-
W Giulietta jest co 30 tysiecy, nie ma nic ze nie rzadziej niz co rok, cytat
OBSŁUGA OKRESOWA
Prawidłowa obsługa samochodu jest czynnikiem gwarantującym
długą jego żywotność w optymalnym stanie.
Dlatego Alfa Romeo przewidziała cykl kontroli i interwencji obsłu-
gowych co 30.000 kilometrów (dla wersji 1.4 benzynowych) lub
co 35.000 kilometrów (dla wersji 1750 Turbo Benzynowych i wersji
diesel).
Przed 30.000/35.000 kilometrów i kolejnymi, pomiędzy nimi jak
i innymi, należy zawsze zwrócić szczególną uwagę na opisy po-
dane w Wykazie czynności przeglądów okresowych (na przykład:
sprawdzać okresowo poziom płynów, ciśnienie w oponach, itd.).
Obsługę okresową wykonują ASO Alfa Romeo w przewidzianych
okresach. Jeżeli podczas wykonywania jakiejkolwiek czynności, po-
za przewidzianymi operacjami, konieczne będzie wykonanie do-
datkowych wymian lub napraw, to mogą być wykonane tylko za
zgodą użytkownika.
Jeżeli samochód używany jest często do holowania przyczepy, na-
leży zmniejszyć okres pomiędzy przeglądami okresowymi i innymi.
-
Instrukcja obsługi, strona 190, pod tabelką:
(***) W przypadku, kiedy samochód używany jest z przebiegiem rocznym nie przekraczającym 10.000 km, konieczne jest wymienianie oleju silnikowego i filtra co 12 miesięcy.
-
Dzisiaj nieźle depnąłem :) potem hamowanie i oczywiście trakcja się włączyła, będąc zajęty torem jazdy nie patrzyłem w zegary, a tu coś zapikało, pytanko włączyło się awaryjne przy ostrym hamowaniu, czy zamrugały STOP?
-
Przy "w miarę" ostrym hamowaniu włączają się awaryjne. Szczęśliwie same się wyłączają, bez odrywania rąk od kierownicy.
-
tak było, bo było takie stukanie przekaźnika
-
to są szybsze awaryjne.
Coś jak miganie hamulcem w mercedesie
-
"Wymieniałem filtr sam i oceniam, że te grubsze wymagałyby dość sporej gimnastyki żeby je wepchnąć."
A gdzie on jest umiejscowiony? Podpowiedź proszę.
-
Podobnie, jak w Bravo. Po stronie pasażera w desce z dołu. Instrukcje znajdziesz na stronie Filtrona, szukaj dla Bravo, bo dla Julki nie ma. Demontaż plastiku przy nogach jest absurdalny, nie połam nic.
pzdr,tadzikpl
-
wymiana kabinowego jest prosta ale aby za bardzo go nie pogiąć to przy wkładaniu najlepiej położyć się plecami na podłodze i swiecić latarką do góry,małym utrudnieniem jest to że trzeba go wkładać lekko pod kątem więc jeśli filtr jest sztywny to trzeba go lekko docisnąć od góry aby wszedł w rowek , w załączniku instrukcja z Corteco
-
Julka kupiona na przełomie lipca/sierpnia 2014. przejechane 9k km. Czy to już czas na pierwsza wymianę czy spokojnie pojeździć jeszcze do czerwca 2015? Połowa przebiegu zrobiona w trasie połowa w mieście.