A wystarczy zerknąć stronę wcześniej gdzie opisywano wpływ oleju 5W40 vs 10W40 w Twin Spark'ach 16V ... kuźwa ludzie.
Printable View
Gdzie Ty dorwałeś Bellę z tak niskim przebiegiem? :cool: Oryginał czy po remoncie? Co do oleju - śmiało pozostań przy tym jaki masz, tj. 5W40, jaką masz konsumpcję na 1000 km? Nie zmieniaj na półsyntetyk 10W40, pełen syntetyk to pełen syntetyk. Ostatecznie jak lubisz sobie przycisnąć i zjada Ci trochę oliwy to zmień na np. Agip Eurosports 5W50 lub gdy masz już katastrofę olejową (duża konsumpcja oliwy) to 10W60.
- - - Updated - - -
Przepraszam... zapomniałem dodać:
- bo jest tani
- bo tak jest napisane w manualu
witam, ja leje MOBIL 5W 30
Dzięki za odpowiedzi.
@Artih szukałem ale jest masa informacji o olejach, skupiłem się głównie na tym temacie
@tomito Auto ma długą historię, miało być sprzedane ale nie było chętnych (na AR musi być kupiec) no i stało i czekało na kupca, była regularnie odpalana. Po 5 latach nieużywania przeszła gruntowny remont za nie małą sumkę i wróciła do jazdy. Auto jest własnością mojego ojca od nowości i przebieg jest orginalny(jak pierwszy raz przy 65tys km podpinałem do kompa to ostatnie podłączenie wskazywał na 23tys. na które mam potwierdzenie z aso ;)) Auto jeszcze pachnie fabryką ;D. Co do oleju to konsumpcja zerowa zjadł przez 17,5 tys. km około 1/2 tego co jest na miarce(od max do połowy) auto jeżdżone spokojnie. Jakie marki oleju możesz polecić?
jaki olej mam wlać do mojej Belli po wywaleniu DPF'a? miałęm 5w40 Castrola z norma do dpf, to jaki teraz wlać?
Ten sam tylko nie musi spełniać norm "depeefowych".
Dokładnie :D czyli może być taniej :D po prostu syntetyk CF ACEA B4 np Helix :)
A jaki wlać spełnaijacy normy "dpfoowe"? W sprzedaży głownie w Irlandii są Castrole Magnatec-i i Edge za valvoline,millersem czy fuchsem musze jechac 40mil bo w sklepach z częściami nie prowadzą dystrybucji tych olejów i maja tylko castrola i angielskiego comma :(