Tobiasz również słyszałem różne opinie na temat Q-Tronica. Jedni mówią że to chińska tandeta, inni że dzięki swojej prostocie jest lepsza od niejednej "markowej". Znam natomiast dwie osoby, które jeżdżą na tym automacie i bardzo sobie chwalą. Sam osobiście również jestem zadowolony, chociaż dopiero 3tyś. km. zrobiła, więc ciężko coś więcej powiedzieć.
Ogółem mówi się, że automat użytkowany zgodnie z przeznaczeniem powinien przejechać bezproblemowo 200-250 tyś. km. Ale jak wiadomo- różnie bywa. Często uszkodzenie takiej skrzyni nie nadaje się do naprawy.
Pali nieco więcej, ale tutaj wszystko zależy od tego kto siedzi za kierownicą- wiadomo.
Jak sprawdzić bez zaglądania? Zbadasz jedynie podstawowe rzeczy- czy biegi zmieniane są płynnie i bez szarpania, czy nie ma jakichś hałasów przy wrzucaniu P,D lub R, czy na równej drodze auto po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca zaczyna się już toczyć.
Co do egzemplarza który wysłałeś- cena bardzo podejrzana, nawet jak na 2006. Nie chce mi się wierzyć w te 123 000km. Nigdzie też nie jest napisane, że jest bezwypadkowy, a jeśli komis nie pisze że jest bezwypadkowy, to pewnie jest po niezłym dzwonie. Koniecznie miernik lakieru weź ze sobą. I bądź bardzo ostrożny.