Jakie to złe rzeczy mogą spotkać silnik i czemu producent ich nie przewidział, zalecając 5W40 (w pełni syntetyczny)?
To niech ten pan pochyli sie i biegnie a sciana sama go znajdzie. Nie sluchaj takich "specow" bo bedziesz w zimie w sandalach biegal. Niby co moze sie stac jak zalejesz 5w40 pelny syntetyk?
Zalej dobry, ale dobry a nie tani olej. Z tych nie drenujacych kieszeni to motul a jak chcesz byc ortodoksem to selenie...
Czolem, miałem już się nie odzywac chwilowo, ale ze mam slabosc do twojej alfy to jeszcze się będę produkowal.
Po pierwsze wydaje mi się ze przebieg twojego auta jest realny. Jak chcesz to mogę dac Ci numer oryginalnego wlasciciela który te auto sprzedawal zanim trafilo do handlarzy to sobie z nim pogadasz. Jak będziesz w serwisie to zobaczysz ile razy była kasowana inspekcja olejowa i wyjdzie ze 3 razy (plus ten twój czwarty).
Ten twój Pan to kolejny przykład ze jtsy w tym kraju mało kto ogarnia i później wychodza rozne kwiatki. Olej 10w50 jest dobry do starego twin smarka bo lepiej smaruje wariatory niż standardowe 5w40. We fiatowskim jts 2.0 początkowo był 5w40 rekomendowany ale po akcjach z nagarem dano wskazanie na racingowy 10w60. Wiec pewnie ten Pan widzi jts i mowi ze trzeba dawac 10w60 jak w 156/gt a tu figa z makiem. Podobne akcje sa z honda gdzie mało kumate mechaniory chcą lac 10w60 bo to przecież silniki które wysoko się kreca a to figa z makiem, kierunek jest dokładnie odwrotny ze względu na wysokie spasowanie silnika. W jts pochodzących od opla jest inna konstrukcja wariatora (jest w zebatkach) wiec zostajemy z tym co producent wymyslil, tyle ze zmieniamy 2 razy częściej co najmniej :)
Zreszta pisałem już o olejach i nie ma sensu się powtarzac po raz enty
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_2_2_jts.html
Dodano po 3 minutes:
Code maker jak zawsze dobrze prawi. Slowo klucz pelen systetyk a nie jakies HC udające pelen systetyk. Zreszta jak dobrze poszukasz to selenia az tak drogo nie wyjdzie a nawet tanej niż motul ;) Valvoline bardzo dobry a jak chcesz przykozaczyc to millers 5w40 cfs. btw jak zalejesz millersa to powiedz czy jest jakas roznica ? Selenie masz obecnie 5w40 zalana wiec mozesz pokombinowac. Ale jak cos jest dobre to po co to zmieniac ;)
Ja się bije z myślami czy nie wlac do go 8 zaworowej pierdziawki, bo mam nature eksperymentatora. Ale czym dluzej mysle to dochodze do wniosku ze to bez sensu ;)
Siemka,
Mam pytanko odnośnie spalania w JTS 1.9 - ile benzynki wam zużywają.
W ostanią sobotę zalałem cały zbiornik Vervą i do dziś zrobiłem 95 km ( tylko miasto- ok 40% jazdy w korkach, czyli bieg 1 i podjazdy) Dziś pojechałem na tą samą stacje zalałem do pełna i wyszło 12.5 litra:) To chyba normalne spalanie w mieście? Jak u Was. Mam jeszcze jedno pytanie - pierwszy raz mam Alfę - jak się kasuje stan licznika ( tego co jest nad przebiegiem na desce rozdzielczej)? No nie mogłem dziś do tego dojść. "Trip A" i " Trip B" kasuje się przytrzymując guzik menu, a tego nie mogę rozkminić:)
Jak na miasto to dość sensowny wynik. Licznik możesz skasować, naciskając i przytrzymując przycisk km na panelu po lewej stronie (tam gdzie są bezpieczniki).
Oki. Dzięki za podpowiedź. A jak u Was panowie ( i Panie :) ) z tym spalaniem?
Trasa 8.2 śr 100km/h , miałem nawet 7,5 - autostrada do 120 km/h , miasto te 12 co piszesz jak najbardziej. Najlepiej sie tym autkiem płynie przy 160-180km/h ;) a spalanie wtedy koło 10;) cisza i wygoda tym silnikiem;) a i jeszcze jedną sprawa panowie, wyskoczyła kontrolka od silnika, rzekomo błąd o katalizatorze chyba p0430, znikła jakimś cudem po tym jak przy zgaszeniu auta zostawiłem kluczyk, wysiadlem i wsiadlem nacisnalem raz ,zapalily sie kontrolki sprawdzające , nast raz nacisnapem odpalilem i kontrolki brak;) cuda na kiju.
Zauważyłem że dość ciekawie niskie spalanie na trasie macie , to jest tylko autostrada czy wliczacie też w to drogi takie jak powiedzmy E4 ?