Mysle ze warto przeczytac topic zanim da sie glupawe odpowiedzi "Chip tuning - Mapy " a nie prawic moraly, ktos szuka wgrywa robi co chce, a tak co 3 watek moraly
Printable View
Mysle ze warto przeczytac topic zanim da sie glupawe odpowiedzi "Chip tuning - Mapy " a nie prawic moraly, ktos szuka wgrywa robi co chce, a tak co 3 watek moraly
No bo jak można wgrywać mapy lub chipować auto bez uprzedniej diagnostyki/ sprawdzenia w jakiej kondycji jest silnik i osprzęt. To priorytet :)
OT.Spanky czy ja cię nie znam z forum seata?? END OT
Warto przed takim wgrywaniem,chociażby sprawdzić jak nasz silniczek się ma,w jakiej kondycji jest nasze turbo,czy egr dobrze działa,jak przepływka mierzy,jak z wtryskiwaczami.Bez tych danych,nowa mapa może nam zabić np turbo ( przyklad doładowania oscylującego powiedzmy w okolicach 1,7 bar lub mega ogromnej dawki paliwa-tu akurat kapitulacja układu wtryskowego).
Niemniej,wiem ,że to wielka radocha wgrać nowy soft poporawiający znacząco osiągi auta.A do tego jeszcze za darmo,lub za grosze ehhh.
Kwiestia,kto tą mape układał ,w jakiej kondycji jest nasz silnik i to wszystko musimy skonfrontować z wiedzą i umiejętnościami profesjonalnego tunera,ale i niestety związanymi z tym kosztami.
Wybór ,jak zawsze,według woli każdego z nas,dlatego nie ma co potępiać z góry.Każdy postępuje jak uważa,ważne tylko ,by znać ryzyko i dokonać pełno świadomej decyzji.
tak to wyjaśnijcie mi teraz sens istnienia redboxa v-tech?
...sens??....bardzo prosty...box to wygodne...wbrew opiniom bezpieczny sposób zwiększenia mocy...bo nie ingeruje w ciśnienie turbiny....limitery...i całą resztę którą można "popsuć" kiepską mapą
...wykorzystując duże zubożenie mieszanki ...dawkuje większą ilość paliwa, zwiększając ciśnienie na CR...i o ile jest to cyfrowe urządzenie (jak np. RedBox) robi to dynamicznie, w zależności od obciążania się układu wtryskowego
...wracając do pytania...boxa można podpiąć bez "poważniejszej" diagnostyki...bo jedyne co może spowodować, to zwiększone dymienie, które odpowiednim strojeniem można wyeliminować...a podniesienie ciśnienia o 50...max 70 bar nie jest niebezpieczne..