Ten element z calej ukladanki jest niedostepny.
Printable View
Wszystkie marki mają problemy produkcyjne. Wieksze europejskie, ze względu na rozmaitość konfiguracji.
Od września próbowałem zamówić Forda Focusa kombii w dieslu. Na początku grudnia dostałem wiążącą informację, że przydział diesli na Polskę na 2022 rok to 120 szt i tylko pod floty. Brak w cenniku.
15 grudnia zamówiłem do produkcji Kia ceed, bo podobno Koreańczycy nie mają problemów z produkcją. Wg umowy rezerwacyjnej (normalnej diler nie chciał podpisać) miała już być dostarczona 3 dni temu.
Nie wiadomo kiedy będzie.
Stan na dziś jest taki, że jak produkt jest wyprodukowany to jest, a jak nie jest wyprodukowany - to nie wiadomo kiedy będzie. I tyczy się to wszystkiego, gdzie są półprzewodniki.
W każdej Alfie możliwości personalizacji były duże, obcina się je dopiero jak model zbliża się do końca swojej kariery. Sprzedaż Giulii i Stelvio jest niska i obcinają to i owo dla optymalizacji procesu produkcji, żeby marka stała się rentowna. W przypadku Tonale nie powinno być dużych ograniczeń ale podejrzewam, że też nie będzie pełnej konfiguracji jak w wcześniejszych modelach. Przyczyna będzie leżała jednak w sytuacji na rynku podzespołów i ograniczeń w produkcji z nim związanych.
Tak, zgadza się, jednak... wiesz dobrze, że sporo opcji nie było dostępnych od samego początku, i to nie ze względów produkcyjno-technicznych, ale po prostu takie było "widzimisię" Włochów. Chodzi o różne dobory kolorystyczne, łączenie materiałów, przycisk RACE i wyłączenie kontroli trakcji w wersjach innych niż Q kończąc na całych pakietach dostępnych na zasadzie "albo sport, albo elegancja", bez możliwości łączenia wybranych elementów pomiędzy nimi (np. chciałeś sportowe wnętrze, ale wygodne fotele).
Wg mnie była to niespójna i głupia polityka powodująca frustrację u kupujących - czyli chyba jedną z ostatnich emocji które powinieneś odczuwać w salonie premium kupując auto premium :P
Pomyśleć, że jeszcze niedawno nie było pakietów tylko zamawiałeś to ci się zachciało... Np. przy konfigurowaniu 146. Przy okazji ostatniej przejażdżki 146 zauważyłem, że ma więcej miejsca na nogi niż w giulii. W dodatku nogi na wysokości kolan o nic wystającego nie dotykają jak w giulii (np o uchwyt do zamykania drzwi/panel sterujący szybami)..
Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
Jest to całkiem zrozumiałe, że nie powinno się łączyć elementów z pakietu sportowego z luksusowym wnętrzem itp. Podejrzewam że u wielu innych szanujących się marek jest podobnie. Co do kolorystyki to zakładam, że Włosi mają lepszy gust niż my :)
Przycisku Race nie dali , bo pewnie bali się powstania nowej legendy Alfy jako niebezpiecznego wozu. W końcu była to pierwsza cywilna Alfa z tylnym napędem od wieków.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kupując auto dla siebie obchodzi mnie mój gust, a nie Włochów :)
Lexus jest elegancką i stonowaną marką i jakoś nie zabrania połączenia czerwonej tapicerki z niebieską karoserią.Już nie wspomnę o BMW gdzie mogę sobie listwy dopasować niezależnie od tapicerki, koloru,czy pakietów
A fotele sportowe są po prostu wygodniejsze, więc czemu nie mógłbym ich sobie zamówić do wersji, którą chcę?W innych markach nie ma tego problemu.
Powtórzę jeszcze raz-auto kupuję pod siebie a nie pod opinię czy Włochom się to podoba czy nie.
Pozwól, że sparafrazuję pewną postać z kultowego już filmu: nie uważam, że jest zrozumiałe, aby nie łączyć elementów z pakietu sportowego z luksusowym. Nie zakładam wcale że Włosi muszą mieć lepszy gust niż mój, tym bardziej że kupuję auto dla siebie, a nie dla Włocha. Nie obchodzi mnie czy ktoś w fabryce AR boi się powstania legendy - w końcu kupując auto z taką mocą i tylnym napędem chciałbym móc to wykorzystać.
Mam niejasne przeczucie, że komuś tam w Centrali coś się mocno pomyliło. Odebrał znaczenie słowa "Premium" jako marketingową otoczkę wokół jakiegoś produktu. Rzeczywistość jest jednak bardziej skomplikowana, a za tą otoczką muszą iść konkrety :)
A już zakładanie, że kierowca kupujący takie auto nie potrafi jeździć (vide tryb Race) to po prostu strzał w kolano :D
To kupuj Lexusa.... ale nic z tego, bo nie mają teraz w ofercie sedana wielkości Giulii. Czyli jednak Alfa Romeo oferuje większy wybór, bo można kupić sedana klasy D , chociaż w ograniczonych wariantach kolorystycznych ;)
Grube bzdury tutaj idą. O czym wy piszecie? Mało kolorów do wyboru? Jak konfigurowalem Superba Sportline pół roku temu za prawie 200k to miałem do wyboru raptem 9-10 kolorów, kolor wnętrza JEDEN, opcji dodatkowych nie było jakoś mnóstwo. Przecież w Giulii w ubiegłym roku mogliście mieć 3 różne kolory tapicerki w środku + opcje przeszyć. Wiec skończcie malkontenci te bzdury o tym, ze za mało kolorów tapicerki, ze nie macie 10 silników do wyboru ( z czego 5 byliby do dupy ) i brak 24 rodzajów podświetlenia ambiente, bo to bez znaczenia. Alfa jest marka niszowa jak choćby Jaguar i nic tego nie zmieni. Kowalski bierze albo taniochę, albo T-Crossa/ Xceeda. Ci bogatsi biorą Premium BMW 5 lub Audi A6. Bo te marki się dobrze kojarzą od lat, Alfa już nie. BMW 3 sedan jeśli idzie to głównie flotowo w biednej wersji lub w dużej ilości pod firmy od najmu. Podobnie rok temu widziałem wszędzie gole Audi A4 Avant 35TFSI Advanced w Arvalu czy CarLease. Alfa Będzie sprzedawać niewiele sedanów, bo one po prostu umierają. Na ulicach w Gdańsku widzę mniej Volvo S60, niż Giulii. Audi A4 B9 w sedanie tez nie za dużo jest tak naprawdę.