Jak ze zdjęć wywnioskowałeś że stoi od Stycznia :)?
Cos więcej apropo przebiegu? Z jakiego jest kraju? Produkcja 2008 to widać że gość już na starcie na aukcji Robi w Balona. Bo ma napisane że produkcja 2010 :)
Warto się tym w ogóle interesować?
Printable View
Czy ktoś zna kogoś kto specjalizuje się w AR/autach włoskich, żeby sprowadzić AR 159 TBi SW z zagranicy?
Gdyby ktoś chciał sprzedać swój egzemplarz, to proszę o kontakt. Za uczciwe i zadbane auto jestem w stanie dobrze zapłacić.
Znalezienie czegoś w Polsce to dramat. :( Widziałem kilka aut i zawsze jest coś kombinowane albo zatajane, jeszcze nikt ze mną szczerze nie porozmawiał. Przy pytaniach odwracanie wzroku albo agresja. Szkoda gadać...
Data rzeczywiście może być nieustawiona, bo nie zwróciłem uwagi na zegar i temperaturę. W kraju od maja 2019r.
Zestawienie się zgadza:
140DW2101000 - SW 1.9 JTD 8V CF4 SPORT 6M GS I/CE
Engine: 6114164 Vehicle: 07184824 Prod. date: 12/7/2008
Vin : ZAR93900007228392
POJ.CYLINDRÓW 1858-1910 CC (CC1.9)
MOC 120 KM 1.9 8V JTD CF4 (KW88)
KIEROWNICA STR.LEWA (GSX)
TYP NADWOZIA STATION WAGON (TCSW)
ZBIORNIK PALIWA DIESEL (CMBDS)
POZIOM WYPOSAŻENIA ELEGANTE/SPORT (EX HIGH) (LL2)
(SSĄCY/TURBO) TURBO (A/TTRB)
EKOLOGIA LIM.CEE FASE 4 (ECOCF4)
LICZBA CYLINDRÓW 4 CYLINDRY (NC4)
LICZBA ZAWORÓW 8 ZAWORÓW (VLE8)
MODEL ROKU ROK 2008 (MY08)
TYP TRAKCJI 2 KOŁA NAPĘDZANE (TT4X2)
WYPOSAŻENIE RYNKU WŁOCHY/EUROPA ŚRODKOWA (AM00)
3 TYLNY ZAGŁÓWEK Yes (511)
6 BIEGOWA SKRZYNIA B. Yes (076)
AIR BAG KOLAN PO STRONIE KIEROWCY Yes (150)
CRUISE CONTROL ((TEMPOMAT) Yes (416)
DASZEK SPECYFICZNY 1 Yes (4GS)
DEZAKTYWACJA AIR-BAG PASAŻERA Yes (4DK)
ELEKTR.PODNOŚNIK SZYB TYLNYCH Yes (023)
GNIAZDO WTYCZKOWE 12V Yes (823)
KIEROWNICA SPORTOWA Yes (321)
KLIMATYZATOR AUTOMATYCZNY Yes (140)
KOŁA ALU EXTRA SERIA 13 Yes (4WQ)
KOŁO ZAPASOWE (DOJAZDOWE) Yes (803)
LAKIER METALIZOWANY Yes (210)
LAMPY P/MGIELNE Yes (097)
LUSTERKA ZEWN. MALOWANE Yes (976)
RADIO Z CD Yes (564)
REFLEKTORY HALOGENOWE Yes (096)
SIEDZENIA TYLNE DZIELONE Yes (195)
SIEDZENIE PASAŻERA Z REG. WYSOKOŚCI Yes (454)
SPECYFICZNY UKŁAD WYDECHOWY Yes (947)
SPECYFICZNY ZESTAW WSKAŹNIKÓW 2 Yes (4RQ)
STEROWANIE Z KIEROWNICY Yes (245)
TRIP-KOMPUTER (PODAJE DANE TRAKCYJNE) Yes (48F)
VDC - VEHICLE DYNAMIC CONTROL Yes (392)
WKŁADKI ALUMINIOWE Yes (156)
Z LICZNIKIEM KM Yes (050)
ZEST.PEDAŁÓW EXTRA SERIA 1 Yes (4CS)
Wyraźnie uważam tak jak [MENTION=64256]Klonek[/MENTION] "to nie uroda". Czarna chmura oznacza coś nie halo (wtryski, nieprofesjonalny tuning). Moja 159 jest zrobiona na 186Hp/408Nm (oczywiście chucham na nią i wszystko jest perfecto), nawet zaraz po chipowaniu sprawdzałem z synem, który za mną jechał i obserwował czy aby nie kopci (był to jeden z priorytetów wirusowania). Owszem przy mocnym depnięciu diesel coś tam czasami, delikatnie puści ale jest to, nazwijmy kolokwialnie, mgiełka a nie czarna chmura. Pozdrawiam.
PDC tylne brakuje. lusterka malowane, a jest satyna. pakiet sport plus nie był opcją po drugim lifcie?
w tych pieniądzach już możesz trochę powybrzydzać (zadbany 2,0JTDM w specyfikacji TI jest jak najbardziej osiągalny za te pieniądze).
Alfa ma ogólnie dobre silniki, tylko muszą być zadbane. 1,9 są rozsądnym kompromisem pomiędzy niezawodnością, dynamiką, a kosztami eksploatacji.
No właśnie jeżdżę zazwyczaj do Pracy codziennie około 20km i z powrotem, prędkość 120-140, trasy dłuższe powyżej 100km raz do roku. Oczywiście Combi ze względu na Dzieci itp.
Jak poznać według ciebie Zadbany Silnik żeby nie wpaść na minę? Pewnie Po zakupie tego 1,9 zaraz bym Chipował. Te 2,0 trochę się boje ...
Była by to Przesiadka z Audi A4B5 2001r. 115km też Combi w której silnik też właśnie 1,9 TDI AJM posypał się strasznie (uszczelka pod głowicą, EGR, Turbina, Rzyga olejem aż żal patrzeć, dołożyłem do niej już Dwukrotność jej wartości. Pytanie czy warto iść w AR z 2010r. itp...
najlepiej szukać u źródła. (tj. za odra, we włoszech). u nas wszystkie auta w komisach igły, nie bite bez wkładu własnego. i do tego tańsze niż za odrą.
To się tyczy wszystkich marek. Nie tylko AR. Jak popatrzysz na ceny aut grupy VW, BMW, czy Mercedesa w Niemczech i u nas to różnice są jeszcze większe - także to co stoi w komisach z tych marek to jeszcze większy syf. Przeczytaj PW. Jakbyś się odezwał tydzień wcześniej,bto bym ci polecił 159 150KM mojej żony w takim stanie, że mógłbym ci na nią dać gwarancję. No ale się sprzedała.
Nie jest aż tak źle :)
https://www.mobile.de/pl/samochod/al...ul:diesel,vcg:
unikaj samochodów z Niemiec i z Polski od handlarzy..... (Turcy w Niemczech kombinują tak samo jak w Polsce ) W belgii i holandi wpisują przebieg na Fakturze. W tych krajach są przewąznie "wykastrowane programowo " jednostki , które musza spełniać normy emisji spalin . Sam mam 2.0 - 136 KM, które teraz ma ponad 200.... KM. Służę Ci pomocą odnośnie jednostki 2.0 JTDM ... :)
Skąd masz takie porady? :D W 1.9 8v to faktycznie praktycznie nic nie trzeba robić, ale nie widzę żadnej różnicy w kwestii potencjalnego ryzyka między 1.9 16v, a 2.0 JTDm.
Co więcej, 2.0 JTDm były montowane tylko w ostatnich latach produkcji, co automatycznie daje większą szanse na trafienie na zadbany egzemplarz.
Sam mam 2.0 JTDm 136KM, po chipie na 190 i od ponad 1.5 roku zero problemów. Z resztą tutaj na forum też nie widziałem, żeby ktoś narzekał na ten silnik.
Spalanie to rzecz bardzo względna. Zależy od miasta i trasy, a przede wszystkim od kierowcy ;) Wpływ mają też opony (rozmiar i opory), załadowanie auta, kondycja silnika. Dużej różnicy raczej między 1.9, a 2.0 nie ma. Bo 2.0 to 'większy brat' silnika 1.9
Mi na eco trasie krajówką udało się osiągnąć 5.5l/100.
Przy 120km/h pali jakieś 6.5-7l/100
Przy 140km/h pali jakieś 7.5l/100.
W mieście to zależy, ale raczej 7.5-9l/100.
Szansa na znalezienie jest, musisz cierpliwie szukać. Ja na koniec 2018 roku kupiłem swoją Alfę z końcówki 2011 roku, sciągnięta po kolizji (jak większość sprowadzonych aut ;)) z Francji
[MENTION=64256]Klonek[/MENTION] już mnie o to kiedyś pytałeś :)
https://www.forum.alfaholicy.org/159...ml#post2189433
Siemka może ktoś sprawdzić VIN: ZAR93900007265777
ktoś coś Wie na temat Tej Aukcji: https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6D8OxX.html
Witam Panowie
Jestem tu nowy. Już kilka dni edukuje się na temat 159ki z silnikiem 2.4
Natknąłem się na aukcję
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-159-ti-2-4-jtdm-polift-210-km-ID6D9jPO.html
Zadzwoniłem, by zapytać o VIN
Oto on
ZAR93900007214035-01
Dodatkowo powiedział, że auto zostało kupione w ASO Alfy w 2009r i do tej pory było w 1 właściciela. Poinformował mnie, że głowica znajduje się w bagażniku, bo mechanik rozkręcił i tak zostawił.
Czy ktoś z was mógłby sprawdzić podany wyżej numer VIN?
Myślicie, że warto jechać i obejrzeć te auto? Szukam auta, które mogę zrobić pod perełkę
Jaki jest koszt wymiany głowicy u speca od Alf?
To auto było ogłoszone pare dni temu za 27 tys przez MMmotors z Kielc jako perfekcyjne i że czaka na transport do polski, a teraz głowica uszkodzona?
QUOTE=grosii;2237573]To auto było ogłoszone pare dni temu za 27 tys przez MMmotors z Kielc jako perfekcyjne i że czaka na transport do polski, a teraz głowica uszkodzona?[/QUOTE]
Albo po prostu nie wytrzymała podróży na kołach :)
Jeśli chodzi o wystawione Alfy na otomoto w wersji TI SW z motorem 2.4 to ciężko znaleźć cokolwiek sensownego...
Myślicie, że ma sens wynająć znajomego, który taką wersję indywidualnie z zagranicy?
A jak tutaj czytałem. Niektórzy kupili "wyeksploatowana" alfę, przez którą stracili więcej niż to było warte. A ja chciałbym zminimalizować to ryzyko do minimum
- - - Updated - - -
Czyli kolejny ładny wałek...
Dziękuję!
13500 to nie jest zła cena (cena zawiera opłaty?). nawet zakładając wymianę całej głowicy, nie powinieneś przekroczyć 6000. pytanie co jeszcze w tym aucie jest do zrobienia. ogłoszenie już nieaktualne....
Witam
Jestem zainteresowany kupnem Alfa Romeo Brera. Miałem Alfe 159 1,9 JTDM i nie narzekałem (względy rodzinne zmusiły mnie do sprzedaży), teraz potrzebuje samochodu który będzie woził mnie lub żonę do pracy (5-6 km w jedną stronę, większość po mieście)
Prosiłbym o informacje na co mam zwracać uwagę przy kupnie (diesel czy benzyna?)
Znaleźć coś zadbanego 2,0JTDM w sedanie jest ciężko, większość to SW. I nie mówię tu tylko o Polsce, ale także zachodzie. We Włoszech jest więcej ogłoszeń
Jakiś czas temu w Polsce pojawiły się dwie sztuki: uszkodzona i cała:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#f6c626dde5
VIN: ZAR93900007291230
Przyznaje nie dzwoniłem czy auto jest na chodzie. Zapewne ciężko określić ze zdjęć ile może wyjść naprawa. Zastanawia mnie tylko że poduchy są całe.
Druga do porównania cała:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#c23a72e6b9
VIN: ZAR93900007279144
PS: Rozumiem że ostatnie roczniki wychodziły z skrzynią poprawioną C635? Do której koszt sprzęgła i dwumasy wychodzi sporo taniej? Jeśli tak to od kiedy montowali G635/F40 i do kiedy M32
Skrzynia M32 występuje tylko w modelach z silnikami 1,9JTDM 8V i 16V, 2,2JTS, 1,75TBI.
Silniki 1,8MPI, 2,0JTDM, 2,4JTDM, 3,2JTS mają inne skrzynie.
Może ktoś oglądał lub widzi coś mega nie tak ?
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#75f386eb04
VIN : ZAR93900007258466
Wygląda ok ,ale to jak każda perełka od handlarza.
Ja bym poprosił o dokładniejsze zdjęcie Boczka fotela kierowcy od strony drzwi, fotele Ti są dość głębokie i te miejsce najbardziej jest narażone na uszkodzenia, przetarcia. Chyba że już Pan Heniu nasmarowal pasta kiwi :).
Po tym miejscu najbardziej można ocenić czy przebieg jest ''w miarę'' oryginalny. Jak na auto auto z DE to trochę mały przebieg ma.
Kolega musi się nauczyć czytać ogłoszenia i języka handlarzy :)
"Nadwozie nie posiada uszkodzeń i jest zachowane w b.dobrym stanie" - nie ma większych uszkodzeń, które byłby widoczne na zdjęciach, ale dla lepszego efektu fotki zrobimy na mokrym aucie. posiada normalne ślady eksploatacji.
"mechanika jak i elektryka działają poprawnie" - jestem na tyle uczciwy, że nie piszę "auto nie wymaga wkładu finansowego, dlatego używam neutralnego zwrotu "poprawnie" - jak napiszę, że jest coś do naprawy, to nikt nawet nie zadzwoni, a tak jak już ktoś zrobi 300km to może kupi jak przy oglądaniu coś wyjdzie.
tak ogólnie auto tanie, musi coś tam być do zrobienia. jak auto serwisowane w Niemczech wg książki serwisowej co 30kkm wymiana oleju, to obstawiam kończącą się turbinę + ewentualnie pierwsze objawy zużycia M32.
3.2JTSQ4 Q-Sky View
Nr rej. PZL3V60
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-3-2-benzyna-4x4-skory-nawigacja-panorama-85oookm-ID6DanSe.html#528daaf32e
Sprzedawca komis w Gdańsku.
W necie po nr rejestracyjnym widniej info, że w grudniu 2019 samochód był na licytacji komorniczej za 24 000zł z przebiegiem 85000km.
W lutym Brera była w ogłoszeniu mojetrojmiasto.pl za 24000zl netto. Na fotkach byly dodatkowe opony.
Auto zostało zakupione uszkodzone mechanicznie, ostatni wpis z początku roku w ASO mówił o awarii turbo. Turbina została wymieniona w Polsce przez Sprzedającego. Podczas krótkiej jazdy testowej nie zauważyłem nic niepokojącego za wyjątkiem świszczenia/huczenia po prawej stronie z przodu. Podobny dźwięk miałem w Bravo z M32, ale był zlokalizowany bliżej środka auta. Nie wiem co jest źródłem tego dźwięku, ale wyobrażam sobie, że może to być piasta lub jakieś inne łożysko. Pewnie trzeba też przyjrzeć się turbo.
Samochód miał wymienioną maskę, przedni zderzak, błotnik, chłodnicę i kilka przewodów - szkoda naprawiona w ASO, faktura na 7000EUR, Sprzedający nie ukrywał tej informacji.
Ja odpuściłem, bo szukam igły. Na zachodzie 159 TBi z takim przebiegiem kosztują 8 000 - 10 000 EUR + koszty sprowadzenia.
Jestem laikiem i nie mam pojęcia czy te auto jest godne uwagi. Ja szukam dalej, ale biorąc pod uwagę, że 159 zaczyna drożeć, a Giulia tanieje...