Witam! Ja mam zimówki 225/50 R17 Dunlop Winter Sport 3D. Co prawda ostatnie zimy nie były zbyt wymagające ale bardzo dobrze mi się na nich jeździ. Pzdr.
Printable View
Witam! Ja mam zimówki 225/50 R17 Dunlop Winter Sport 3D. Co prawda ostatnie zimy nie były zbyt wymagające ale bardzo dobrze mi się na nich jeździ. Pzdr.
Fakt nasza zeszłoroczna Warszawska zima nie była zbyt wymagająca :) W zimę często będę musiał wbijac się na nieodśnieżone miejsca parkingowe, więc nie chciałbym robic za pług :)
225/55 zakrawa o balon, a 225/45 może być trochę nisko ;-)
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Oprócz opon mała łopata śniegowa do bagażnika i żadne miejsce parkingowe niestraszne. Generalnie używam rozmiaru zgodnego z instrukcją a nawet gdybym chciał inny to i tak poniżej R17 nie zejdę. Przy wyborze opon kierowałem się bieżnikiem. Uznałem, ze zimy w Polsce są na tyle nieprzewidywalne, że opony typu Pirelli SotoZero mogą nie dać w pewnych sytuacjach rady. A i z ta łopatą to tak na serio. W zimie zawsze w bagażniku:)
Panowie,
Jaką opone zimową z wybrać z tych dwóch:
Nokian WR D3 225/50 R17 98V XL - ok 525zł/szt
opory toczenia: C , głośność C - 72 dB
Dunlop SP WINTER SPORT 4D 225/50 R17 98V XL - ok 560 zł/szt
opory toczenia: E . głośność C - 69 dB
Czy macie doświadczenie z którymiś z tych opon? Warto dopłacać do Dunlopa?
Chyba bliżej mi troche do Nokianów ale byłbym wdzięczny za waszą opinię.
Pozdrawiam.
Ja dziś kupiłem 215/55/16 Nokiany WR D3 po tym wszystkim co się naczytałem.
Co do Dunlop 4D podobno gorsze od 3D
od zeszlego roku mam Nokiany WR D3 i rzeczywiscie sa troche glosne, szczegolnie na mokrej nawiezchni.
poprzednio mialem GY UG8 i byly cichsze. poza tym Nokiany sprawuja sie bardzo dobrze, na swiezym sniegu wrecz rewelacyjnie
Kurde nasłuchałem się i poczytałem i dosłownie mam taki metlik że masakra w głowie.Prosiłbym aby ktoś mi doradził ktoś kto użytkuje opony zimowe 205/55/16 i miał też styczność z 205/60/16.
Jedni mówią że auto na profilu będzie pływać inni że jest ok.Biorąc pod uwagę iż 159 jest niska sam już nie wiem jaki profil kupić.
Zastanawiam się nad Dębicą Frigo HP i Nokiany WR D3
ja zamierzam iść w kierunku barumów polaris 3 :)
jak różnica cen nie bedzie duże to tez nokiany albo klebery która szczerze polecam.