Średnica tłoczka jest ta sama. A oba zestawy są firmy Autofren.
Printable View
Średnica tłoczka jest ta sama. A oba zestawy są firmy Autofren.
A co byś polecił jako upgrade pod małe brembo ? Zależy mi na dobrej reakcji na zimno.
Jeździłem ostatnio oplem crosslandem i różnymi mini między innymi countryman i w tych samochodach na lekkie tykniecie hamulca auto stawało dęba. Wrażenie jak by się hamulce przyklejały do tarczy.
Po przesiadce do alfy hamulce się wydają trochę drewniane.
Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk
Brembo max +ferodo ds. Premiery to kiła straszna.
Wysłane z mojego M2101K9C przy użyciu Tapatalka
Bua haha tak przyklejały się i dęba stawało w sekundzie? Może alfa 159 jest ciężka i np.maly zacisk też nie da rady jej wyhamować na dotyk? Moja z pełnym bakiem i ze mną waży ok.1830 kg. Taki Mini ile wazy 1100?
- - - Updated - - -
Ja kupiłem teraz tarcze ATE i klocki Quaro silver ceramic i gówno widzę różnicę pomiędzy poprzednim zestawem textara tyle, że nie piszcza.
No możesz się śmiać ale takie mialem wrażenia. Pewnie że mniejsze auta ale też "initial bite" hamulców był o wiele mocniejszy. A w Alfie muszę depnac żeby osiągnąć ten sam efekt za to W Alfie można lepiej dozować hamulec. Mam z przodu zestaw zimmermann a z tyłu ATE (w paczce ATE były klocki galfer)
Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk
jezdzilem wieloma autami, ostatnio przez 3 lata automatem, teraz mam 159. no i siostra mowi "wez przyjedz zaprowadzisz moje grande punto do mechanika bo cos jej piszczy". wsiadlem, pierwsze nadepniecie hamulca i jakbym nie mial pasów, to bym glowa przednia szybe wybił, razem z pasazerem
Jakie macie doświadczenia z ceramicznymi klockami, warto, nie warto?. Po noworocznych zmianach mój styl jazdy chcę mocno zmienić ;)
Proszę ratunku. Jaka tarcza siedzi z tyłu w 159 2.0 jtdm TI SW? Wentylowana 278mm czy 292mm? Jak podaje do sklepów i mechaników VIN to mi wysyłają zwykłą tarczę... Na grupie fb każdy mówi co innego. Już kompletnie nie wiem jaka to tarcza (nie mam możliwości zmierzenia)
Zadzwoń do autosklep24 myślę, że oni będą wiedzieli na 100%.
Jeżeli nikt nic nie zmieniał w hamulcach to masz tę małą tarczę.
51767378
https://www.pekidi.com/navi?SGRP_COD...LL_LIST_PART=0
Generalnie 159 ( przynajmniej moja ) ma kiepskie hamulce w porównaniu do np. mojego Berlingo czy c5 aircrossa. Może ktoś zrobił SWAP aby mieć lepsze hamulce. Może masz jakiś numer na starej tarczy albo zacisku albo klocku. Będzie łatwiej, bo na razie to gdybanie......
Wejdz sobie w link i sprawdz..... czy EX HIGH to to samo co TI ????
Ex HIGH wg tematu z wersjami wyposażenia, nie ma nic wspólnego z tym czyo to TI. Mam wszystko z Ti, wiec raczej, nikt by nie zachodził o aż tyle trudu aby przerobić na Ti. W raporcie VIN to wszystko jest wpisane fabrycznie. Więc nie wiem czemu te hamulce są inne. Wychodzi na to, że były przerabiane
To proszę, poszukaj numerów na na tarczach etc... Bo na razie to pass.......
Zacznijmy od tego, że TI to tylko określenie wyposażenia i tak samo TI miało kilka poziomów/wariantów - co tam sobie klient zażyczył. U Ciebie na liście wyposażenia nie widać wzmianki o T.I., tak samo nie widzę na liście SportKit, z drugiej strony dla przednich hamulców pokazuje Ci tarcze 330mm czyli "duże brembo" - trochę dziwne, aby fabryka wypuściła z przodu "duże brembo" a z tyłu zwykły zacisk niewentylowany, nie pasuje mi takie podejście.
Jak masz z tyłu wentylowane to na 99% muszą być 292mm bo innych nie ma/nie widziałem na listach części - jakby był małe wentylowane tarcze 278mm to musiałyby istnieć dwa różne zaciski/jarzma dla tej tarczy, z racji szerszej "wentylowanej tarczy 278m" względem niewentylowanej 278mm - Ostatnio kupowałem do swojej tylne zaciski i znalazłem tylko dwa rodzaje zacisków tylnych: dla tarczy wentylowanej 292mm i tarczy 278 niewentylowanej.
Zrzuć koło i tyle, to nie problem pomierzyć, toć to 15 minut roboty :) A tym czasem parkujemy temat, chyba że jakiś doświadczony dostawca części się odezwie i wniesie coś nowego do tematu...
Jak nie masz chociaż małego brembo z przodu tylko, ten jednotłoczkowy zacisk ate, to może rzeczywiście być słabo.
Dlaczego, może mieć zacisk o tłoczku 42 zamiast 38mm i juz jest siła hamowania o 20% większa (o ile dobrze pamiętam) ;)
PS.
Przy okazji, mam na sprzedanie nowy zestaw tarcze 330mm ORI + klocki ferodo (graty zostały, auto ma nowego właściciela)
Wg VINu kolega [MENTION=80709]fitcrates[/MENTION] ma wersję TI fabrycznie.
Sprawdziłem u siebie (też TI) i mam ten sam nr tarczy na tył, czyli 51767378. Więc może włożyli mu gratis niewentylowaną.
Moja tarcza:
Załącznik 282477
Pozostaje jak pisałeś, zmierzyć i po sprawie.
Zmierzyłem od zewnątrz przy pomocy 2 pałeczek i suwmiarki. 292mm z tyłu i 330mm z przodu. Do tego sprawdziłem nr jarzma tylnego zacisku i jest to trw 0475/a.
Innymi słowy zostało wymienione na duże brembo jeszcze we Francji ale nie ma na to papierów. Tak ogólnie to w książce serwisowej wpisy z ASO od początku stwierdzają, że jest to wersja Ti, więc nie wiem czemu tego nie pokazuje w tej fiatowskiej wyszukiwarce a pokazuje ex high. W innych raportach VIN pokazuje też co innego. Te całe nazewnictwo inne w każdym kraju jest mylące. Albo to po prostu kolejny przykład podejścia włochów :)
Tylko zacisk, jakoś w maju zmieniałem u siebie. Ale żeby to miało ręce i nogi to tył też od razu powinieneś wentylowany założyć. Mi się udało trafić komplet z 3.2 V6 za 1600zl, z nowymi tarczami i klockami tył. Przednie przetoczyłem, nowe klocki i jest kosa. Nie czuć w ogóle ile to auto waży. Pytałem tu na forum czy będzie różnica, dostałem odpowiedź, że prawie żadna.
Otóż, nie zgadzam się, różnica jest kolosalna. Trzeba się pilnować żeby nosa na szybie nie zostawić.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Kwestia w jakim stanie miałeś poprzednie zaciski, tarcze i klocki.
Dzięki za odpowiedź.
Co do wątku, że AR159 ma nieciekawe hamulce, to moim i tylko moim zdaniem nieprawda - paroma autami już jeździłem i uważam, że 159 ma całkiem dobre hamulce jak na masę, którą trzeba wyhamować. W dodatku uważam, że działanie pedału hamulca jest całkiem dobre, moim zdaniem działa "progresywnie" - dopiero mocne depnięcie pedału hamulca wyzwala pełną moc, co mi osobiście pasuje bo lepiej wyczuwam zachowanie auta. Także dla mnie zmiana z małego brembo na duże to w zasadzie tylko wzrost kosztów eksploatacji i poprawa wyglądu auta, zwłaszcza na kołach 19" - siła hamowania to ostatnie co bym brał pod uwagę, zmieniając hamulce.
Taka jest prawda. W przypadku lżejszych wersji napędowych zacisk jednotłoczkowy odpowiednio utrzymany sprawuje się świetnie.
Zdecydowanie nie masz racji:
- przy 330 jest zdecydowanie większa siła przykładana do osi koła, która przekłada się na znacznie krótszą drogę hamowania, fakt potrzeba porządniejszych opon aby to wykorzystać.
- pojemność cieplna też jest znacznie większa, po prostu więcej razy zahamujesz zanim hamulce Ci "spuchną"
To mogłoby mieć znaczenie na torze. W ruchu cywilnym raczej nie ma.
Tak, wiem wiem. Na klockach premium i oponach premium w sytuacji kryzysowej zahamuję 1 m wcześniej, co przyczyni się do uniknięcia kolizji/wypadku.
Po prostu przerobiłem kilka 159 i kilka układów hamulcowych. Podstawa to prawidłowo serwisować układ hamulcowy i nie kupować najtańszych części - każdy układ w 159 sprawdzi się bardzo dobrze. A duże Brembo po prostu wygląda najlepiej :)
Oczywiście, że w ruchu cywilnym ma znaczenie. 159 niespecjalnie nadaje się na tor, to jest za duży "spaślak", nawet po stage2 jakoś niespecjalnie jeździ.
Bardziej miałem na myśli, po prostu porządniejsze opony np. conti, dunlopy, godyear czy micheliny a nie cooper, kumho czy inny chińczyk.
Generalnie fizyki nie oszukasz, mocniejszy (zazwyczaj większy) hebel, po prostu lepiej hamuje.
159 jest już za droga w serwisie (w stosunku do swojej ceny) aby większość właścicieli je prawidłowo serwisowała (bo jak to kupić opony za ponad 20% wartości samochodu, albo wymienić "hamulce" za 10%).
Układ na zaciskach ATE to porażka w 159.
Generalnie 159 z 330 to jedno z bardzo niewielu aut gdzie nie trzeba poprawiać hamulców.
Dokładnie :D
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Ja miałem dwie 159 z tym układem i uważam, że sprawuje się bardzo dobrze. Zapuszczone Brembo też będzie hamowało kiepsko.
Argument o drogim serwisowaniu układu hamulcowego nietrafiony. Kosztuje to tyle ile w przypadku innych aut segmentu.