Polecam qtechniq g1 i g2
Printable View
Polecam qtechniq g1 i g2
Ktoś poleci jakis szampon pod fusso ?
Jakis QD warto użyc na fusso przy regularnym myciu? Czy jednak skróci mi jego zycie na samochodzie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Szampon jak szampon, musi mieć neutralne pH. A co do QD, to w uproszczeniu QD sam w sobie jest woskiem, więc nie skróci trwania fusso, a przedłuży efekt nabłyszczenia.
Nie dokładnie, ale są na bazie wosku carnauba (naturalny) tak jak woski np. Dodo Juice , lub polimerów i innych syntetyków Fusso Soft - czyli zupełnie jak zwykły wosk. Proszę czytać dokładniej, nie napisałem, że jest to dokładnie to samo. Zasada działania jest podobna, zabezpieczyć lakier, nadać połysku i uzupełnić powłokę wosku.
Chyba jednak nie do końca wiesz co to QD i do czego służy z założenia.
Nie każde QD zawiera Carnaubę (a w zasadzie mało które) czy polimery.
QD - szczególnie te starsze służyły do zmywania kurzu z zabezpieczonego lakieru, lekkich plam, bezpiecznego usuwania ptasich odchodów (świeżych) i zawierało zawsze sporo środków myjących.
Stosunkowo niedawno przy QDach zaczęto zwracać uwagę na kropelki i wymagać od nich trwałości - zapoczątkował to w zasadzie Sonax BSD.
I tak teraz niektórzy o spraywaxach mówią QD.
"Wysmarowałem" uszczelki zgarniające szyb czernidłem do gumy i plastiku, były już trochę wypłowiałe i dodatkowo gdzieniegdzie białe od wosku. Efekt był ok, jakoś wybitnie nie budziło. Może trochę podczas mycia szyb. Dziś, gdy umylem auto każde dotkniecie gąbką/mikrofibra skutkowało pozostawieniem czarnych śladów na nich. Jak wyschło jest w miare ok, tylko mocniejsze potarcie skutkuje zostawieniem śladu. Czym to teraz doczyscic zeby tak nie koloryzowalo?
APC i pędzelkuj.
Ok, przy nastepnej kąpieli to zrobie
TunignKingz ma fajny produkt z APC - dodatkowo mega fajnie pachnie ;) Jeżeli szampon, to tylko z neutralnym pH - w tej sytuacji stosuję SG Orange Car Shampoo - tanie i fajnie się pieni ;)