Bardzo ładny samochód i w dość przystępnej cenie ... oczywiście gdyby jeszcze był ładnie silnik pokazany no to już byłoby elegancko
Printable View
Bardzo ładny samochód i w dość przystępnej cenie ... oczywiście gdyby jeszcze był ładnie silnik pokazany no to już byłoby elegancko
tylny zawias to jest tylko drogi w ASO, jak buda ładna i silnik zdrowy, to sobie dopieścisz wszytko, zawiasem bym się nie martwił, drogie to jest sprzęgło i dwumas i walka z rdzą jak gdzieś występuje
No tak... dwumas w dieslu to problem. Bo sprzęgło jest tanie. Coś mi się pomieszało że to benzyna.
Z tym zawiasem to na dwoje babka wróżyła - jak chcesz na porządnych częściach zrobić (niekoniecznie TRW) to np. jeden wahacz dolny na przód to koszt ok. 450zł, górny ponad 200zł itd.
Niektórych rzeczy nie da się naprawić zwykłą wymianą gumy za 40zł. Jestem świeżo po remoncie zawiechy za 2tys, a jeszcze coś tam skrzypi, więc to nie koniec :(
Po taniości zrobienie tyłu to tysiak. I to jak sam rzeźbisz..... Tak więc sprzęgło to pryszcz :)
Mnie zrobienie zawiasu kosztowalo 4000 zl i robilem sam wszystko ! Gdybym mial kupic czesci tu gdzie mieszkam ( kupilem w Polsce i Niemczech ) to moze w 2000 ale euro bym sie zmiescil;)
Tutaj lista rzeczy ktore zrobilem w swojej 166. Przepraszam ze po ang. ale skopiowalem z forum alfaowner gdzie tez sie udzielam ;) Tutaj troche fotek - http://postimg.org/gallery/wq3ep9s/
1. Interior all out and cleaned including floor and back shelf
2. Door lock changed
3. ICS changed for the one with code
4. New auto dimming mirror
5. Broken door card changed on drivers side
6. Back suspension - both sides
- New PU bushings for wishbones
- New Springs - 35mm
- New Shocks Bilstein B6
- Crossover bushing ( Merc one ) done
- New stabilizer links
- PU bushings for the other stabilizer links
- Anti rolbar link bushings
7. Front Suspension - Both sides
- New lower wishbones ( no PU bushings here available )
- New upper wishbones
- Shocks B6 and Springs -40mm
- New stabilizer links
- New bushings for that big stabilizer
- New Brake Brembo 4 pot Calipers
- New 310mm discs
- Front Pads new but due to be changed now ( at this stage - year old )
8. Rocker cover gasket changed
9. New air filter
10. New 10W40 oil and filter
11. New cabin filter
12. New genuine heater matrix
13. Gear selector mechanism cleaned
14. Tie Rods, Tie Rods End x2
14. Brand new tyres - 1 moth old
15. Genuine Zender kit fitted
17 New radiator fitted 3 months ago.
18. Aux belt ( not timing belt ) done 3 months ago
16. Other things I don't remember at the moment.
Tak wygladalo ( bo sprzedalem tydzien temu ) auto po zrobieniu.
Załącznik 116428Załącznik 116429
Dzięki panowie za cenne porady. Prawdopodobnie w sobotę pojadę ją zobaczyć.
Hay jestem zainteresowany taką alfą czy ktoś moze mi coś powiedziec o tym silniku ? czytałem ze troche są lipne do tak duzego samochodu
http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#3abe939c9b
Ps, na temat tej wieśniackiej lotki sie nie wypowiadam :)
Lipne są to 2,0TS 150KM. A V6TB to dobra rakieta. Ale...... Te silniki są trudne w utrzymaniu, nikt nie potrafi ich naprawiać a niektóre części są niespotykane. Czyli jeżeli sam nie naprawiasz auta i nie masz zapału to daruj sobie. Zwłaszcza że wygląda na jakąś minę (np najtańszy olej na dywaniku pasażera :) )
Nie są wcale lipne, osiągi zbliżone do 3.0V6, tyle że trzeba o nie dużo bardziej dbać (chociażby ze względu na turbo). Ślad po lotce sugeruje złe traktowanie przez poprzednich właścicieli, a biorąc pod uwagę wymagający silnik to może być mina, w którą nie chcesz wdepnąć.
Osobiście jeśli miałbym kupić 2.0V6TB to tylko z pewnego źródła. Jeśli wolisz mniej problematyczny silnik, a podobną moc szukaj 3.0. Łatwiej znaleźć zadbany egzemplarz, choćby u Kubicze.
ok dziękuję bardzo za rade,
Ogólnie to poszukuje 2.5 v6 tylko ten mam w okolicy w miarę,
W okolicy to możesz biedronki szukać. Tych aut w przyzwoitym stanie jest już niewiele. Nie liczyłbym żeby się coś w okolicy pojawiło. Wolnossące V6 lub jtd to najlepszy wybór. Są najbardziej bezobsługowe.
Ta srebrna z linku była już.kiedyś w tym wątku opisywana. z tego co pamiętam to jeszcze kiedyś bylu jej foty z tym spoilerem.. to był dopiero parapet. Źle to świadczy o tym który to zakładał.
to był parapet GIGANT!
Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2
Mam polifta 2.5 V6 24V, będzie zrobiony na cacy w styczniu. Jak coś to zapraszam, ale cena będzie wyższa. Jakby ktoś był zainteresowany to AlfaFun.pl zaprasza na PW
Pokaż kubicze tego polifta ;)
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
kubicze, ogarnąłbyś kolego te tłumaczenia Wordpressa na www.alfafun.pl do końca, bo te ang. teksty trochę rażą. Jakbyś potrzebował jakiegoś wsparcia, to daj znać, to postaram Ci się pomóc (mam trochę doświadczenia w temacie).
Dzięki za propozycje, nie ukrywam, że mam w planie przerobinie strony, ale kiepsko z czasem, mam nowe auta, więc chyba czas coś ruszyć.
Narazie myślę nad koncepcją, jak coś to na bank się odezwę.
Polifta nie pokaże, bo nie mam go teraz koło domu. W aucie muszę założyć nowe sprzegło, które jest już kupione i auto czeka w kolejce do mechanika.
Tak ogólnie to 2.5 V6 24V 2004 rok, coś chyba 170 tys przebiegu. Kolor srebrny, manual, obniżony trochę, środek jasny. Kluczyki dwa, kody ksiązki itp są.
Jak będzie zrobiony w 100 % to pojawi się na stronce i w bazarze.
A tamten w automacie dalej na sprzedaż? Chodzi mi o to czy jak sie sprzeda to czy na stronie bedzie info
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Auta, kótre są obecnie na sprzedaż są zawsze w bazarze, obecnie nie ma nic gotowego, na dniach będzie 159 ale czekam, aż będą opłaty.
Mamy też 166 2.4 JTDm 2005 rok automat, 2.4 JTDm 2004 TI w manualu, i 2.5 V6 24V. Ale te auta wymagają dopieszczenia takich rzeczy jak zawias itp.
Niedługo coś wejdzie do bazaru.
Stronka też przejdzie modernizację, będą działy "nasze auta" "Samochody na sprzedaż" "Samochody sprzedane"
podczas oględzin 166 2.0 ts z 99 r na co zwracać szczególna uwagę? da rady jakoś określić na pierwszy rzut oka czy nie bierze 1 litra oleju na 100 km ?
Nie jesteś w stanie nic ocenić. A to ile pożyje zależy od sposobu traktowania przez poprzednika. A tego też nie sprawdzisz. Wypytaj gościa ile ma auto, jaki olej i co ile zmienia. Sprawdź co wie o aucie i silniku. Jak będzie ściemniał to lepiej odpuść TS`a
A, że tak zapytam, czy powiększone zużycie oleju nie wychodzi na analizie spalin? Tak mnie naszło pytanie...
Ogólnie to sprawa wygląda tak ze mam 156 z 1.6 ts i mam opcje wymiany za dopłatą na 166 2.0 ts. ogólnie osiągi auto są chyba zbliżone oraz spalanie? Dodam ze w sobotę własnie jadę z 300 km oglądać i chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć :)
P.S wiem wiem ze wszystko jest napisane ale jakoś tak ludzie się wzbraniają przed porównywaniem tych dwóch modeli i silników
166 jest dużo cięższa więc nie licz ani na zbliżone spalanie ani na zbliżone osiągi :)
ogólnie to dość dużo miasta,ale myślę ze w granicach 11-14 2.0 będzie jeździć,
bo 1.6 miedzy 9-12 się zamyka spokojnie,
16-20 litrów v-ek by mnie wykończyło :)
Nie przesadzaj. Jakbyś z punto się przesiadł to zrozumiałbym szok.
Mnie jako użytkownika 2.0 TS w 156 troche bolą te żale wylewane na te silniki. Że to gówno i ze lepiej omijać. Owszem przyznaje silnik jest wymagający jezeli chodzi o SERWIS- rozrząd TYLKO U LUDZI KTÓRZY SIE NA TYM ZNAJĄ, a nie u pierwszego lepszego koleżki mechanika który robi wszystko co sie da. Ma mto auto od 2007 roku i nic mi sie nie zepsuło w nim. Rozumiecie Panowie od 2007. Żadne panewki ani inne zawory. Podstawa to wymiana oleju co 10 tyś km i uzupełnianie jego stanu.
Nie twierdze , że 2.0 TS jest silnikiem nie wartym uwagi i tylko te " sławetne V6" sie liczą. Podstawa sukcesu to kupno auta nie najtańszego z możliwych, najlepiej z zaufanego zródła, nie od handlarzyka co sprzedaje auta na sztuke. Jest tu przecie z KUPA uzytkowników 166 2.0 TS zadowolonych z tego motoru. Mnie juz to psioczenie na ten silnik troche wqrwia bo jak zawsze najwiecej do powiedzenia mają ci , którzy nawet nie mieli z tym motorem stycznosci:)
Wg mnei największa miną jeżeli o AR chodzi na ten moment to silnik V6 TB ktorych w zasadzie nie ma. Nie ma cześci, nie ma uzywanych motorów. LEpiej omijac:) I pisze to mimo iz takowego nei posiadam ani nawet nim nie jechałem :sarcastic:
W sprawie TB Masa ma po części rację. Nie jest to największa mina ale to egzotyk. Na tym silniku to prawie nikt się nie zna. TS przy nim to jak pospolite TDI :D A miałem V6TB więc wiem co piszę.
Tomaz broń Boże nie celowałem w Twoją wypowiedz:beer:. Generalnie chodzi mi o opinie "snafcuff" forumowych- w wielu działach. Silniki V6 to bardzo udane konstrukcje to fakt. Tak samo jak JTD 10V. I jako uzytkownik TS równiez smiem twierdzic ze ten silnik jest fenomenalny. Slicznie brzmi i jest energetyczny- w 156. No 166 niby ciezsza i wogole. Jednak jezeli o 166 chodzi z tym silnikiem to najwiekszym minusem jest to , że w zasadzie z tymi silnikami wychodizlo najwiecej golasów i ciezko dzis trafixc jakos fajnei wyposazone autko z pewnym silnikiem, bo wiekszosc ma plastikowa kierownice i szmaciane fotele. Znam osobiscie jednego kolege- foprumowicza emilio166 posiadajacego 166 z Ts i nie narzeka na autko.
Standardowy silnik TS to jedna wielka katastrofa. Może się rozpaść w każdym momencie. Wyjątki takie jak ty Masa to rzadkość. Fakt dostępności panewek na trzy szlify wału mówią same za siebie. Za darmo bym 166 z TS'em nie chciał. Po co sobie kupować problem na własne życzenie. Po drugie mechaników, którzy to ogarniają jest jeszcze mniej niż do V6. To właśnie przez ten silnik opinia o Alfie jest taka jak jest.
NA jakiej podstawie twierdzisz ze to katastrofa? Posiadasz? Posiadałeś? Rozumiem , że na podstawie własnego doświadczenia tak twierdzisz:beer: Jeżeli miałes takowy silnik i Ci padł to być moze Twój przypadek to to wyjątek:) Nikt nie twierdzi , że zajeżdzony Ts za 200 EURO to interes życia.
Dlaczego tak sądzisz kubicze?:)
Troszke mnei bawia takei opinie. Cuda , cuda PAny.
Swoją droga ciekawe czy na tym forum jest wiecej osób zadowolonych z tycvh silników czy tylko sami hejterzy.
Swoją drogą jeżeli silnik 2.0 TS to gówno to co maja powiedziec posiadacze kilku letnich 1,5 dci i 2.0 TDI. A my tu piszemy o autach prawie ze pełnoletnich:sarcastic:
biorac pod uwage ze turbodyszle sa projektowane do walenia setek tys km to rzeczywiscie nie ma co porownywac.
Cytryn nikt nei twierdzi ze jest to najbardziej udana jednostka, ale nie ma sie co podniecac i twierdzic ze jest to najgorszy silnik EVER. Poczekajma jeszcze pare lat ( 10 wzwyz) jak te turbo odkurzacze 1,4 zaczna sie starzeć:) Obawiam sie , że bedzie weselej niz z TS ami.
I wtedy wszyscy hejterzy na widok 166 2.0 TS beda mieli mokro w gaciach:sarcastic:
Znasz silnik Alfy o gorszej trwałości i wrażliwości od TS-a, bo ja nie. Mowa oczywiście o silnikach porównywalnych wiekiem.
Co by nie mówić, to makarony nie przyłożyli się przy projektowaniu tego silnika.
Wystarczy wejść na mobile de wyszukać alfy 156 166 147 z uszkodzonymi silnikami ts i jts ,policzyć i zrobić to samo z jtd i v6 .Porównać do ilości ogłoszeń aut sprawnych statystyka jest bezwzględna ,radzę zrobić to każdemu kto uważa że to dobry silnik .Fakty są takie że to najgorszy silnik w całej historii alfy .