaproponuje auto z pedałami z metalu. Proste prawda:)?
Ile jeszcze takich detali wylezie? Jak się chce skoczyć ze sprzedażą ze 120 tys na 500 tys egzemlparzy marki, to TRZEBA tę markę tak diabelnie dobrze dopracować, że hej.
Jak widać, nawyki z Lidla jednak są silniejsze od chęci:)
Bo ja również będę, mam zaproszenie i pokaże się tam
Chyba niespodzianka - biała Giulietta wybierana najczęściej we Włoszech :)
http://www.alfanews.pl/2010/06/13/bi...w-giuliettcie/
e tam niespodzianka... lansowali głównie białą, a ludność kupuje, co się jej wciska. Najwyraźniej uznali, że skoro promowana jest biała, to będzie trendy mieć własnie białą i tyle.
Zobaczysz za rok: czarnych i czerwonych znów będzie najwięcej, jak ludność ochłonie.
I jak naprawią ten pedał:)))))
biały oleander w modzie:D
sądzę, że to też element strategii sprzedaży. Wiadomo, alfa to czerwony. No to jakby sprzedaż szła słabiej niż Sergio zaplanował, wchodzimy do ataku z czerwonymi armatami i już jest okazja do nowej kampanii promocyjnej w typie "nadjeżdża TWOJA alfa rosso" itd.
nie wiem, co wy chcecie od tego białego koloru?
nie widziałem niestety na żywo, ale z fotek Julce w czerni niezbyt dobrze...
co innego czerwony :)
a biały jak dla mnie jest OK - całkiem nieźle pasuje do TEGO modelu!
pozdr,
~tomaz
Z fotek może w czerni nie pasuje, ale na żywo wygląda bardzo przyzwoicie.
Gdybym miał wybierać z aktualnie dostępnych to na bank brałbym czarnulę ;)
Zastanawiam się czy zamawiać teraz julkę czy czekać do końca roku....Teraz samemu można sobie skonfigurować samochód a póżniej trzeba będzie wybierac z tego co nie sprzedało się po premierze w Polsce. Zastanawiam się teraz nad progression i nie wiem którą opcję dobrać - felgi 17 " sport czy audio Bose? Czy różnica między audio podstawowym a bose jest warta 3500 zł ? Nie jestem jakimś melomanem ale lubię posłuchać czasem nieco głośniej muzyki i chciałbym bym żeby głośniki się wyrabiały :) Zastanawiam się też na portem do nawigacji - kosztuje 500 zł ale póżniej trzeba będzie do tego dokupić jeszcze nawigację i to chyba tylko dedykowaną. Proszę o poradę co byście z tego wybrali :) ?
Kolego, nie wiem jak to wyglada w nowych modelach, ale kiedys zestaw BOSE to byl czysty marketing, a glosniki i osprzet nie byly warte wydanych pieniedzy. Zreszta sadze, ze duzo lepiej bedzie zlecic samemu instalacje nowego audio zewnetrznej firmie. Wybierzesz odpowiedni zestaw pod siebie, solidnie zrobiony.
Jest dokładnie tak jak mówi Falcon.
Bose nie jest wart dopłaty. Kup sobie lepiej felusie ;)
A tak w ogóle, to poczekałbym jednak na Twoim miejscu do nowego roku.
Póki co FAP, nie przewiduje rabatów na Giuliettę, a po nowym roku wiadomo jak jest.
Upusty, promocje na zeszłe roczniki itp.
Jeśli mówicie że nie warto bawić się w Bose to może skuszę się na felgi :) Pewnie Plancior masz rację, że lepiej byłoby poczekać do przyszłego roku ale znając moje szczęście to pewnie zostaną same diesle które mnie nie interesują lub wozy doposażone w niepotrzebne mi opcje które nawet z 10 % upustem wyjdą drożej niż jakbym teraz zamawiał. Sporo pewnie zależy od tego jak ten samochód będzie sprzedawał się w Europie - jak nieźle to w przyszłym roku dużych upustów nie będą robić. Jak ponizej oczekiwań to mogą być przyzwoite upusty:) (Tak było w przypadku np. nowej Delty.)
Już za tydzień tj.21.06.2010 pn.w "Auto Świat" porównanie AR Giulietty z BMW 1 i Audi A3.
Ciekawe w jakich wersjach silnikowych i wyposażenia będzie to porównanie.
Moim zdaniem zestawienie Gulietty z BMW i AUDI wskazuje ,że Niemcy zaliczają AR do klasy premium(wbrew niektórym forumowiczom).
Nie odważę się na typowanie zwycięscy,bo przecież można porównywać rózne mało istotne pierdoły a potem wyciągać dowolne wnioski,z czego niemieccy dziennikarze sa znani.
( np Polo może dostać baty we wszystkich pomiarowych konkurencjach ,a oni i tak napiszą że jest "bardziej przyjacielskie dla kierowcy i srodowiska")
PS. Założę się natomiast ,że napiszą o wspominanym wcześniej pedale gazu.W końcu AUTO ŚWIAT to tylko AUTO BILD.
Śmiało ,jakie macie zdanie na ten temat(może mała ankieta ,kto wygra)
Tak to przedruk.Na zdjęciu anonsującym artykuł wszystkie trzy auta są na niemieckich numerach rejstracyjnych (Giulietta jest w kolorze granatowym)
Tytuł"Giulietta atakuje-czy włoska piękność pokona kompaktowe samochody klasy premium z Niemiec"
Ps.Może ktoś niemieckojęzyczny ma dostęp do najnowszego Auto Bild i odkryje tajemnice wcześniej.
Miałem ostatnio możliwość tygodniowego testowania A3 Sportback i powiem Wam jestem pod ogromnym wrażeniem jak pracuje zawieszenie tego samochodu . Często specjalnie wybierałem dziurawe lub nieudolnie połatane drogi w mojej okolicy i im wieksze dziury tym kopara mi niżej opadała . Sprężyste i komfortowe jednocześnie a przy tym rewelacyjnie wytłumione ,żadne niepokojące stuki nie przedostają się do kabiny .
Środek auta natomiast bardzo smutny niestety ,no i jak spojrzałem w cennik ( to była wersja 1.6 102 KM+ pięciobiegowa manualna skrzynia) - 95 kpln za kompakt z tak słabym silniczkiem !!!
P.S.
Chętnie przejechałbym się Giuliettą ale na razie jeszcze democarów nima ;)
Napewno masz dużo racji ,niemniej mając porównanie w osobie mojej znajomej ,która niedawno odebrała z salonu 159 ze 150 konnym JTDM-em wersji Distinctive za 85 kpln ,nówka tylko rocznik wstecz , no i segment D , to tak naprawdę nie ma czego porównywać bo przy tych samych pieniądzach Alfa wymiata ;)
I o co Tobie znowu konkretnie chodzi? ;)
Gdybyś miał do czynienia z trochę nowszym obliczem motoryzacji, wiedziałbyś, że co najmniej od dekady różni producenci stosują właśnie pedały (głównie gazu i sprzęgła) wykonane z tworzywa.
Dodam, że możesz to spotkać we Fiatach, np Stilo, Panda, Grande Punto, czyli zanim pojawił się obecny szef, więc po co ta demagogia i populistyczne gadanie...
Tak jest łatwiej i taniej, bo ktoś kiedyś wymyślił jedną formę owego pedału, a teraz poddostawca części dostarcza do wszystkich modeli taki sam pedał, czyli globalizacja i redukcja zbędnych kosztów :)
Czyli zwykla maszyna ;) Jak glosi hasło promujace Giuliette : "Senza cuore saremmo solo macchina" czyli, bez serca była by to tylko maszyna ;)
A co do tego pedała gazu, to zapewne nie tylko koszty, ale tez masa, zawsze to kilka gramow mniej, ale wiadomo, tu mniej, tam mniej i robi sie calkiem sporo ;)
Dziwne ze tak się ten plastik wygina, sprawdziłbym chętnie w innych autach czy tez pedały da się tak łatwo wyginać. Zobaczcie u siebie w autach czy się da :P
Druhu mój sympatyczny.... Widzisz, wiem, że takie są pedały:)) Ale dla mnie pedał gazu i pedał hamulca to dość ważne elementy każdego auta i akurat Sergio mógł dołożyć te pół kilo więcej na utwardzenie konstrukcji tego elementu do przyciskania.
Wiem co mówię, druhu. Kilka lat temu pedał hamulca wszedł mi w podłogę przy prędkości 110 km/h i auto pojechało dalej. 110 km/h. Warto montować dobre, solidne pedały. Uwierz mi.
Polecam!
Na portalu autogaleria.pl ukazała się właśnie relacja z pierwszych jazd Migasa + obszerna galeria :)
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 170 KM -> http://www.autogaleria.pl/migas/alfa...170-km,69.html
Czyli jednak mają dema. Pewnie tylko dla prasy :P
Kłociłbym się :DCytat:
Dla zwolenników diesli
, których w gronie prawdziwych "Alfisti" zapewne mniej niż kilometrów polskich autostrad
Fajny artykuł :) Dobrze, żę pedał gazu na torze się nie zblokował :PPP
"Na szczęście wraz modelami 145 i 155 zniknął problem dziwacznie ustawionej kolumny kierownicy, co wymuszało nienaturalną pozycję w fotelu"... a co to za bzdury? czy ja siedzę nienaturalnie w fotelu???
Jak tam czytam to, co pisze Migas dochodzę do wniosku, że Sergio naprawdę jeste geniuszem.
Tylko ten pedał.
Może ma krótkie ręce :P Ale fakt, że coś z nią było, bo ja miałem albo maksymalnie na górze, albo maksymalnie na dole (nie pamiętam), a jestem średniego wzrostu (180 cm). Jak przestawiłem trochę inaczej to zasłaniała mi zegary.