Cześć, Jakie klocki polecacie do tarcz rotingera Graphit line nacinanych/nawiercanych?
Printable View
Cześć, Jakie klocki polecacie do tarcz rotingera Graphit line nacinanych/nawiercanych?
ATE chyba sa dedykowane ale nie jestem pewien. Ja miałem cały zestaw TEXTAR tarcze I klocki ale klocki szybko poleciały I zakupiłem klocki GIRLING dobre ale nie wiem czy do nacinanych i nawiercanych sie nadadza. Jak by były tylko nacinane to by napewno były. :D
Klocki Textar powinny podejsc ponieważ są takie gotowe zestawy wiec musza być :D
Jeszcze zastanawiam się nad ferrodo, może coś o nich ktoś wie? Ogólnie chciałbym coś miękkiego.
To GIRLING napewno odpada bo sa twarde. O ferrodo nie moge nic poweidzieć bo nie miałem z nimi doczynienia. Ale te Textary mysle ze był by ok. :D
Na długo Ci wystarczyły te Textary? Pytam orientacyjnie, bo obecnie też na twardych jeździłem, ale piszą przy hamowaniu i do tego tarcze strasznie zjechane.
Ja duzo jezdze trudno mi powiedziec ile wytrzymały czasu czy km. Juz nie pamietam bo juz troche czasu mineło. I jak zmieniałem to ktoś mi polecił gerlingi bo sa twarde narazie sie trzymaja. Jak sciagałem textary to klocek odpadł od blachy ale być moze było to spowodowane przegrzaniem bo duzo autostrada latam i nieraz sie przycisnie tego chebla.
Ja mam klocki i tarcze ferrodo przód oraz tył i z czystym sumieniem mogę polecić. Wcześniej miałem ATE i mi akurat pyliły bardzo.
Czy ktoś się orientuje jak teraz z jakością tarcz nacinanych od EBC czy dalej są solidne. Moje Turbo Groove już po 6 latach prawie się kończą a potrzebuje dobrej tarczy na przód.
Dziś wyleciały tarcze Brembo xtreme 09.9365.2X wraz z klockami brembo. Tarcze idą na reklamację, skrzywiły sie po zuzyciu 1/2 klocków. Wleciały najtańsze maxgeary oraz klocki trw gdb1871. Hamuja prawie tak samo jak brembiaki.
nie mow ze wlozyles podstawowe eko klocki brembo do nawiercanych tarcz
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Czy klocki hamulcowe Black Diamond Predator Fast Road piszczą w jakiś sytuacjach np. jak są zimne?
Panowie temat ma ponad 160 stron wiec zapytam, jakie klocki polecacie to seryjnej 159 1.9 jtdm 120KM 2006 r. ? Raczej nie musze oszczedzac :)
FERODO Premier, montujemy je niezmiennie od kilkunastu lat, i zero problemów ;)
Dzisiaj dotarły do mnie zamówione miesiąc temu tarcze Brembo. Niestety zapakowane zostały w taki sposób że w transporcie zderzyły się ze sobą. Efekt jest taki, że na jednej jest tylko delikatny ślad a druga ma widoczne niewielkie wgniecenie na krawędzi (około centymertowe wyczuwalne pod palcem). Mam mało czasu ponieważ przebywam za granicą a samochód zamierzam robić w czasie urlopu w Polsce. Nie zdążę reklamować części przed urlopem. Zastanawia mnie czy bedzie trzeba usunąć uszkodzenie, w jaki sposób, czy będzie to warte zachodu i przede wszystkim możliwe. Jeśli ktoś miał z czymś podobnym do czynienia to bardzo proszę o radę.
Ja bym nie ryzykował. Na 99% będą miały bicie. Odsyłaj i niech wymieniają, w końcu to Twoje pieniądze. Pozdrawiam
W takim razie wysyłam je na reklamację. Jakie się wg. Was najlepsze alternatywy dla brembo xtra line? Cofam się w temacie i widzę że brembo lubią się zwichrować. Powoli nie jeżdżę zwłaszcza że większość czasu poruszam się autostradami więc zależy mi na niezawodności i sile hamowania. Ciekawy wygląd będzie plusem lecz nie koniecznością.
Czy ktos wiec moze czym roznia sie tarcze Ferodo DDF1451 a DDF1451C?
Obydwie pasuja do mojej 159, srednica 305mm, ale nawet na stronie producenta nie ma za bardzo wyjasnionej roznicy.
Beschichtet po niemiecku: powlekane
Tak samo na stronie ferodo pisze ze coated a przy zwyklych nie pisze. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...021/05/166.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...021/05/167.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...021/05/168.jpg
Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk
Hej, jakie polecacie tarcze nacinane do dużego brembo? Jakie dobrać do nich klocki?
tak na szybko czy tarcze z dużym Brembo w wersji TFi sa takiej samej wielkości z przodu jak i z tyłu?
patrze na alllegro to przeważane są zestawy na przód...
Mam pytanie czy ktoś montował na tył zestaw tarcz i klocków firm: Valeo, Daco lub Febi.
Z przodu mam zamontowany zestaw textar/ate, na tył chciałbym coś ekonomicznego i w miarę dobrego.
Alfa jest drugim samochodem w rodzinie i rocznie robię 7tys.km, trasa to zazwyczaj miasto.
Jeśli na osi przedniej będziesz miał lepszy zestaw, a na tyle zdecydowanie gorszy, to możesz zaburzyć balans układu hamulcowego, co w przypadku ostrego hamowania może spowodować niebezpieczną sytuację. proponował bym założyć tańsze tarcze jeśli już, i klocki porównywalnej jakości z przednimi. Należy brać pod uwagę, że to jednak bezpieczeństwo, i wszelkie kombinacje tego typu mogą się potem zemścić.
Jakby ktoś chciał to mam do sprzedania ori tarcze 330 OE + Klocki Ferodo + zestaw montażowy w dobrej cenie :)
Panowie pytanie bo już zgłupiałem, AR 159 1.9 JTDm SW 2008r, tarcze hamulcowe przód 305 czy 330mm?
Mi się zdarzyło, bo u mojego dostawcy tarcze 305 droższe niż 330...
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Dzięki, miałem oczywiście na myśli serię, bo w przypadku modyfikacji to można by się czegokolwiek spodziewać.
Weryfikacja jest prosta - spójrz na zacisk, jeśli jest jeden odpowietrznik to masz 305mm, jak masz dwa odpowietrzniki po obu stronach zacisku to jest 330mm.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Dokładnie, sam mam Sportplusa'a zaadaptowanego do TI i zmiana zacisków to byłby ostatni koszt jaki bym chciał ponieść - w zupełności system "małe Brembo" mi wystarcza. Panie, Panowie, szybkie pytanie. Zaczyna mi popiskiwać tylny, prawy zacisk, czuje, że koło lekko się grzeje więc pora na regenerację zacisku. Szukam zestawu regeneracyjnego na tył do AR 159 2.0 JTDm 170KM 2011', "małe brembo" i mam dylemat, znalazłem dwa rodzaje zestawów regeneracyjnych dla tylnego zacisku: dla zacisku Lukas oraz TRW. Jak ustalić, który posiadam czy to bez różnicy?
LUKAS:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#...mulcowego.html
TRW:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#...mulcowego.html