-
Rozmawiałem przed chwilą z facetem z Prokopa. Nie ma problemów z dowolną liczbą zegarków (od 1 w górę). Logo AR odpada - nie ma co się bić, nie wykona tego ze względu na prawa autorskie.
Zegarek byłby oparty na tym: http://leonprokop.pl/boltcarbon.html
Zaproponował jasne cyfry (możliwa zmiana czcionki) i czerwony sekundnik, stalową, matową kopertę i grawerunek na deklu. Plus napis "Polski Klub Alfa Romeo" na tarczy. Pasek indywidualny dla każdego zegarka, możliwe też że indywidualny "grawerunko-malunek" samochodu na deklu więc można by wstawiać różne Alfy - każdy swój model.
Czas oczekiwania jakieś 1,5-2 miesięcy.
No i najważniejsze czyli cena: okolice 1000 PLN za sztukę, możliwe że trochę taniej (zależnie od liczby zamówionych zegarków). Ale raczej nie drożej niż 1000 za sztukę. Nie wiem jak Xicorr, ale to co mówił brzmiało fajnie. Jeżeli byliby chętni można by też uderzyć do Alfa Club - może ktoś od nich też byłby chętny. A nuż cena byłaby jeszcze niższa. Ale to już w gestii szefostwa naszego klubu ;)
Ma mi jeszcze przesłać szczegółowe informacje, jakiś katalog czy konfigurator. Dostanę to jeszcze opiszę co i jak.
-
temat sie rozwija :)
odpowiedz pana Adama z Xicorr'a:
"Witam,
Temat jest ciekawy.
Ile sztuk byście chcieli zamówić i na kiedy?
Wstępnie proponowałbym:
- kopertę od Xicorr 200,
- mechanizm seiko nh35,
- wskazówki jak Xicorr 200.
Elementy indywidualne:
- grawer na deklu, ewentualnie na boku koperty ale tego nie ćwiczyliśmy
za bardzo
- moglibyśmy pokusić się o customową tarczę - to był by dobry moment
żeby wypróbować parę pomysłów na miejscową produkcję, bo tak to
trzeba
by wziąć jakąś naszą gotową, albo połączyć tarczę dla Was z
jakimś
naszym nowym modelem"
jako forum musimy wstepnie podac ilosc zegarkow pewnie bedzie kluczowe w kwestii ceny zegara
-
Ciekawe. Nawet ciekawsze niż Prokop, Jakby miał podobny wygląd co ten X200 to byłby całkiem ok.
Deklarowali cokolwiek w kwestii ceny "pi razy oko"? Bo na więcej niż 10 sztuk raczej nie ma co liczyć, może 15 gdyby połączyć siły z alfaclub.pl
Trzeba by jakąś ankietę stworzyć ilu chętnych by było, ale trzeba by znać cenę choćby mniej więcej.
-
Widzę że działacie bardzo sprawnie, macie wolną rękę żeby ustalić wszystkie szczegóły z producentem takie jak koszt, mechanizmy, model zegarka. Jedyne na czym zależy administracji to to by na tarczy znalazł sie jakiś nasz indywidualny nadruk, najchętniej Alfaholicy (może poniżej dodatkowo mniejszymi literami Ogólnopolski Klub Alfa Romeo).
W pierwszej kolejności chcielibyśmy jednak zindywidualizować te zegarki pod kątem naszego klubu. Jeżeli nie uda nam się zebrać tu minimum 10 osób to możemy myśleć o kooperacji z AlfaClubem.
Jeśli chodzi o grawer na odwrocie to w zasadzie całkiem fajnie było to rozwiązane w przypadków TIMEXów które kiedyś organizowaliśmy. Oczywiście można go zmodyfikować jeżeli macie jakieś fajne pomysły.
Jeżeli ustalicie tu już wszystkie szczegóły i otrzymamy gotową wycenę i wizualizację od producenta to założymy nowy temat z sondą, rozpromujemy go tu i na FB i będziemy mieli wtedy jasność ilu jest chętnych. Z tym że wstępne zapisy na zasadzie wpłacenia zaliczki żeby nie było sytuacji że w sondzie chętnych będzie 30 osób, my przygotujemy ofertę na cenę przy takiej ilości a jak zaczniemy ściągać kasę to sie nagle okaże że wpłat jest 5 :P
Myślę że wyceny powinniśmy oczekiwać dla 10 szt. I wycenę dla takiej ilości przedstawimy szerszej publice a jeśli będzie finalnie więcej zainteresowanych niż 10 osób to producent zapewne zejdzie z ceny, co będzie tylko z korzyścią dla wstępnie zapisanych zainteresowanych :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/02/422.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/02/423.jpg
-
Ten Xicorr 200 jest świetny! Jakby dało się tam umieścić scudetto alfy to już by była bajka!
Tylko te 1200-1300 za zegarek trochę sporo, dużo chetnych nie będzie, niestety nie kazdego stać na taki drogi gadżet...
Ja byłbym chętny, jakoś przebolalbym tą cenę, ale tylko i wyłącznie gdyby to był zegarek z motywem marki samochodowej "Alfa Romeo", a nie forum. Sorry ale za taką kasę nie chciałbym mieć napisow na cyferblacie "klub, org, www itd", obniżyłoby to prestiż zegarka. Takie napisy znaczki mogą być z tyłu.... ale jednak wolałbym grawer w stylu tej warszawy na tym xicorze 200, a napis i logo klubu moglyby byc na obwodzie, a po środku grawer jakiejs starej alfy, np starej Giuli
Sorry ale zegarki z pierwszej partii kosztowaly niecałe 300zl i jak najbardziej nadawały się dla mnie na gadżet klubowy i dlatego też wznowilem temat pytaniem o nową serię dla klubowiczów
-
W moim mailu do Xicorr.a podalem przedzial cenowy 1000-1200pln,
mysle ze jednak najpierw trzeba ustalic ilosc chetnych, zeby mozna bylo konkretnie rozmawiac z producentem.
mozna umiescic logo klubu na tarczy w dyskretny sposob, nie jestem zwolennikim lektury na tarczy zegarka :)
-
Prezes01 - nie przesadzaj z tym prestiżem. Zegarki klubu Porsche taki napis (Porsche Klub) miały i wyglądały bardzo prestiżowo. Kosztowały pewnie adekwatnie do wyglądu i jakoś nikt się nie rzucał o prestiż skoro je wykonano. Bardziej bym się martwił stylizacją, bo ten zegarek Timexa z wielkim "Alfaholicy" i koniczynką wygląda faktycznie trochę plebejsko. Na eleganckim zegarku trzeba by bardziej zadbać o czcionkę i wielkość liter. Znowu - warto zerknąć na zegarek klubu Porsche jako wyznacznik: http://gerlach.org.pl/43,.html
Poza tym to na prawdę dla Ciebie będzie taki wstyd nosić zegarek z napisem "Klub Alfa Romeo" i/lub "Alfaholicy"?
-
To nie wstyd, tylko jak kolega fajnie wyzej napisał "nie jest zwolennikiem lektury na cyferblacie" i ja tez podzielam ten pogląd.
A ten xicior mi sie od razu spodobał bo jest mega przejrzysty i ma ten grill świetnie wkomponowany w całość
Uwazam ze na cyferblacie z napisów dobrze by wyglądał co najwyżej maly napis AlfaRomeo, ale w mysl stylu tego xiciora fajny byłby np sam grill z logiem na szczycie
-
Zgodze sie z przedmowca. Tarcza hronografu z napisem km z syrena sport fajnie wyglda. Tarcza fiat 125 calkiem fajna tez.
Sent from my HTC T528w using Tapatalk
-
Ok, dostałem od Prokopa informacje, wycenę i tak dalej. Wygląda to tak:
Cena za sztukę przy zamówieniu 10 sztuk to 1100zł brutto (wystawiamy paragony i FV 23%) zegarków o specyfikacji:
-koperta ze stali chirurgicznej, matowa
-szkiełko szafirowe z antyrefleksem
-tarcza z włókna węglowego
-indeksy standardowe lub zaprojektowane zgodnie z Państwa życzeniem,
-na tarczy logo klubu lub "Alfaholicy" - zgodnie z Państwa życzeniem
-indywidualnie zaprojektowane dekle /np. kontur samochodów Alfa Romeo/ -zgodnie z Państwa życzeniem
-indywidualna numeracja
-wskazówka sekundnika czerwona
-wskazówki godzin i minut czerwone lub białe
-pasek typu Race (z dziurkami-jak na zdjęciu) - kolor skóry i nici w dowolnie wybranym kolorze
Dorzucił trochę zdjęć, plików etc. Można obejrzeć tutaj: https://onedrive.live.com/redir?resi...hint=folder%2c
Minusem oferty, jak dla mnie, jest to, że zegarek jest oparty o mechanizm kwarcowy, a gościu nieźle sobie liczy za zmianę na analoga.