Zacznę od tego że zasugerował mi tą markę kolega który ma Gullietę i wybrał Skodę Superb TDI DSG Combi jako auto służbowe mając wcześniej mocno wyposażonego Passata. Po miesiącu szczęśliwy rozstał się z Skodą [szkoda całkowita], klnąc na czym świat stoi że wybrał właśnie Skodę Superb ... bo miała być "prawie tak dobra jak Passat" - a nie była tak dobra w szczególności w prowadzeniu [tu i ja przestrzegam przed wyborem Superba mając obecnie AR159]. Kolega zrządzeniem losu został obdarowany 508 GT i tak zainteresowałem się tym modelem auta. Zawieszenie według mojego kolegi jest "odpowiednie" do jego oczekiwań z sugestią że tylko w wersji GT ze względu na wielowachaczowe zawieszenie z przodu i tyłu i odpowiednie wyposażenie.
Podsumowując wersję GT z 2014 r. przed FL:
- siedziałem w jego aucie przez 30 sekund ale uznać muszę że fotele są wyjątkowo dobre a zakres regulacji oczekiwany na maxa.
- jest automat z łopatkami w zestawieniu z solidnym dieslem,
- silnik pracuje OK [autem jeszcze nie jeździłem z braku czasu],
- konsola środkowa robi odpowiednie wrażenie a deska jest OK,
- w aucie nie ma specjalnych udziwnień, radio gra b. dobrze, nawigacja jest zrozumiała,
- niestety nie ma dostępnego aktywnego tempomatu,
- kolega ma Xeony i są OK a po FL będą "FULL LED" - tu mam wątpliwości czy to zdaje egzamin.
Obecnie 508 przeszła FL i gama silników się zmieniła ale ma być również dostępna wersja GT. Po jazdach próbnych autem napiszę z pewnością kilka słów komentarza.
Liczę w szczególności na Wasze słowa krytyki wobec 508 GT po FL ... ale za 2 lata wracam do Gulli - jeśli tylko będzie.
PS. zwykły 508 nie to samo, co 508 w wersji GT - znacząco się różnią te auta.