-
Witam. Na przyszły tydzień planuję montaż instalki do 2.5 V6 i chciałem zapytać o pare rzeczy bardziej doświadczonych. Pan który będzie mi to zakładał zaproponował parownik KME Gold - powinien się sprawdzić w busso? Wtryski pójdą Barracudy. Jeszcze zastanawiam się nad przewodami, Pan zaproponował faro, jaka średnica powinna być do 2.5 V6? Czy jest w ogóle jakaś różnica pomiędzy faro a miedzią poza tym że faro łatwiej się kładzie?
-
Barracudy są bardzo dobre, faro jak pamiętam 13, ale nad tym goldem to bym się zastanowił... może czerwony AC R01?
PS
Daj gaziarzowi zdjęcia jak wiercić kolektor, a i nie zapomnij wielozawór extra.
-
Tak mi coś świtało że gold do busso tak średnio ale nie pamiętam z jakiego powodu. A co myślicie o Romano? Trochę o nim poczytałem i same pochwały... A co do wiercenia kolektora to nie mam obaw bo od tego Pana wyszło już kilka busso i jest to zrobione tak jak być powinno ;)
A ten wielozawór extra to masz na myśli żeby wyjście było na 8mm?
-
Co do przewodów - do i ze zbiornika 8mm. Czy łatwiej sie kładzie? Nie łatwiej bo promień gięcia jest większy, nie pamięta kształtu, średnica zewnętrzna jest większa, ceny kształtek i złączek są większe. Ale nie załamiesz sobie przewodu przy zaginaniu, nie zaciśniesz światła przewodu przy złączce i chyba jednak trudniej go uszkodzić. Ja mam faro i żyję.
I jeszcze sterownik - jak jesteś fanem aplikacji mobilnych - to zwróć na to uwagę - tech ma, stag na razie tylko nowsze sterowniki.
A co do parownika - z kme gold to "tygrysy" robią kanapki - więc musisz mieć dwa lub kupić kanapke od razu, starsze acr01 - były skargi na te reduktory, ja mam Niko - jeden nie za duży i robi za dwa goldy. Reduktor tłokowy a nie membranowy więc ci nic nie zesztywnieje z wyjatkiem tego co powinno (wieczorem).
-
Kanapkę robiło się z 2 TURów bo maja dobrą termikę ale słabiej ciśnieniowo. Gold ma fatalną termikę ale stabilne ciśnienie. Poczekaj na GOLD GT :)
-
...albo zainwestuj w Niko. Nie najtańszy kawał numerycznie, precyzyjnie obrabianego aluminium. Żaden g..ny odlew. Od trzech lat nie zaglądałem - a szkoda bo bardzo ładny jest. Obrobiłby i GTA sam jeden. A fotki reduktora masz w poście #181 na 19 stronie
-
Ja nie polecam golda do busso. Mam u siebie i zaobserwowałem w okresie zimowym wyżej wspomniany problem z termiką.
-
Acr01 nie daje rady cisnieniowo w v6. Ogarnia r6 w bmw ale nie v6 w alfie. No chyba ze jeździ sie do 4krpm :)
-
Kurde naczytałem się o tych reduktorach, każdy ma swoje wady i zalety i teraz mam taki mętlik że już sam nie wiem co wsadzić w auto :P Myślałem też o kme twin czyli kanapce ale czy to nie przesada do 2.5?
-
akurat podepnę sie do rozmowy o KME, za miesiąc planuje założyć instalacje do Busso 3.2 w firmie Pitec w Poznaniu, i zrobili mi oferte za 4 tys z następującymi podzespolami:
STAG 300 ISA2,
wtryskiwacze Dragon
reduktor KME GOLD,
wielozawór Tomasetto AT-02 Extra,
elektrozawór KME GOLD,
Filtr fazy lotnej ZWM CZAJA FL01P
jaki wybrac redultor do 240 koni, cena nie gra roli za instalacje