12V. A jakiego się spodziewałeś? Chyba że pytasz jakie masz światła postojowe na pięcie? To tego to nie wiem. :cool:
Printable View
No i łańcuch też :D
Rezystor musi być ciepły, gorący.. w końcu wytraca trochę mocy..
Wysłane z mojego ZTE Grand S II LTE przy użyciu Tapatalka
"Rezystor: Przebudzenie mocy" ;D
heheh
Jutro sprawdzę jeszcze miernikiem co ile pobiera i tak teraz myślę czy warto by było jakoś ten rezystor zabezpieczyć czy też ta żarówkę bo nie chciał bym aby coś się upalilo a podejrzewam ze wytwarzają tyle ciepła ze jest to możliwe a kolego ten 25 W co masz mocno się grzeje ??
Mocno ale nie na tyle żeby coś stopić..
Wysłane z mojego ZTE Grand S II LTE przy użyciu Tapatalka
drobna uwaga, jeśli coś chłopaki liczycie to weźcie pod uwagę że tam gdzie dacie rezystor będzie ok 13.5V (zakłaając drobne spadki na bezpiecznikach/przekaźnikach/kablach), czyli 12.5% większe od 12V, stąd moc będzie do kwadratu większa ok 26%.
Ja bym próbował obniżyć jak najbardziej moc, wypróbował większe wartości rezystancji, przez co możnaby zejść z rozmiarem (kupić rezystor o mniejszej mocy) przy tym samym "grzaniu się" (czyt temperaturze rezystora), lub zostać przy rezystorze o większej mocy, a obniżyć temperaturę.
Pomysły kolegi od żarówki chyba nienajlepsze, żarówka nawet 5W się bardzo grzeje, poza tym łatwo ją uszkodzić - gdzie by ona miała być, gdzieś trzeba ją dać. A zabezpieczanie jej spowoduje wzrost rezystancji termicznej dla żarówki i pewnie szybko się spali.
Dlatego cały czas sugeruję, myślcie chłopaki najlepiej nad jak najmniejszym wydzielaniem mocy, po prostu popróbujcie rezystory o większych rezystancjach i znajdźcie jaka wartość minimalna mocy jest potrzebna żeby system detekcji spalonej żarówki się nie wychylał z komunikatami.
Jeśli Wy tego nie zrobicie, to jak mi się już spalą ledy z rezystorem, to ja się za to zabiorę (ale narazie mam do ogarnięcia jeszcze czujniki poziomowania xenonów, ich instalację, potem chciałbym włożyć jakieś fajne radio/navi, więc przez najbliższy czas nie ma szans dla mnie bawić się próby i rozgrzebywać kolejny temat).