Poszperałem w ePerze i faktycznie wszystkie 2.0 JTDm miały takie same wtryskiwacze, taką samą pompę wysokiego ciśnienia. Coś musiałem kiedyś źle sprawdzać, albo źle zapamiętać.
Printable View
Witam wszystkich alkoholików.
Od pewnego czasu rozglądam się za nowymi czterema kółkami i jedną z opcji jaką poważnie rozważam jest zakup AR 159.
Czytałem już sporo opinii o tym samochodzie, także tu na forum, jednak mam kilka pytań, które wypisuje poniżej.
Mam nadzieję, że uzyskam od was odpowiedzi na moje pytania, które będą pomocne w podjęciu decyzji.
Co do mojej osoby to singiel, pracujący jako przedstawiciel, w 85-90% jeżdżący po mieście.
Roczniki znajdujące się w moim finansowym zasięgu to 2006 - 2007.
1. Sedan czy kombi? (wiem, że trudno o obiektywną opinię ale zaryzykuję tym pytaniem).
2. Co lepiej wybrać do miasta 1.9 JTDm 150KM czy 1.9 JTDm 120KM? (wiadomo im mocniejszy tym większa frajda, jednak ograniczone fundusze na zakup wymagają na mnie rozważenie takich jedynie opcji silnikowych)
3. Jak sprawuje się w eksploatacji motor 1.9 JTDm 8v 120KM? (chodzi mi o koszty części eksploatacyjnych, jego elastyczność, awaryjność etc.)
4. Abstrahującnieco od mocy, co będzie lepszym wg was wyborem słabszy silnik (120KM) lecz lepsze wyposażenie (skóry, podgrzewane i elektrycznie regulowane fotele klimatyzacja, trzystrefowa, etc.) czy też mocniejszy silnik ale uboższe wyposażenie (np. tapicerka welurowa, klimatyzacja dwustrefowa, brak czujników parkowania, etc.).
5. Ile c.a. kosztują opłaty przy sprowadzeniu samochodu? (akcyza, tłumaczenia, opłaty skarbowe, etc.)
6. Na co zwracać uwagę przy zakupie AR 159? (słabe punkty, często występujące usterki, itp.)
Z góry wielkie dzięki za wszelkie uwagi i odpowiedzi.
Witam wszystkich serdecznie.
Moi rodzice planują zamienić auto z wszystko chłonnego Touarega 5.0 TDI na coś rozsądniejszego. Mamie wpadła w oko właśnie Alfa 159. I znaleźli pewien egzemplarz, jeśli moglibyście coś o nim powiedzieć co rzuca się w oczy i w ogóle to byłbym bardzo wdzięczny :-)
Oto on:
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...535236825.html
nie zgodzę się z tym. Znaczki to od dawna bolączka alfy i stosunkowo szybko blakną. Sprzedający mógł równie dobrze wymienić emblemat z przodu i wtedy uznał byś że auto super ? Jeżeli już to bardziej bym się skupił na tylnym emblemacie ponieważ trudno jest go bezinwazyjnie wymienić.
Swoją drogą to przebieg 7 letniego auta 149 000 jest niemalże nie realny w tej klasie aut z dużym dieslem
Wcale nie musi mieć takiego przebiegu. Ale faktem jest, że 7 letnie diesle z niskimi przebiegami są po prostu bardzo drogie na zachodzie i południu Europy, nie opłaca się ich przywozić, chyba, że są po wypadku lub z poważną usterką mechaniczną. I na to zwróciłbym uwagę w ww. egzemplarzu.
Witaj BartQ. Oglądałem tą Alfę 159, stoi w komisie autohouse przy Grunwaldzkiej w Gdańsku z ceną droższą o 1000 zł.
Wygląda ładnie, odpicowana, ale nie opłacona i z tego co mi powiedzieli w tymże salonie to opłaty trzeba liczyć w granicach 4-5 tyś.(tłumaczenia, przegląd, akcyza 18%, etc.).
Jak się zachowuje na drodze tego nie wiem, ale sam bym ją wziął jeśli wszystko było by ok gdyby nie te opłaty.
Witam Panowie
Od dawna poszukuję 159 lecz teraz trochę mnie przycisnęło z powodu dojazdu do pracy który wcześniej miałem służbówką lecz już nie mam...
Czy ktoś wie o tym egzemplarzu oprócz tego że ma krzywo spasowany zderzak z przodu???
Chciałem zapytać o vin (ZAR93900007034217) lecz na odpowiednim temacie jest taki młynek z zapytaniami że nawet nie próbuję...od trzech tygodni ludzie czekają i odpowiedzi nie ma...
Bardzo bym prosił o jakieś podpowiedzi lub informację.
Podbarwiam !
No proszę, ja bym na znaczek nie zwrócił uwagi :-) dziwi mnie to że ktoś wymienił dwu-mas i sprzęgło i sprzedaję. Tak na prawdę największy możliwy problem wg mnie odchodzi. Pozostaję Turbina i wtryski. Poza tym ona jest z Włoch, tam może tak nie nabijają kilometrów jak niemieccy sąsiedzi. Ale nie znam się :-) No ja też ją oglądałem DeJotGda :-) w środku wygląda super. Ale tył mnie trochę niepokoi, spasowanie błotników albo zderzaka..
- - - Updated - - -
I jak tak patrzę na zagranicznych portalach np Włoskich to z tymi silnikami przy tym roczniku rzadko kiedy jest przebieg powyżej 160 tys.