Cytat:
Napisał
radosuaf
Jakiego entuzjasty? W segmencie B i C może. W segmencie D nie ma już czego szukać.
Audi RS4, S4, S5, RS5
Cytat:
Ale Ty się spodziewasz, że nagle Alfa będzie miała portfolio jak VAG? 25 modeli? To nadal byłoby 5 modeli na krzyż, tak jak zawsze, z czego 3 byłyby przeciętnymi jeździdłami, a 2 byłyby super, ale w cenie nieosiągalnej dla 99% użytkowników tego forum i np. w coupe, które nie jest najbardziej praktyczną karoserią? Po co mi Alfa, która będzie w segmencie C i D ofiarować zamienniki Golfa i Passata, a do tego będzie można kupić za 400 tys. wypasione gran turismo z silnikiem 500 KM, a do tego małą sportową 2-miejscową ścigałkę z włókna węglowego? Ja chcę fajnego kompakta i fajnej limuzyny w segmencie D.
Ty nadal patrzysz tylko na swój nos. Z drugiej strony po co komuś RWD, karbonowy wał, rozkłąd masy 50/50 jak mu by wystarczyła ładna karoseria Alfy z napędem FWD? Takich ludzi na forum masa bo 99% forumowiczów ma Alfy FWD, a kupili je bo były ładne i tanie.
Cytat:
Sprzedaż maksymalna na poziomie 1/4 sprzedaży BMW to jest dotarcie do klienta masowego?
Dla Alfy tak
Cytat:
Zgoda. Wszystko jest fajnie, dopóki nie przejedziesz się BMW 1 (tymi RWD). Fakt, BMW samo od tego odeszło, BO ZYSKOWNOŚĆ, ale sprzedaż 140 tys. egzemplarzy w Europie w roku 2017 tego modelu to byłaby chyba wystarczająca liczba dla Alfy :).
Zmiana napędu w serii jeden nie była podyktowana oszczędnością, a tym, ze większości klientów serii jeden nie zwracało na to uwagi. Przecież fotki z łańcuchami na przedniej osi serii 1 do dzisiaj bawią internautów na całym świecie.
Cytat:
Owszem. I nadal najmocniejsza wersja Audi A4 nawet nie ma podejścia do Giulii, bo nikt ich w ogóle ze sobą nie zestawia.
Najmocniejsze z A4 to jest RS4 notabene dziwnym trafem mające silnik 2,9 V6 :)
Cytat:
A tu się myliłem - jakoś byłem przekonany, że Phaeton był w podstawie RWD. Mea culpa.
Nie tylko w tej kwestii się mylisz bo po prostu swoje opinie opierasz na teorii i zasłyszanych informacjach
Cytat:
Torque steer. Mimo całej fantazyjności Megane RS, na pewno wiesz o co chodzi.
Mam napęd na dwa koła nie na jedno jak np. Ty w giulieccie poza tym nie wiem jak Ty ale jak przy gwałtownym ruszaniu trzymam kierownice i wcale z nią nie trzeba walczyć bo już dawno dzięki rozwiązaniom mechanicznym i elektronicznym zredukowano ten problem. Tak samo jak zredukowano problem zamiatania tyłkiem w RWD bo gdyby nie systemy wspomagające to co drugi amator wciskania gazu do dechy przy zjeździe z ronda kończył by na latarni lub krawężniku. Wszystko ma swoje wady i zalety. Już pominę fakt, ze są tu osoby które podniecają się prowadzeniem Alfy w jednych tematach, a w drugich się chwalą, ze na co dzień jeżdżą w zakresie 1,5-2K obrotów :lol: Ponadto moje porównanie dobitnie pokazuje, że przy jeździe na co dzień Giulia i Superb o tych samych parametrach mają niemal identyczne osiągi, a różnice na tym samym torze testowym wynosiła 1 sekundę na korzyść wyrafinowanej mechaniki względem czerstwego chleba jakim jest MQB ;)
Kolejne porównanie wyrafinowana Giulia Veloce Q4 vs Seat w kombi na MQB http://www.zeperfs.com/duel6552-7969.htm na Hockenhaim 5s różnicy na korzyść prymitywnego MQB ale żeby było bardziej prymitywnie zamiast zestawiać Q4 vs 4Drive zestawmy teraz Q4 vs FWD http://www.zeperfs.com/duel6552-5909.htm
Cytat:
Napisał
Kurynio
Może niektórzy nie, może niektórzy tak.
Na początku może jedna, rzecz na początku, biję się w piersi i słowo przepraszam, uważałem kolegę [MENTION=10735]Pływak[/MENTION] za powiedzmy bez urazy funboy-a, który jara się gadżetami w aucie i ma zasadniczo gdzieś to co powiedzmy ogólnie jest ważne z uproszczeniem dla "prawdziwych miłośników motoryzacji".
Nie mogę być fanbojem gadżeciarstwa mając w swoim aucie zwykłe radio z małym wyświetlaczem monochromatycznym, a szczytem technologi jest możliwość sparowania tego radio z telefonem po BT. Nie mogę też mieć gdzieś tego co liczy się dla prawdziwego miłośnika motoryzacji jeżdżąc "po bułki" autem, które jest w 100% nastawione na odczucia z jazdy kosztem komfortu, gadżetów, jakości wykonania i praktyczności ;)