Taka juz polska mentalność, ja jak kupowałem auto to zależało mi na tym aby przebieg był realny dlatego śmiało kupiłem auto 5 letnie z przebiegiem 180kkm ale nie to było wyznacznikiem, tylko ze też nie było w okazyjnej cenie.
Printable View
Taka juz polska mentalność, ja jak kupowałem auto to zależało mi na tym aby przebieg był realny dlatego śmiało kupiłem auto 5 letnie z przebiegiem 180kkm ale nie to było wyznacznikiem, tylko ze też nie było w okazyjnej cenie.
Polecam coś takiego:
http://www.goldenline.pl/forum/31846...dow-z-allegro/
a jak komuś się nie chce wchodzić i czytać, to wklejam wykres pt. "Średni przebieg samochodów wystawionych na portalu Allegro, z próby 26000, według rocznika"
Drugi wykres (czerwony) to po odrzuceniu aut z przebiegiem <500 i >1 mln
EDIT:
Może słowo komentarza:
Ktoś może aproksymować "przyrost" kilometrów per rok i poprowadzić prostą w punktach przecięcia 2013 i powiedzmy 2009 rok i twierdzić, że tak powinno być, ale to akurat zależy od tego, czy auto dalej miało tego samego właściciela (jeżeli tak, to ok).
Ja tutaj spadek przyrostu km/rok w latach 2007-2010 widzę trochę inaczej i podpieram swoim przykładem - na przeczekanie do Alfy 159 TBi kupiłem 3.5 letnie Polo 6R, które poprzedni właściciel nakręcił do 116 tkm (więc przyrost km per rok średnio 33tkm rocznie). Ja obecnie połykam rocznie 18-20tkm, więc się u mnie to wypłaszczy (nie aż tak, jak na wykresie, ale będzie zauważalna zmiana).
Natomiast co będzie się działo jak sprzedam auto i ten przyszły właściciel pojeździ i sprzeda dalej ......
Reasumując - dla mnie wykres od 2007 do 2013(2012) ma sens, jeżeli była na przełomie 2009-2010 zmiana właściciela. Poniżej 2007 (czyli 6 -7 letnie auto lub starsze) to już zgaduj zgadula, szklana kula (liczy się udokumentowana historia auta potwierdzona stanem technicznym, reszta to ...)
Ooo przebieg mojej AR plasuje się na krzywej idealnie :D
to teraz Panowie można sobie odpowiedzieć ile przebiegu na prawdę mają 5-6 letnie ,,perełki", ,,igiełki" itp. z zachodu... jakie tam robi się roczne przebiegi idealnie obrazuje wykres pierwszych trzech lat... bo wtedy z reguły auto jest na gwarancji - serwisowane w ASO i nie da się za bardzo zafałszować historii... natomiast później to już przeważnie radosna twórczość naszych handlarzy...
Moja na pierwszym i na drugim ponad kreska. zresztą przebieg prawie pokrywa się z odczytem z fesa.
A co???przez nieoryginalna inaczej widac ???:cool:.Dziwne kryterium oceny auta.Swoja droga w Niemczech posiadajac Vollcasco niektore ubezpieczalnie daja 2 szyby przednie w roku.
sam niedawno mialem rowniez taka akcje,wypozyczylem nowitukiego busa T5,na liczniku 700km przebiegu.Wyjechalem na autostrade,ujechalem moze z 10km i jak nie trzasnie...dostalem zwirem z paki jadacej przedemna ciezarowki...i po szybie:P
i to jest właśnie myślenie Polaka! Kryterium przy wyborze używanego auta to niski przebieg (broń Boże więcej jak 200tys km) i oryginalna przednia szyba!
Przecież przednia szyba z biegiem lat i przejechanych km używa się jak np opony. Ja mam skode octavie z 2001 roku i szybę oryginalną ale jest już mocno zmęczona i nadawałaby się na wymianę bo pod słońce kiepski jest widok. oczywiście nie wymienię jej ponieważ już słyszę gadanie potencjalnego kupującego moje auto, że na pewno był bity przód auta bo szyba wymieniana.
- - - Updated - - -
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...quote_icon.png Napisał Fly http://www.forum.alfaholicy.org/imag...post-right.png
90 % aut nie ma orginalnej przedniej szyby"
Oczywiście w mojej odpowiedzi powyższej chodziło mi o ten cytat
a ja wymienię bo mam odpryski spore i po to dobrałem za 80zł ubezpiecznie szyb żeby ją właśnie machnąć taniej :-)
ale wszystko oczywiście będzie opisane w moich KS i foto też