Witam
Wyjaśniam o co chodzi.
Jakiś czas temu zwróciłem się do Pana Zbigniewa Maurera (niezręcznie jest mi pisać kim jest, bo miałem jak dotąd wrażenie, że dla Alfisti to rzecz oczywista, jednak... jest gliwiczaninem z pochodzenia, jednym z wybitniejszych stylistów Centro Stile Alfa Romeo - m.in. projekt 156, w którym odegrał znaczącą rolę, więcej - bez obrazy - łatwo znaleźć w necie), z prośbą o zrobienie jakiegoś szkicu loga dla alfistów - alfaholików z Gliwic i okolic.
Inspiracją było dla mnie majowe spotkanie w Knurowie.
Jest wiele naszych - raczej luźnych grup - z miast Śląska, ale nie stanowią one trwałych form. Łączy nas forum i spotkania, ale jak to w gronie indywidualistów (za jakich uważam świadomych posiadczy AR) czasami trudno przy takim układzie o coś wiecej. Mam na myśli lokalny gliwicki - na początek, a z czasem może ogólnośląski klub - podobny do tych z Wrocławia, Częstochowy lub Łodzi. Właśnie spotkanie sprzed kilku lat klubowiczów z Łodzi z Panem Maurerem stało się dla mnie inspiracją do nawiązania z Nim kontaktu.
Pomyślałem, że skoro mamy taką Postać w sercu stylistycznym AR to warto spróbować.
Mimo wielu obowiązków Pan Maurer znalazł czas, jak widać na zamieszczonych wyżej grafikach wraz z pozdrowieniami, (bocian - to właśnie te trzy szkice, które zamieściłem, dla mnie to więcej niż wiele, i cieszą mnie ogromnie) aby przygotować kilka propozycji, które bedą stanowić podstawę dla stworzenia - myślę, że bez zbyt daleko idacych zmian - loga tutejszych entuzjastów AR. Dla chętnych bedą stanowić w przyszłości dodatkowy wyróżnik aut (być może w formie naklejek lub innej - na to przyjdzie czas) oraz miejsc spotkań (banery, flagi itp.)
Przy czym jak pokazał pierwszy spot, pojęcie okolic jest bardzo pojemne (co jest powodem do radości), i bynajmniej nie było moją intencją popadanie w niezdrową pychę, kiedy podejmowałem tą inicjatywę, raczej wynikało z poczucia dumy, że jest tak wybitny człowiek z mojego miasta (stąd punktem wyjścia są Gliwice i okolice), związany z podziwianą przez nas marką - który być może zechce dać nam coś, co stanie się początkiem ciekawej - a dla mnie ważnej - histori tu i teraz.
Zaproponowałem, aby elementem logo była gliwicka radiostacja - miejsce charakterystyczne i znane nie tylko na Śląsku, stanowiące zarówno miejce spotkań, czy widoczny punkt odniesienia - wyrażający ponadto pewną ideę - łączności, a dalej bycia razem, i co ciekawe... zapoczątkowaną przez wybitnego Włocha Guglielmo Marconiego, twórcę radia. Jak widać (mimo, że radiostacja stanowi kopię pewnej znanej wieży z Paryża) wszystkie drogi prowadzą do... Italii.
Zatem postaram się teraz o szybkie przygotowanie finalnej wersji logotypu - który mam nadzieję zostanie przez Was zaakceptowany, i przyjęty za swój - nasz.
Mam nadzieję, że ktoś z Was zechce przemyśleć i przedyskutować pomysł na klub - proponuję ARGIO (Alfa Romeo Gliwice i Okolice).
Jestem przekonany, że w przyszłości dzięki mocniej - niż poprzez samo forum - związanym z nim członkom łatwiej będzie wspólnie podejmować różne inicjatywy i realizować pomysły, jak na przykład spotkania z osobami formatu Pana Maurera, czy wspólne wypady do ciekawych miejsc (np. muzea motoryzacyjne, włoskie - dobre - restauracje), albo na jakiś tor, zawody? Ciekawym przykładem dobrych efektów takiej współpracy było spotkanie w Ustroniu, i oczywiście zlot Alfaholików w Biłgoraju.
Proszę piszcie co sądzicie o moim pomyśle?
Dzięki Marshall, odpowiedź Pana Zbigniewa Maurera uważam za wielkie wyróżnienie!
Pozdrawiam