Czy Selenia WR PE W530 do DPF będzie dobrym wyborem? Auto ma 162 tys przebiegu, lecz nie wiem jaki wcześniej lany był olej. A może polecacie coś lepszego do silnika jtdm? Pozdrawiam.
Printable View
Czy Selenia WR PE W530 do DPF będzie dobrym wyborem? Auto ma 162 tys przebiegu, lecz nie wiem jaki wcześniej lany był olej. A może polecacie coś lepszego do silnika jtdm? Pozdrawiam.
Ja zalalem wczoraj motul X cess 5w 40
Ja właśnie kupiłem Liquy Moly 5w30 TOP TEC 4300 (193 zł) i filtr oleju knecht (35 zł). W tygodniu odstawiam furę na wymianę.
bedzie :)
sa osoby, ktore stosuja inne oleje, ale ja, zgodnie z zaleceniami producenta, jezdze na selenii i wszysto jest ok.
- - - Updated - - -
bedzie :)
sa osoby, ktore stosuja inne oleje, ale ja, zgodnie z zaleceniami producenta, jezdze na selenii i wszysto jest ok.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że producent zaleca go tylko i wyłącznie z powodu umowy/marketingu a nie z powodu niesamowitej jakości, nieporównywalnej do marek wielu innych olejów ?
Czy tylko i wylacznie to bym nie powiedzial. Poza klasa lepkosci i jakosci oleje maja jeszcze inne parametry i w przypadku oleju zalecanego przez producenta mam pewnosc, ze te parametry sa odpowiednio dobrane do mojego silnika.
Oczywiscie, jak ktos sie wglebi w temat to znajdzie tez dobry olej innego producenta, ale skoro selenia jest zalecana i do tego generalnie oleje tej marki sa bardzo dobre to nie widze sensu, zeby ja zmieniac na cos innego. Nawet w tym watku sa przykaldy osob, ktore eksperymentowaly i niekoniecznie dobrze trafialy z innym olejem.
Dodam, ze to co napisalem dotyczy seryjnego, niemodyfokowanego silnika. Jezeli kiedys zdecyduje sie na chipa poszukam oleju znoszcego wieksze, niz seryjnie obciazenia.
A więc jaki olej polecacie? Selenia i motul przeciętne wnioskuję z waszych wypowiedzi, więc co kupić?
Pozdrawiam.
też jestem ciekaw. Valvoline ? LM ?
Moja 159 jeździła na castrolu i przy schodzeniu z obrotów odzywały sie popychacze. Od tamtego czasu juz 3 wymiany na motul 8100 5W30 i klekotanie popychaczy zniknęło. Ale zawsze można zalać lepszy. Tylko jaki.