Po to, że pomimo braku sterowania sam zawór moze być nieszczelny. Założenie zaślepki eliminuje ten problem.
Printable View
Po to, że pomimo braku sterowania sam zawór moze być nieszczelny. Założenie zaślepki eliminuje ten problem.
Do 2.0Jtdm (170km) może być pełna zaślepka czy z dziurą?
Z dziurą jeśli sama zaślepka bądź pełna jeśli usuniesz go programowo.
U mnie na aukcjach były tylko pełne więc taką zamówiłem. Wolałbym programowo nie usuwać. Mogę wywiercić otwór w pełnej zaślepce i wyjdzie na to samo czyż nie? Tylko jakiej średnicy ten otwór?
Nie mogę znaleźć żadnego manuala jak zaślepić EGR w 159. Jest taki na forum?
Standardowo, ja użyłem czterech blaszek z puszki po piwie i sylikon, skręciłem i trzyma się dobrze :)
Zaślepka 2 dychy z przesyłką, odpowiednio gruba, nierdzewka, po co rzeźbić ? Widziałem jak wygląda zaślepka z puszki po jakimś czasie..
Wypisałem dzisiaj EGR z softu czy zaslepić i najlepiej w którym miejscu?
A po co kolega zaślepia egr ?>
Kolega zrozumiał pytanie, pomijam fakt że niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.
Zaslepiaj przy kolektorze ssacym
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Witam Panowie i Panie :).
Ja mam też pytanie odnośnie tego zaślepiania EGR. Otóż, żeby nie było, mam zaślepiony i wyłączony w komputerze, ale: Robioną mam teraz turbinę wraz z wymianą uszczelek pod kolektorem i turbiną i gość co mi to robi (UWAGA nie jest to jakiś typowy Janusz z szopy a na prawdę uznany fachowiec od turbin) zastrzelił mnie opinią, że zawór EGR jeżeli jest, to nie powinien być w ogóle zaślepiany. Ma być sprawny i ma pracować ! :blink:
No jeszcze raz piszę, że gdyby to był jaki taki gość, to bym sprawę olał, ale Gość, na prawdę zna się na rzeczy.
Jakiś globalista pewnie, niech jedzie na szczyt G20 do Hamburga protestować.
Powiem inaczej, znajdź choćby jednego tunera, który po modyfikacji silnika rozmyslnie zostawia działający EGR. Odkręć EGR 6 śrubek i zajrzyj do kolektora.
Zawsze trzeba pytać się i argumenty i konkrety dlaczego tak myśli i czym to może skutkować.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Witam, a ja mam dylemat przy swoim 1.9 jtdm 150km, mechanik powiedział że wystarczy wyłączyć egr w komputerze. A wy jak robiliście w takich silnikach? Całkowite zaślepienie czy coś innego?
Kilka postów wyżej masz odpowiedź :)
A, nie uraczył cię jakąś ciekawą teorią typu samochód się wolniej grzeje itp. ? Bo chętnie bym poczytał :D
- - - Updated - - -
Jeśli nie jest zawieszony to tak. Ale trzeba wtedy pamiętać aby nie robić testu EGR. Czyli oddając do jakiegoś warsztatu musisz o tym poinformować. W przypadku pełnego wyłączenia aby nikt nie wpiął wyłączonej wtyczki.
witam, wczoraj czyściłem egr wraz z przepustnica... było mega zasyfione, wszystko złożyłem przetestowałem, auto wręcz latało. po nocy wywaliło błąd check engine. na szybko zobaczyłem ze wtyczka od egr była odpięta, albo zapomniałem o niej albo się wypięła. wpiąłem odłączyłem aku ale check nadal sie pali, auto na błędzie wróciło do domu ponad 100 km i wszystko w normie, obroty jazda spalanie... da się samemu skasować owy błąd czy wymagany jest komputer/ czy przepustnica ma jakąś wtyczkę o której mogłem zapomnieć? silnik 1.9 jtd 16v alfa 156 2004 r. SW. z góry dziękuje za pomoc. poszedłem do auta sprawdzić czy wszystko jest ok i tak było, na upartego jeszcze raz wyłączyłem aku na kilka sek. ale kluczyk był w kieszeni. błąd zniknął, auto troszkę pochodziło przegazowałem i nadal ok, 2 podejście i jest teraz ok. spodziewać się powrotu?
Kwestia jaki to był błąd. Jeśli elektryczny to po wpięciu wtyczki problem powinien zniknąć. Jeśli błąd przepływu to prawdopodobnie wróci.
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka
jak na razie alfina przelatała mase km i wszystko jest ok, oby jak najdłużej.
Witam kolegów. Czy jeżeli mam wyłączony programowo egr to zaślepić go pełną czy dziurkowaną zaślepką? Czy wystarczy tylko zaślepić przy kolektorze ssącym? I tak przy okazji to czy fakt że egr jest tylko wyłączony a nie zaslepiony może wpływać na dymienie auta przy mocnym przyspieszeniu?
Jak EGR przepuszcza to dymić będzie. Dymić może również przez lejące wtryski, walnięty przepływomierz i nieszczelność w dolocie. Zaślepić najlepiej przy wejściu w egr pełną zaślepką - nie zadźgasz w ten sposób zaworu. Oczywiście prościej jest zaślepić przy wejściu w kolektor.
Jak w praktyce wygląda zaślepianie EGR w 1.9jtd 115km ([notranslate]Alfa[/notranslate] 156 2005r.) trzeba kasować z ECU?
Dodam, że brak mocy w moim autku i najprawdopodobniej jest to spowodowane EGR. Jeśli zaślepię EGR bez inicjacji w ECU moc wróci ?
Zaślepic i sprawdzić. Koszt mały a sam się przekonasz czy będzie poprawa. I nie będzie błędu na desce .
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
no dobra kochani ;] pacjent ar 156 2.4 150 10v za chiny nie chca sie odkrecic sroby te pod spodem egr, grzechotka nie podejdzie za duzo mam przewodów, a kluczykiem ani drgnie, moge zaslepic przy kolektorze i troche pojezdzic bo i tak i tak chce zrobic chip wiec by sie egr programowo wywaliło ?
Pewno, że możesz. Nie ma różnicy gdzie.
ok bo powoli dopieszczam silnik i mechanike i szykowanie wirusu cie bedzie czekało :) tylko egr i moze kata wytne jeszcze przed tym i mysle nad fmicem zeby w lato nie puchł, i na koniec magia zaczarujesz auto :)
witam czy zaslepienie pelne w cf3 z i odlaczeniem wtyczki da ten sam blad? bo odkad mam zaslepiony egr w pelni mam dziwny metalowy pomruk z okolic egr i mysle zeby nie wylaczyc wtyczki tylko nie wiem czy bedzie ten sam blad w kompie
Kupiłem sobie te zaślepki do siebie i tutaj pojawia się moje pytanie, czy trzeba montować obie? Bo na niektórych poradnikach jest tylko o montażu koło samego EGR'a, a tutaj dostałem 2 zaślepki (numery 7 i 9 na foto, tyle że ja mam te z dziurkami)? Silnik to 1.9JTD 16V, 140KM.
Załącznik 241697
Jak masz z dziurkami, to znaczy, że nic ci to nie da. Dalej układ dolotowy będzie się zasyfiał. Wystarczy, że zastosujesz jedną. Może trochę poprawi się dół.
Wyłączenie w komputerze nie zawsze oznacza fizyczne zamknięcie się EGR.
Możesz rozwinąć swoją myśl?
Samo programowe wyłączenie jest bezpieczne przy całkowicie zamkniętym i szczelnym zaworze EGR. W przypadku kiedy wyłączamy EGR przy pierwszych problemach z autem o sporym przebiegu lepiej dodatkowo zaślepić zawór pełną blachą.
Ok. Dzięki za info. Zawór mam całkowicie zaślepiony i wyprogramowany.
- - - Updated - - -
Notabene robili mi to w autka.pl Teraz dopiero skojarzyłem, że Conmir to też oni bo adres ten sam w Krakowie. Przy okazji pozdrawiam Marka i Tomka :) Czarna GT