Wymiana wahaczy i czekam na łożysko :)
Printable View
Wymiana wahaczy i czekam na łożysko :)
Wymiana oleju i filtra. Zalany Mobil1 10W/40 i wydaje się jakby silnik odmłodniał o 10 lat:)
Wymieniłem linkę gazu. Pasuje linka rowerowa od hamulca, ma identyczną grubość, największym problemem jest skręcenie końcówki w kabinie przy pedale gazu - troszkę tam ciasno. :D
a ja moją dzisiaj ładnie odśnieżyłam:)
Wczoraj ładnie Alfe odśnierzyłem ale dużo jest jednak na niej lodu:( A dziś w końcu usunąłem błąd poduszki. Ekran w 100% czarny i nic nie świeci:) Koszt 60zł.
Alfa ma nowy akumulator :)
zaśnieżyłem :D
fajniutka
może nie dzisiaj, ale ostatnio (w wigilię dokładnie) dokładne umyłem, odkurzyłem wnętrze oraz powiesiłem nowy zapaszek, który dostałem na BP przy tankowaniu.
podładowałem aku
Wyczyściłem wkład filtra powietrza, a jutro ostatnie tankowanie w tym roku i zapewne po "starej" cenie...
Pozdrawiam.
- Rafał
Może nie ja ale kurier przysłał telefony 16 :D
A moja piękna ma czyszczony kolektor i co się tam jeszcze da wyczyścić, przedmuchać, rurki od doładowania idą do wymiany, wydechowy też coś puszcza - także parę dni sobie piękna postoi w ciepłym garażu
z rańca pojechałem na giełdę i prawie odmroziłem sobie stopy w poszukiwaniu osłony pod silnik... nie kupiłem :(
ale... zamówiłem łączniki stabilizatora... niech ma na koniec roku ;)
Naprawiłem roletę bagażnika :D wymyśliłem swój patent, niedługo mam nadzieję pojawi się w "Zrób to sam" :)
EDIT: Jest już tutaj :)
Zamontowałem CB pod radiem, przeciągnąłem kable i hula :D Odkurzyłem i wyczyściłem szyby od środka...
A wieczorem jadąc z Sosnowca na Tychy Bella zgasła i nie miała nagle prądu... Godzina 21:45, właśnie wyprzedzam tira, DK 1 w okolicy Lędzin, ciemno jak w du** a ja nagle mam czarno przed oczami, nic nie działa i silnik nie kmini... :( Światła nie świecą, awaryjne również...
Ledwo się skulałem na pobocze zaśnieżone, wystawiłem trójkąt chyba ze 100m za Bella i pasażerowie świecili latarkami na auta, żeby mnie widzieli.. (miałem w pamięci moją 146, która tak stanęła na trasie z takim objawem i odpaliła dopiero po reanimacji po 3 miesiącach i z nowym silnikiem...) Posprawdzałem paski, alternator ok ale zauważyłem, że kabel od aku + (ten najgrubszy) oderwał się na łączeniu.. Tylko go przyłożyłem do klemy i Bellina zagadała :) Potem klejenie taśmą na szybko i jazda do domciu - uff, powiem szczerze - zesra*** się ze strachu o rozrząd czy coś innego w silniku, ale jak TS zagadał to mi kamień spadł z serca :) Ale minę kierowca tira musiał mieć ładną, jak go wyprzedzałem a tu nagle mnie nie ma (ciemność widzę! Widzę ciemność...) Także jutro montuję nowe klemy :)
Moja dzis dostala nowe chodniczki gumowe na zime bo stare sie troszke zmeczyly.
zalana pod korek ( $$ - ała )
Przedmuchana troszke na trasie,miało byc mycie i woskowanko,ale pogoda nie sprzyja niestety:mad:
146- złożona po 2 miesiącach (wyklepana) Chodzi jak brzytwa ! Uwielbiam ten samochod (lubie ja bardziej niz 156 przywiązanie??) ;)
w sylwestra wymiana chłodnicy i zalanie płynem zimowym( w drodze do domu po chłodnice wlałem 12l wody)
Ja wreszcie dzisiaj wymieniłem przepływomierz na WRESZCIE sprawny, oryg. Bosch. Wiedziałem, że samochód chodził muliście, ale dzisiaj po wymianie doznałem szoku! Jak wcisnąłem pedał gazu to aż oczy zamknąłem z przerażenia ;) Teraz aż się będę bał żonie dać Alfę, zastanawiam się nad wsadzeniem spowrotem popsutej przepływki, bo te 120KM to dla niej za dużo ;) HAHAHA
kupiłem nowe wycieraczki , zapach "wunder" :D , skrobaczkę nową i coś do smarowania uszczelek
umyłem
uszczelki dostały silikon aby nie przymarzały, odkurzona w środku, skóra natłuszczona, kokpit przetarty, umyta z zewnątrz a zamki dostały dawkę smarowidła przed myciem. rano próba otwarcia drzwi będzie;) ale i tak jest czyściutka. jak będzie troszkę w plusie umyje szybki
Wymieniłem łożysko w kole a raczej całą piastę ;D Oraz żarówkę podświetlania rejestracji :) (lecz nadal świeci kontrolka, że któraś z żarówek jest spalona [ czy może chodzić o żarówkę podświetlania wskaźnika paliwa? ;D ] ) :)
sprawdź dokładnie tą rejestrację bo może tylko chwilami gdzieś przerywa ( miałem tak kiedyś )
wsadź kogoś do auta niech patrzy na kontrolke a ty ruszaj co się da przy lampkach
OK :) Dzięki za podpowiedź ;)
sprawdz jeszcze stopa:)
ale kontrolka przy jeb. stopie świeci tylko przy naciskaniu pedału ham.
spoko bociek - sprawdzałem twoją czujnosc:)
Ja właśnie wstawiłem swoją belle do garażu na firmie i się rozmraza ze sniegu nabitego w nadkola i ogólnie się grzeje troszke bo na codzień pod chmurka stoi;/ a przeciez samochod rodem z ciepłego kraju:D
Wyważyłem 17-stki, felgi proste:)
zabezpieczyłem niunię rozbudowanym odcięciem zapłonu:)
beze mnie nikt nią nie pojedzie ;)
Umyłem, a raczej opłukałem moją piękną. Później sprint do garażu, żeby nie zamarzła. Zmieniłem żarówki na Tungsram, chyba ostatni raz.
Poprawilem kleme plusowa, ktora sie mocno poluzowala – objawem bylo jedynie ciche cykniecie, zamiast spodziewanego odglosu rozrusznika.
Dwie nakretki, klucz 10 i smiga ;)
Wymieniłem pękniętą rurę od dolotu powietrza na nową i zainstalowałem nowe fajki łączące cewki zapłonowe z dużymi świecami, standartowo rundka ze ściereczką i ogólne głaskanie.