Od tego roku (tj. 2013) każda opona musi mieć takie "nalepki". Na każdym serwisie oponiarskim można sobie obejrzeć, która opona jest a) "paliwooszczędna" b) przyczepna na mokrej nawierzchni c) głośna. Moim zdaniem świetny pomysł :)
Printable View
Od tego roku (tj. 2013) każda opona musi mieć takie "nalepki". Na każdym serwisie oponiarskim można sobie obejrzeć, która opona jest a) "paliwooszczędna" b) przyczepna na mokrej nawierzchni c) głośna. Moim zdaniem świetny pomysł :)
Podwójny post.
Kolega kupił w tym sezonie. Pierwszy i ostatni raz. Opony w rozmiarze 295/45R22 nie są w stanie przenieść na asfalt 400 koni. Każdy szybki start to malownicze palenie opon. Na autostradzie też szału nie robią. Założone wcześniej Micheliny były sporo węższe a pozwalały na więcej. generalnie nie polecamy.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
Świetny pomysł pod warunkiem, że jasno określą co jest punktem wyjścia i na jakim aucie były robione pomiary.
www.delta-HF.com
Witam, rozerwałem sobie dzisiaj wjeżdżając na działkę oponę o krawężnik. Rozerwana opona to Nexen N6000 225/50 R17 98W (z takimi nowymi zakupiłem w 2010 roku Alfiszona). Nigdy nie miałem specjalnego zaufania do tych opon, więc zamiast inwestować w jednego koreańczyka zamierzam zakupić dwie opony na jedną oś. Przymierzam się do Uniroyal RainSport 2.
Czy indeks nośności owej opony musi być 98, czy wystarczy 94 (w instrukcji przy tym rozmiarze jest tylko wartość 98). Czy to już oznacza, iż opony 94 będą niehomologowane i mogę mieć w razie czego problemy z ubezpieczycielem?
Przewertowałem większość stron i nie znalazłem żadnej opinii o tym produkcie firmy Uniroyal, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą oponą?
Uni to solidna średnia półka - chociaż cenowo nie wypadają już tak dobrze jak kiedyś. W opinii wielu świetne opony na deszcz ale ile w tej opinii jest prawdy nie wiem bo sam nie miałem okazji jeździć.
www.delta-HF.com
Rainsport były bardzo dobre na mokrym, miałem dwa sezony na poprzednim aucie.
W testach rainsport2 już szału nie robi ale nie miałem okazji sam używać.
Obecnie śmigam na conti i są bardzo fajne.
Witajcie!
jak w temacie. Jestem na etapie zmiany letnich i jako że kończy się powoli sezon na zakup letnich opon postanowiłem skorzystać z promocji i wyprzedaży jakie obecnie mamy na rynku.
Zastanawiam się nad 2 markami: Yokohama i Nokian.
- Nokian => opona nowsza, teoretycznie (przynajmniej bazując na etykiecie, którą każdy producent opon musi obecnie załączać) ma lepsze parametry od Yokohamy ale również cena wyjściowa niższa bo ok 1 038 zeta => po przecenie 631 pln. Nokian z uwagi na swoje pochodzenie to może być mistrzem w zimówkach ale czy w letnich również?
http://www.opony.com/parametry-opony...-45r18-98-w-xl
- Yokohama => po pierwsze lubię ta markę i mam zimówki i są zajebiste.. Patrząc tylko na etykietę to lekko słabsze parametry niż Nokiany ale cena wyjściowa 1400 zeta i znaczna przecena... :) do 647 pln znaczna! Yokohama to marka klasy premium.. Nokian niby też ale piszą o nich jako marka klasy wyższej ale jeszcze nie premium.
http://www.opony.com/parametry-opony...235-45r18-98-y
Ten model Yokohamy to V103 i widzę, że przecena prawdopodobnie jest dodatkowo tym spowodowana, że w sprzedaży jest również model V105, czyli zakładam, że już nowszy.
Co o tym sądzicie i jakie są Wasze doświadczenia?? Czekam na komentarze zarówno te pozytywne jak i negatywne :)
Pozdrawiam,
Właśnie kupiłem AR 159 1.9 150 km i dosyć sporo różnią mi sie wskazania licznika i GPS-u w mojej belli mam 205/55/R16 czy to odpowiedni komplet?? Jeśli nie to jakie "buciki" powinienem jej ubrać