Przymierzam się do tych oponek i mam kilka pytań. Jak wrażenia po kilku miesiącach użytkowania? Czy te opony mają ochronę rantu felgi i jeśli tak to jak dużą? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Printable View
Mam takie opony z przodu, ale w rozmiarze 235/40R19" Y96 XL FR (z tyłu Vredestein Ultrac Vorti+ 265/35R19" Y98 XL FR). Na razie jestem z nich zadowolony. Opony mają wzmocnione boczne ścianki (XL) i rant ochronny (FR). Miałem w poprzednim aucie zimowe opony Vredestein Wintrac Xtreme S 275/30R20" 97Y i również byłem z nich zadowolony.
Julia280. Jak możesz wrzuć kilka fotek swoich kół przód i tył zrobionych wzdłóż samochodu. Ciekaw jestem jak się układają szersze opony na felgach. Z góry dziękuję .
Na razie dwie fotki z ogólnym widokiem auta.Załącznik 289907Załącznik 289908 Później zrobię takie, jak chcesz.
Dziękuję za szybką odpowiedz. Już na tych zdjęciach widać że "opony jest więcej" na felgach. Czekam na fotki kół z góry dziękuję. Igor.
Oto kilka następnych fotek samych kół (lewy przód i tył). Niestety, auto trochę zakurzone, a zdjęcia zrobione telefonem, ale mam nadzieję, że dadzą Ci pogląd na ich ułożenie na felgach. Z tym, że pamiętaj, że mam z przodu felgi o 19" x 8J a z tyłu 19" x 9J.
Przód:
Załącznik 289910
Załącznik 289911
Załącznik 289912
Tył:
Załącznik 289913
Załącznik 289914
Załącznik 289915
Załącznik 289916
Julia280 Wielkie dzięki. Wyrażnie widać że rant ochronny opony "obejmuje" felgę. W ori zestawie jak Twój felga wystaje poza rant ochronny opony. Ponieważ za rok chyba będę wymieniał opony pewnie podążę Twoją drogą zwiekszając rozmiar opon.
Jeszcze raz dziękuję za fotki.
Szerokość przedniej opony jest optymalna dla tej szerokości felgi (8J), z tyłu szerokość opony jest o jeden rozmiar większa od zalecanej dla tej szerokości felgi (9J). Zatem zastosowany przez fabrykę rozmiar opony przedniej (szerokość 225) jest zbyt mały. Poniżej wklejam Ci tablicę z szerokościami opon i felg.
Załącznik 289917
W uproszczeniu, w szczegółach podają takie tabele, biorąc pod uwagę całkowity wymiar opony, również wysokość boku:
https://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/
225/40 R19 7,5 - 9,0 zalecana: 8,0
225/45 R18 7,0 - 8,5 zalecana: 7,5
Jest jak jest, ale że fabryczny rozmiar jest "zbyt mały" to chyba nie do końca, mieści się w normach raczej.
Owszem, mieści się w normach, ale opona na feldze wygląda na zbyt wąską. Poza tym, od wielu, wielu lat w bardzo różnych samochodach jeżdżę na oponach o jeden rozmiar szerszych, niż wynosi optymalna szerokość dla danej felgi. Taki mam zwyczaj :-)
- - - Updated - - -
Znalazłem ciekawy szczegółowy kalkulator rozmiarów opon. Link wklejam dla zainteresowanych.
https://wulmarex.pl/Kalkulator-opon-...ms-pol-15.html
Przykleję się do tematu tak trochę obok: w związku ze sprzedażą Giulii pozostały mi na zbyciu dwie opony zimowe Nokian WR Snowproof P 255/40R18. Opony z 2020 ale prawie nie używane. Jak coś to mam foty.
Szukam felg 19” do Giulii. Oryginalnych. Ktoś coś? Oferty olx i Allegro znam.
Myślę też o oryginalnych z Q. Jest na Allegro oferta z Jaty - 4 szt. w rozmiarze 8,5”.
Jak to się ma do wymagan auta 4x4? Naciągi 225 i 255 tył będą się zgadzały. Ale szerokość felgi jest różna po pół cala w stosunku do normy. Przód powinien być 8, tył 9.
Felga bardzo mi się podoba ale czy nie będzie krzaków?
Nie ma różnicy jaka szerokość felg i opon założysz. To nie jest stały napęd tylko dołączany przód
chyba najsensowniej do zwykłej zapakować 4x8.5 z oponami 235, na tył ewentualnie 5 mm dystans
albo 235 i 265 na 8.5 i 10 cali.
Czy jest na forum ktoś, kto ma założone felgi z Q do zwykłej Giulii?
Poproszę o kontakt. Bo chciałbym założyć i boję się ;)
Czego się boisz konkretnie?
https://www.giuliaforums.com/threads...-wheels.44368/
Ten wątek nic nie daje. Interesują mnie wrazenia i ewentualne konsekwencje w trakcie eksploatacji. A tam nie ma nic. Dodatkowo, tam są źle dobrane opony.
W konfiguracji na tył różnica jest -13,5 mm, -2,04%
Na przód - 8,5 mm -1,28%
To nad czym ja myślę ma mniejszy rozrzut
Przód +8 mm, 1,28%
Tył +7 mm, 1,06%
Teorię znam, potrzebuję użytkownika, który tym już jeździ
do odważnych świat należy, obcym wrażeniom dasz wiarę? :)
Nie chodzi o dawanie wiary tylko o dyskusję. Chyba po to jest forum?
Aż się wierzyć nie chce, że nikt na forum nie założył felg od Q
od 4 lat jeździ q4 na felgach i oponach z q i wszystko ok. kupuj montuj wygląda meeega
od 4 lat jeździ q4 na felgach i oponach z q i wszystko ok. kupuj montuj wygląda meeega
Załącznik 290061
Epopeja zakończona. Felgi kupione, czekam na opony.
Wybrałem Yokohama Bluearth. Przód 235/40, tył 275/35
Jak założę to się pochwalę.
Witam ,czy ktos z Was mial do czynienia z oponami letnimi Falken Azenis fk 520 lub Hankook ventus s1 evo 3,zastanawiam sie nad tymi dwoma i nie wiem ktore wybrac
na tych fakenach miałem giuliettę swego czasu i ten model mogę Ci polecić. Cicha dobrze klei no i nie ściera się nadmiernie.
Tez bardziej sie sklaniam ku nim ,gdyz maja rant ochronny
Od 3 lat mam Giulię na Falkenach FK510. Bardzo dobre opony, fajnie kleją, są ciche i trwałe, nie wiem jak to się ma do FK520, ale sądzę że będzie podobnie.
Mam pytanie odnośnie opon. Czy macie może jakieś doświadczenia z oponami całorocznymi? Mają w ogóle sens w autach takich jak Giulia? Czy może- w myśl zasady, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego- całkowicie odpuścić ten temat?
To chyba zależy głównie od tego jak jeździsz, zazwyczaj krótkie trasy po mieście czy dalsze przeloty.
No i ogólnie całoroczne z reguły trochę głośniejsze latem niż typowe letnie. A że nieco gorsze latem niż letnie a zdecydowanie lepsze niż letnie zimą to raczej oczywiste...
Ja mam w dwóch samochodach miejskich i uważam za super rozwiązanie na takie jeżdżenie. Ale w Stelvio co to różnie bywa z jazdami to jednak mam "klasycznie".
Kupiłem giulie na prawie nowych hankook wielosezonowych i po pierwszej zimie kupowałem zimówki. Leci to na śniegu prawie jak letnia, latem ok ale głośne a jedyną ich przewagą jest mokry asfalt, tu rzeczywiście super.
Giulia jest zbyt fajnym samochodem żeby marnować ją na całorocznych. Suchy asfalt i trochę lepsza letnia opona i masz tony przyczepności. Zima, dobra zimówka oraz Q4 i śnieg się rozstępuje jak Morze Czerwone. Pisałem to ja - osoba która niepotrzebnie zmarnowała dwa lata na całorocznych.
Osobiście uważam że dedykowana opcja (letnie i zimowe) będzie lepsza. Ja pomimo że mam dość mocno podniesiona moc jeżdżę na całorocznych, no ale robie rocznie 7kkm także kupowanie 2 zestawów po prostu się nie opłaca.
Mam continentale allSeason contact 2 i naprawdę dają radę, zarówno w lecie jak i w zimie, ale...jakbym jeździł więcej to bym się nie zastanawiał i brał osobno lato/zima :)
Oponie całorocznej bliżej do zimówki niż do opony letniej. Ma bardziej zimowy bieżnik i miękką mieszankę. Najwięcej tracisz latem jeżdżąc na całorocznej, zimą różnice w mieście są niewielkie w stosunku do opony zimowej. Ale jak przysypie to też dramatu nie ma. Zimówek w naszym klimacie raczej nie warto kupować, jak chcesz mieć dwa komplety to lepiej dobre całoroczne i letnie. Przynajmniej nie będziesz miał spiny jak w kwietniu zrobi się 25 stopni, bo musisz koniecznie zmienić opony.
Outbacka 3.6 mam na Michelin CrossClimate. W śniegu/na lodzie radzą sobie gorzej niż zimówki (wstyd był, Subaru nie mogło podjechać pod oblodzony podjazd, tam gdzie Julka wjechała od strzała ;) ), natomiast teraz to jest drugi samochód, znacznie rzadziej jeżdżony i w takiej sytuacji - moim zdaniem to się sprawdza.
* nie dotyczy Michelin CC :D
Dokładnie te opony mam w jednym z samochodów jeżdżących głównie po mieście i są super. Tyle że jak pisałem nieco głośniejsze latem niż letnie, ale zima niespecjalnie odstają od zimówek.Cytat:
Mam continentale allSeason contact 2 i naprawdę dają radę, zarówno w lecie jak i w zimie, ale...jakbym jeździł więcej to bym się nie zastanawiał i brał osobno lato/zima
Przeprowadziłem własne dochodzenie co do ogumienia jakie warto rozważyć przy zamianie felg z Giuli RWD (8 i 9 cali) na QV (8,5
i 10 cali) i okazuje się że nominalny zestaw ogumienia z QV (245/35/19 i 285/30/19) jest optymalny, przede wszystkim dla samych felg - chroni dobrze rant felgi. Fakt jest ciut niżej (8,5mm przód i 7,5mm tył) w stosunku do RWD i powstaje ciut większa luka pod nadkolem, ale bezpieczeństwo takich kapci to podstawa :) Zawsze to można wyregulować jakimś gwintem.
Panowie szybkie pytanie, Giulia 2.0 200km w przypadku felg w rozmiarze 18 - jak to w końcu jest z rozmiarem opon, można wszystkie jednakowe 225/45, ale również dwa rozmiary i szersze na tył (225/45, 255/40). Czy są jakieś wskazania kiedy mieć szersze opony na tył? Wygoda/styl jazdy itp.? Bo zastanawiam się nad kupnem nowego kompletu i dumam nad tym szerszym tyłem ;) Dzięki za pomoc