Dziwne ja nic tam nie mam tylko wtryskiwacze
Printable View
Dziwne ja nic tam nie mam tylko wtryskiwacze
Połączenie z ECU, zakładka Regulacje (F7), druga opcja od góry = zerowanie ustawień autoadaptacyjnych.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...hwytywanie.png
- - - Updated - - -
Masz starszą wersję EDC, stąd brak takiej opcji.
Z autopsji mogę stwierdzić, że zerowanie funkcji autoadaptacyjnych przy samej zamianie wtryskiwaczy niewiele wnosi.
Zrobiłem eksperyment i polecam każdemu to zrobić zanim zacznie kombinować i wymieniać końcówki wtrysków.
Też miałem na trzecim i piątym wtrysku korekty bliskie 1.9-2.0. Kupiłem w Auchan formułę do czyszczenia wtrysków STP (coś koło 13-14 PLN) i wlałem do baku. Wyjeździłem cały bak z tym dodatkiem i jak ręką odjął!
Teraz na tych wtryskach największa korekta jaka się pojawiła to pomiędzy 0.5-0.6 na piątym, a na trzecim nie przekracza 0.4. Nie jest to też rewelacyjny wynik, ale daje tym wtryskom jeszcze trochę życia. Pewnie będę teraz ten zabieg raz na jakiś czas powtarzać.
Jednorazowy przypadek ja juz wyjeździlem 10 zbiorników z różnymi dodatkami i nie ma żadnego efektu
Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka
Z mojej obserwacji dodawania 2T to jedynie co się u mnie zmieniło to to ze silnik troszkę ciszej pracuje a na korekty wpływ ma tak minimalny ze mogę to zaliczyć do błędu pomiarowego. A silnik i tak i tak co jakiś czas ma większe drgania na jałowym, na zimnym, na ciepłym, nie ma znaczenia po czym przechodzi i miesiąc może być OK. Co ciekawe większe drgania mogą pojawić się na jednych, drugich światłach a na trzecich będzie dobrze ??? :/ WTF
Klapki wywalone, egr wyłączony i zaslepiony, dpf out, chyba ze mam coś skopane w programie bo auto po chipie.
Dodatki typu STP z mojego punktu widzenia nic nie dają :/
Na ta chwilę tym tematem się nie zajmuje bo moc jest i nie kopci :) teraz to muszę zrobić sprzęgło żeby znowu nie padło po 0,5 roku :/
Stawiam na któryś wtryskiwacz. Też tak miałem. Korekty bardzo dobre, a mimo to czasem coś się pierniczyło.
Nie wiem z czego to wynika, ale u mnie pomogło i problem już znikł.
Może to cudowny zbieg okoliczności, ale warto spróbować najpierw i wydać 13 złotych. U mnie akurat jest spoko po dodaniu STP do paliwa. Być może po prostu moja Alfa u poprzedniego właściciela jeździła na gównianym paliwie i potrzebowała tego przeczyszczenia ;P
To moje korekty. Pierwsza bez obciążenia, druga z obciążeniem. Jak to widzicie ???
Czy po regeneracji wtrysków należy wykonać reset ECU tz czy to jest wymagane czy po czasie same się dopasują? Regenerowalem 3 szt 1 3 i 4. 2 wtrysk miał lekko ponad dopuszczalna normę tj przy obciążeniu 600 mg a powinno być 500 mg. Pozostałe regeneracja. Przed regeneracją 2 wtrysk był na minusie i korekta dochodziła przy obciążeniu do -3,5. Teraz 2 3 i 4 spisują się rewelacyjnie. Niestety zato dla odmiany 1 wtrysk pomimo regeneracji na jałowym jak odebrałem auto miał korektę -2,5 po przejechaniu 700 km na jałowym ma już max -2,0. Co ciekawe korekta ta nie pogłębia się podczas jazdy korekta dochodzi do -0,3. Gdy zrzuce na luz z powrotem wraca do max -2,0. Tak w ogóle skąd wtrysk wie ile ma lać na podstawie czego dokonuje korekty
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Dodam że ciśnienie na cylindrach to 30, 28,29,30
jak wtryskiwacze były regenerowane? Wymiana samych końcówek czy coś więcej?
Telefonicznie była mowa że warsztat ocenia co jest do wymiany. Na wszelkie wykryte się zgodziłem jutro podeślę raport
Koledzy wczoraj korzystając z okazji podłączenia Alfy pod kompa aby wykasować inspekcję olejową zerknąłem na korekty wtrysków
1-(-0,03)
2-(0,002)
3(-0,01)
4(1,02)
Przy czym jak dodaje się gazu wszystkie się prawie zrównują.I jak to wygląda waszym zdaniem.Auto przyspiesza normalnie i odpala również normalnie.
Nie może tak być. Suma algebraiczna korekt powinna wynosić 0. Źle zanotowałeś :)
No to sorry ale tak było. Potrzebował bym konkretnej odpowiedzi
To sprawdź raz jeszcze bo jak ja obserwuje u siebie i mam dość podobnie i sam nie wiem czemu na jałowym ma -2.0 pomimo regeneracji to zawsze inne tak wylicza że suma wyjdzie zawsze zero logika podpowiada że na oko to nie jest. A przypadkiem nie robiłeś tego w MES i uruchomiles tylko diagnozę na jednym a na pozostałych pokazał ostatnia wartość zmierzoną?
Kojarzy ktoś może, czy to jest prawidłowa końcówka wtrysku do 2.4 200KM?
https://www.motointegrator.pl/produk...437-010-087#mi
0433171873
....
Chce sie upewnic do wtryskiwacza 140KM 0445110111 pasuje końcówka o nr 0 433 171 771?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
A co myślicie o końcówkach firmy FIRAD?
Są o wiele tańsze niż te Boscha, ale ponoć też całkiem niezłej jakości. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Korekty
1 -0,26
2 0,34
3-0,87
4 0,79
Jak to oceniacie? Wtryski po regeneracji. Przejechane 14 tys km.
wyskrobane z iphone 6 plus
Mam jedno pytanie co się stanie jak będę jeździł samochodem który ma rozjechane korekty?
Przy korektach na minus do 1,5, do 2, do 3, i więcej i przy korektach na plus do 1,5 do 2, do 3 i więcej. Czyli konsekwencje zaniedbania.
Ja mam troche zjechane tj. na jałowym w miarę ok natomiast przy większej prędkości się rozjeżdżają do -1,5 na drugim cylindrze i na plus 2..2,5 czwarty cylinder
korekty na plus to chyba jest ze wtryski leja, ja mam gorzej bo na 5cyl mam 5,5 a pod obciazeniem 3,5 jutro wymiana bo dorwalem wtrysk, jak leja to chyba moze to spowodowac wypalenie tloka
Plus - przytarty, minus - leje ;-)
Jak leje wtrysk to nie przepali się paliwo i może zmieszać się z olejem. Stan oleju może się podnosić... Przez co olej traci swojej właściwości smarujące a to jak wiadomo bardzo niezdrowe dla silnika. Ja wczoraj moim 1,9 jtdm 16v zrobiłem z wawy ok 500km. Tak z ciekawości zajrzałem na stan oleju bo dawno tego nie robiłem i.... okazało się że mam z litr więcej ! Bagnet uwalony z 2 cm ponad skalę. Spuściłem ok. 1,5 litra oleju który był bardzo rzadki - wodnisty. Nie wiem kiedy dokładnie to się stało... Mam nadzieje że nie zrobiłem tylu km. na tym wodnistym oleju.
Dziś sprawdziłem w FES wtryski no i niby tragedii nie ma. Pokazuje:
1. +0,37
2. +0,88
3. -0,01
4. -1,29
Jutro wymieniam olej na LM 5w40 4100 po 7 tyś. I przyjrzę się dokładnie wtryskom.
Stan oleju może podnieść również kilku razowe przerwanie wypalania dpf-u.
A na 100% masz go wyłączonego programowo w kompie?
Jaka końcówka wtrysku do ar 159 1,9 150 km?
No właśnie Łukaszu... Auto mam od ok miesiąca. Poprzedni właściciel to robił i mówił tylko że go usunął - gdyż zapchanie pokazywało ponad 70%, i zalecono mu go wywalić. Zapytałem się jak sytuacja wygląda programowo - stwierdził że było robione. Nie wiem jak wygląda usunięty DPF, ale u mnie bańska oryginalna jest - czujnik z kabelkiem też jest... Podejrzewam że po prostu wypatroszyli środek, obudowa została.
Podjedź lepiej jeszcze do kogoś uczonego w Twojej okolicy, żeby Ci sprawdził czy na pewno go skutecznie usunęli z oprogramowania ;-) Żeby nie było, że komputer w jakiś sposób inicjuje próbę wypalania DPFa, którego fizycznie nie ma...
Po zakupie mojej 159 tez okazało się, że nie mam DPF, a w kompie był błąd czujnika różnicy ciśnień który nie wywalał check'a na desce. Musialem wyprogramowac DPF prawidłowo tak aby błędów nie było, faktycznie spec który to robił twierdził, że sposób w jaki było to zrobione wcześniej może powodowac ze ECU inicjuje proces wypalania mimo braku filtra.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
P12.. Nie pamiętam końcówki, tez nie miałem błędu na desce, natomiast po skasowaniu błędu kolejne uruchomienie auta spowodowało juz check na desce tak zostało. Nie znam szczegółów technicznych, ale ponoć niektore firmy tak usuwają DPF ze poprsotu blokują wyświetlanie checka na desce, i tyle, natomiast nadal ECU próbuje inicjowac wypalanie i DPF funkcjonuje w sofcie. Na Twoim miejscu podjechałbym do jakiejś firmy zajmującej się usuwaniem DPF, tak dla spokojnosci, niech sprawdza czy jest to zrobione prawidłowo.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Ktos podpowie od sprawdzania czego mam zacząć ?? ogolnie tak przy obecnych temp po odpaleniu zimnego silnika po nocy, lekko nim trzesie przez 5sek i z tyłu niebieska chmura. Na czrno kopci od 3500rpm przy ostrym przyspieszaniu.
Korekty wyszly strasznie jak na moj gust, tylko pytanie czy to wtryski czy nieszczelnosci, jutro sprawdze czy nie mam przedmuchow spod wtryskiwaczy
Auto to Alfa 156 2.4jtd 175KM
Korekty na jałowym silnik zagrzany.
1cyl : - 0,09
2cyl : - 1,45
3cyl : + 0,07
4cyl : - 3.59
5cyl : +5.02
przy 3000rpm
1cyl : + 0,85
2cyl : - 0,26
3cyl : + 0,53
4cyl : - 3.14
5cyl : + 3.51
Rozpocznij od usuniecia klap wirowych i czyszczenia kolektora dolotowego. Dopiero po tym mozna spojrzec ponownie na korekty.
u mie nie ma klap, kolektor czysty