dokładnie mam takie same odczucia, kupiona we wrześniu i już mam 10k na liczniku :) I też odczuwam trochę spalanie - 13.8 mi wychodzi średnia z komputera :/ ale ja po prostu nie umiem nią się cieszyć z jazdy :)
https://youtu.be/cTqi34mSA34?t=27s
w każdej, nawet prozaicznej sytuacji jak widzę jakiś fragment wolnej przestrzeni, to sobie testuję ;)) Mega polecam autko.
Poza niekwestionowanymi zaletami (zawieszenie, dynamika, dźwięk wydechu, audio bose, trzymanie foteli, wygląd, ksenony, koła telefony 18ki) autko ma też kilka wad, o których warto pamiętać:
- brak miejsca nad głową z tyłu
- słaby kontakt z pasażerami z tyłu (fotele)
- niezbyt wygodne fotele na długie podróże (mam porównanie z mazdą 6)
- czasem trochę zbyt późna reakcja na gaz
- mimo wszystko troszkę zbyt podsterowna (patrz filmik) - przy tej prędkości nie powinna wg mnie płużyć
- brak gniazda zapalniczki z przodu kokpitu, więc pałętają się kable przez cały środek auta
- brak dobrego miejsca na telefon
- brak schowka na okulary
- spalanie
- przycisk do podgrzewania siedzeń w masakrycznym miejscu
- ciemne oświetlenie wnętrza (znowu porównanie z Mazda 6)
- zbyt blisko pedały (w zimowych butach masakra. Polecam za to do auta buty sparco - warte każdej złotówki jak ktoś dużo jeździ)
- nawigacja do bani (mam tomtoma osobno, tej nawet raz nie użyłem). Co do samego tomtoma, nawet na filmie slychac ze dziala mimo ze to moja droga z pracy do domu ;)) traffic działa tak dobrze po prostu, że nawet do domu jeżdżę z nawigacją ;)
Co jest lepsze niż w mazdzie z rzeczy na codzień - na pewno audio (mimo że tam też bose, w mazdzie nie ma woofera). Z ciekawostek dużo lepsze podgrzewanie siedzeń jest w alfie - szybciej/mocniej grzeje i grzeje bardziej lędźwie niż jaja (to jakby ktoś chciał dzieci ;) - za to w mazdzie długo się nagrzewa i raczej tam siedzisko niż oparcie. Tak samo grzanie szyby/lusterek w alfie mocniejsze, w mazdzie ledwo letnie.