z lewej strony jest minus, z prawej strony podłączasz grzanie a drugi wyżej jest od anteny. plus grzania i antena przechodza przed wzmacniacz antenowy montowany na slupku C
Printable View
z lewej strony jest minus, z prawej strony podłączasz grzanie a drugi wyżej jest od anteny. plus grzania i antena przechodza przed wzmacniacz antenowy montowany na slupku C
Hm. To mnie zaskoczyłeś. bo radio całkiem działa..
Dzięki w każdym razie!
Panowie które części najtrudniej dostać do 164 v6 12 i 24? Jako użytkownicy wiecie najlepiej co mnie czeka w codziennym użytkowaniu. Proszę o odpowiedz.
Napinacz paska rozrządu - główny problem ludzi wymieniających rozrząd w 164 V6. Co do reszty, to może się ktoś jeszcze wypowie, na razie osobiście resztę tego co potrzebowałem, dałem radę załatwiać praktycznie od ręki.
Troche prywaty. Pozdrowienia dla fanki iposiadaczki srebrnej 164 z Bochni. Kolga mi przekazał z jaką pasją mówiła o swojej Alfie ;)
No i masz. Wentylator nagrzewnicy sterowany jest minusem, ale: bezpośrednio z panelu, czy po drodze jest jakiś rezystor?
Panek jest naprawialny, czy od razu szukać?
Znalazłem. Winny jest rezystor.
Ktoś ma na sprzedaż?
Panowie.. Dałoby radę zainstalować odtwarzacz 2din w miejsce zwykłego radia? Wyjąć klapkę oraz całą kieszeń i może jakoś tam to podejdzie? Dorobić kieszeń i może całkiem fajnie by to wyglądało.
Cały czas o tym myślę, ale miejsca na 2 DIN nie ma. Chyba, że pokombinujesz z popielniczką (ta zbyt ładna nie jest, więc średnio szkoda).
Jak zrobisz to się pochwal :D
Mnie się podoba radio, jakie na amerykański rynek trafiało, ale to nie będzie dziąłać w naszej rzeczywistości. W końcu - zawsze można radio z Chryslera/Jeepa wrzucić.
Chciałem wstawić 2din, zeby zastąpić między innymi mobilną nawigację oraz mieć wbudowany zestaw głośnomówiący. Zawsze to coś przydatnego w aucie, skoro mamy już między innymi i tak tyle elektryki :)
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Hah. Tez myślałem o nawigacji i bluetoth, ale ocknąłem się, że to bardzo pomocne rzeczt w aucie, którym jeżdżę na co dzień (robię ponad 110 tys kn w rok). 164 śmigam rzadko i zawsze tam gdzie znam drogę. W odsieczy jest zawsze komórka zamiast GPS.
Reasumując zestaw głośnomówiący chyba jednak wpadnie to GPS już nie. Celuję raczej w radio z Chryslera. Klapkę mam zepsutą, poza tym sama jej tekstura mnie odpycha.
Moja klapka też jest nieciekawa... dlatego myślałem żeby to rozebrać i wsadzić tam 2 din z nawigacją, bluetooth i oczywiście radio odtwarzaczem. Autem jeżdżę na co dzień, więc wyposażenie przydatne, a i lubię mieć w aucie różne "gadżety".
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Pochwal się jak zrobisz.
Witam. Koledzy czy zegary w QV bywały białe, czy to jakiś tuning- wolę czarne tło. Proszę o komentarze na temat tego egzemplarza. Pozdrawiam.http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-164-...5-IDc4QoX.html
Nie były białe. Podobnie jak skóra na kierownicy czy daszku były czarne.
Zegary akurat słabo wyglądają :)Cały samochód - trudno powiedzieć. Większość 164 dobrze wygląda.
Pytanko odnośnie twardego sprzęgła. Ktoś kiedyś pisał że wyrzucił tę puszkę, do której idzie przewód od wysprzęglika - tą puszkę zamontowaną pod puchą z filtrem powietrza. Czy gwinty są takie same w tej puszce i wysprzęgliku czy trzeba coś przerabiać?
takie same. Gdyby nie konieczność demontażu obudowy filtra trwałoby to 10 minut. Puszkę z resztą możesz zostawić na miejscu.
Jedyna rzecz, o której musisz pamiętać to późniejsze odpowietrzenie układu. Dobrze też zalać gwinty naftą, albo WD40. To jednak stare auta ;)
Dzięki bardzo za info. A czy ktoś wie od czego jest to ustrojstwo - mam na myśli ta puszkę ;-)
Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka
Odpowiada ona za niwelowanie drgań pedału sprzęgła
To rodzaj amortyzatora. Niweluje drgania (choć te w zasadzie nie występują :)), ale chyba bardziej nie pozwala na zbyt gwałtowne załączenie sprzęgła.
Jeszcze raz dzięki za info :)
Niedawno czytałem - dobrze napisane :)
Nasunęło mi się pytanie o wykładzinę na podłodze 164. Czy ta ładniejsza występowała tylko przed liftem? Kupując obecną superkę byłem przekonany, że ktoś wyrzeźbił wykładzinę po powodzi. Niestety okazuje się, że ona jest w aucie od nowości i wszystkie superki, które widzą mają ten sam żulodywan.
Występowały wersje z czarnym weluropodobym dywanem, czy tylko ta paskuda? W poprzedniej był bardzo ładny, choć zielony :)
Panowie, gdzie w 3.0 V6 12V znajduje się sonda lambda ?
Silnik delikatnie falował na obrotach i dało się wyczuć na zimnym silniku przerywanie w jego pracy . W warsztacie powiedzieli sonda lambda do wymiany , lecz zabrałem się za to sam i znalazłem zerwany przewód od podciśnienia . Po jego wymianie problem ustąpił i to w dość znaczący sposób.
Ale jeszcze dla pewności i ciekawości próbowałem jeszcze ją sprawdzić , z tym że nie mogłem jej znaleźć .
Bede złomował dwie Alfy 164 3.0 V6 93r i 96 Superka kontakt wyłącznie telefoniczny 694 139 322
W mojej 164 QV 12v pompa oleju wydaje się być słaba. Czy macie w tym temacie jakieś doświadczenia? Wymiana, naprawa, regeneracja? Co z pompą od 24v?Da się jakoś zamontować? Wiem, że jest inna.
Wysłane z mojego 6039H przy użyciu Tapatalka
W silniku poskładanym do 75 a pochodzącym ze 164 24v zrobiłem hybrydę pompy oleju z 75 i 164 - są całkiem podobne. Przypuszczam, że w przypadku 164 12v i 24v podobieństwo może być jeszcze bliższe ;-)
Chce ktoś felgi 16 calowe ze 164? 6,5x16 cali, z tego zdjęcia:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/01/12.jpg
Bez opon, bo do 164 będą za małe. Przydałoby się je odmalować, choć odrapane tudzież przeżute i wyplute nie są. Za 400 oddam ;-)
Niestety.
Wysłałem gołębiem pocztowym
Nie ma ktoś dywanu od przedliftowej 164 na zbyciu?
Jest jakiś sposób na zamarzające zamki w 164?
Słyszałem że jest jakiś błąd konstrukcyjny i coś czegoś dotyka i zbiera się woda i nie można się dostać do auta lub go zamknąć.
Problem dotyczy głownie drzwi przednich.
Oj jak ja to dobrze znam . Wczoraj się nad tym długo meczylem hehe . Wiesz co ja akurat długo miałem uruchomiony silnik i wnętrze dość ogrzane , wystarczyło pobawić się ryglem który zamyka wszystkie drzwi czyli centralnym zamkiem . W moim przypadku to właśnie to stworzyło problem z otwarciem drzwi kierowcy .
Tak to ja dzwoniłem ;) Miło poznać syna ;)
Ja zostawiłem Alfę w ogrzewanym garażu i mam nadzieję że do jutra rana lub może już dziś wieczorem będzie ok.
Wszystkie drzwi się otwierają, ale przednie drzwi pasażera zatrzasnęły się na dobre.
Ani centralny zamek(tak jakby coś go blokowało w tych drzwiach) ani żadna z klamek nie otwierają drzwi.
Albo przez zbyt mocne szarpanie wewnętrznej klamki coś uszkodziłem nie wiem.
Jeśli po 24h w 20 stopniach nic się nie zmieni tzn że coś popsułem i muszę zdjąć boczek drzwi.
A jak było minus 10 i więcej to nic nie zamarzało o dziwo ;)
A wzajemnie :)
W 164 niestety jest ten problem.. Jeśli faktycznie nie odpuści dziś wieczorem to być może coś uszkodziłeś (rozbieranie boczka, czego nienawidzę..) , choć do zerwania są głównie cięgna, więc albo wewnętrzna albo zewnętrzna klamka powinna działać.
O ile w zamek można coś wpuścić, najlepiej jakiś silikon, czy coś tłustego, tak na zewnętrzna klamkę nie ma rady..jesli będzie lód naokoło niej, to łatwo ją ułamać bo jest z jakiegoś gównianego metalu.. Dopóki nie ma wilgoci która zamarznie i powoduje lód, dopóty klamki bedzie działać nawet przy - 30. Dlatego misja myć 164 w zimie, uszczelki też masowo zamarzaja..
Mój problem był w tym . Zablokowana zapadka centralnego zamka . Wystarczyło poruszać tą dźwignią widoczną na zdj . Mi udało się w ten sposób odblokować zamek . Bo objawy miałem identyczne co kolega .