Przypomnę cel sprzedażowy marki: 400 tysięcy sztuk rocznie. Zamożni klienci tego celu nie wypełnią. Ludzie, zejdźcie na ziemię.
Printable View
400 tys sztuk rocznie, WSZYSTKICH nowych modeli, a nie tylko "Giulii"...
będą dwa suvy, dwa sedany, kompakt... spokojnie do zrobienia
no może...ale komuś tych klientów trzeba odebrać. No zobaczymy.
Podano parametry nowego diesla 2,2 MultiJet II Euro6 - moc 185/200 KM, 440 Nm przy 2000 obrotów/minutę i ciśnieniu 2000 bar. Montowany będzie (jest) w JEEP CHEROKEE oraz Alfa Romeo Gulia.
Chyba 2 bar :sarcastic:
Chyba jednak 2000;-)
2000? Żertujesz? To nie prom kosmiczny.
To ciśnienie wtrysku a nie doładowaniu :sarcastic:
Marek o turbo, a tu o CR ;)
http://www.quattroruote.it/news/novi...i_euro_6_.html
Marek pisałem raczej o wtrysku
Dla jasności tekst oryginalny - " La Jeep aggiorna la gamma della Cherokee scegliendo questo modello per portare al debutto assoluto il nuovo motore diesel 2.2 Multijet II Euro 6 che in futuro vedremo su altri modelli del gruppo FCA, come l'attesa Alfa Romeo Giulia. Questa unità viene proposta sulla Cherokee nelle varianti da 185 e 200 CV in abbinamento al cambio automatico nove marce e ai sistemi di trazione integrale Jeep Active Drive I e II. Entrambi i powerstep erogano una coppia di 440 Nm a 2.500 giri e il propulsore è dotato di soluzioni esclusive come la testata bialbero in alluminio 16 valvole, l'impianto common rail con Injection Rate Shaping e pressione di 2.000 bar e i nuovi componenti interni studiati per ridurre attriti e massa totale. La turbina a geometria variabile è integrata nel collettore di scarico e sono di serie Start-Stop, pompa dell'olio a portata variabile e alternatore intelligente."
Szkoda tylko że konkurencja ma takie silniki od kilku lat :)
Masz na myśli, że taka moc i taki moment i to wszystko w normie Euro 6?
Od kilku lat, to znaczy od tego roku, gdzie wprowadzono do Passata B8 silnik 2.0TDI 240km? :)
Daleko nie szukać
Mercedes w204 2007 r.
C250 CDI*– 2143 cm³, 204 KM, 240 km/h
Czyli jakieś 8 lat temu już taki silnik miał Mercedes
Ale chyba wtedy w normie Euro 5 ?? Mylę się, czy pamięć mnie nie zawodzi.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Nawet bym powiedział że jeszcze chyba w normie Euro 4
Ale fakt jest taki że silnik 4 garowy o takich osiągach już był dawno temu
Ale durna norma Euro 6 stawia poprzeczkę cholernie wysoko. A że Mercedes robi dobre silniki to wiadomo !
No też uważam że to durna norma bo samochody z E4 i Dpf już prawie w ogóle nie kopca więc nie wiem jaki jest sens miliona sond lamba i 100 katalizatorow w samochodzie
Obniżenie emisji CO2?
(to przy okazji taka podpowiedź ;) )
Wiem że chodzi o obniżenie dwutlenku węgla i nie tylko :-) Jednak już od normy E4 jest taka niska zawartość że nie wiem jaki jest sens ja obniżać jeszcze bardziej. Kiedyś będzie trzeba w maskach pgaz po ulicach chodzić bo nie wiadomo co za chemia będzie leciała z wydechu przejezdzajacego samochodu który ma 10 katów 5 dpfow i 30 sond lamba
Powiedzmy to otwarcie: wszyscy czekamy na Giluię w wersji z silnikiem elektrycznym :)
Heh Ja chcę najbardziej zobaczyć 2.9 v6 i 480 konia z tył napędem
a ja wersję GTA :) ... z napędem na 4 kółka :)
... ale gdyby mieli dostępną dobrą i mocną baterię to i taka mogłaby nieźle namieszać :) po prostu ciekawe co wyjdzie ze współpracy z Teslą.
No fakt faktem Tesla to mistrzostwo jeśli chodzi o elektrycznego popychacza :-) Ja mam nadzieję że to będzie to coś to co powali na kolana wyglądem i osiągami. Jestem bardzo ciekaw premiery nowego segmentu D od Alfy.
Pisałem o tym wcześniej, ale mój post (z innych powodów) został skasowany. Niemniej jednak warto napisać to jeszcze raz: Giulia z silnikiem elektrycznym nieźle zamieszałaby w segmencie D. Nie zmienia to faktu, że coś musi być poprawione w technologii, albo zasięg na jednej baterii (tak przynajmniej do 1200km), albo skrócenie czasu ładowania (max 10 minut). Bez tego to nadal będzie po prostu droga zabawka dla znudzonych 40-latków. Cena (Tesli) jest już ok - czyli porównywalna z autami z silnikami spalinowymi, więc zapewne w przypadku elektrycznej Giulii nie byłoby z tym problemu.
Też mi się wydaje że E-Giulia mogłaby być dobrym pomysłem tymbardziej że na całym świecie jest boom na ekologię.
... ale też zwróć uwagę na przyspieszenia Tesli. Najsłabsza wersja przyspiesza jak średnie sportowe auto :)
No tak ale Tesla też kosztuje :-)
Podobnie jak inne samochody w tym segmencie.
Ja osobiście lubię Tesle za jej osiągi pomimo elektryczności aczkolwiek nic nie zastąpi benzynowego v6 czy v8
I to jest prawda. Jakoś Alfa w prądzie mi zuuupelnie nie leży ;)
Niestety, ale V6 czy V8 niedługo będzie reliktem pokazywanym w muzeum. Silniki elektryczne to przyszłość (choć nie wiadomo jeszcze jak bardzo odległa).
Wiem :( i to mnie martwi, jako starego ramola któremu napęd elektryczny kojarzy się ino z melexem ;)
No niestety ostatnie v6 busso było w GT i już nie wróci nigdy i tym samym dla mnie to był koniec pewnej historii w Alfie
a jak brzmiało pod maską 156 GTA ... hmmmm :)