Czy według przepisów światła do jazdy dziennej nie powinny wyłączać się po włączeniu świateł mijania, a nie pozycyjnych ?
Printable View
Czy według przepisów światła do jazdy dziennej nie powinny wyłączać się po włączeniu świateł mijania, a nie pozycyjnych ?
Ile kosztował Cię montaż????
- - - Updated - - -
Znalazłem jeszcze takie http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-dzienne-okragle-alfa-romeo-i3542272088.html
Po znajomości 80zł, w tym wszystkie elementy, tzn okablowanie, przekaźnik itp.
Kilka zdjęć:
Załącznik 109968 Załącznik 109965 Załącznik 109966 Załącznik 109967
Pozdrawiam.
- Rafał
a nie mozna zrobic tak ,ze zaswiecam je wlaczajac przeciwmgielne?oczywiscie mam wtedy wlaczone tez postojowki.
I drugie pytanie czy to legalne?no bo jesli zlikwidowalem fabryczne swiatla do jazdy we mgle to jest to jakas ingerencja
Można, wówczas działają identycznie jak seryjnie zamontowane halogeny - je też można załączyć już przy pozycyjnych.
Nie każdy samochód oryginalnie jest wyposażany w światła przeciwmgielne przednie. Co więcej miałem już okazję kilkukrotnie spotkać Alfę 159 bez świateł przeciwmgielnych... Zatem wydaje mi się, że jest to dopuszczalne rozwiązanie, aczkolwiek by mieć pewność, trzeba by zapoznać się z przepisami.
Pozdrawiam.
- Rafał
A widzisz,ja jeszcze nigdy nie widzialem 9 bez tych swiatel,a moze widzialem ale nie zwrocilem uwagi:)mysle ,ze to jest furtka do tego rozwiazania:)chociaz ja uwazam ,ze jesli dzienne to tylko fabryczne,jak widze auta z ledami dodatkowo zamontowanymi to krew mnie zalewa:)chociaz przyznam ,ze tutaj wyglada to estetycznie i to duzyy plus,ale widocznosc niektorych ledow(nie fabrycznych)jest karygodna i powinna byc karana
To prawda 99% przypadków montowania LEDów to porażka nie tylko ze względów stylistycznych, ale i jakościowych, bo czego spodziewać się po zestawie za 25zł?
jak napisałem gdzieś wcześniej, stylistyka "9" ponad wszystko ;) tak, więc nie było innej opcji. Jedyną alternatywą jest montaż ringów, ale dla mnie to zbyt duży wydatek jak na chwilę obecną. Może kiedyś... Póki co wybrałem kompromis, starając się, by estetycznie "9" nie ucierpiała :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Koledzy, analizowałem wszystkie rozwiązania świateł dziennych do 159 i jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zamiana świateł przeciwmgielnych na światła do jazdy dziennej. Póki co jedynie firma Hansen z Niemiec produkuje takie lampy (dodatkowe uchwyty aby światła były dobrze osadzone). Miałem je zamontowane półtora roku temu, spisywały się bardzo dobrze(schemat elektryczny dołączony, wiązka przewodów też). Paliły zgodnie z przepisami wraz z funkcją automatycznego zapalania świateł. Mankamentem kompletu tych świateł jest cena ok 120 Euro. W Polsce widziałem takie lampy na allegro ale już bez ramek i stosownego schematu. W karcie informacyjnej firmy Hansen jest napisane, iż rozwiązanie to było konsultowane z Alfą Romeo. Po stłuczce w serwisie zamontowano mi ponownie halogeny i nie mam czasu na ponowną zmianę. Jak odnajdę zdjęcia to je wstawię. We Włoszech jeździ dużo tak wyposażonych alf.
To nie jest legalne. Przepis stanowi, że światła dzienne mają się WYŁĄCZAĆ po włączeniu pozycyjnych/mijania/długich. Instalacja w 159/Brerze nie pozwala włączyć przeciwmgielnych bez pozycyjnych, więc jest problem. Poza tym dzienne mają włączać się automatycznie bez ingerencji kierowcy. Na marginesie dodam, że auto może mieć tylko jeden komplet lamp pozycyjnych.
Niestety najśmieszniejsze jest to, że Ty jadąc na załączanych ręcznie, działających wspólnie z pozycjami dziennych halogenach zapewne przejdziesz kontrolę, bo na kloszu będzie znaczek homologacji. Pan Smutny pewnie skupi się tylko na tym i nie będzie miał pojęcia jakie są wytyczne. Natomiast ja spełniając WSZYSTKIE w/w wytyczne mogę mieć problem... Tymczasem pierwsze zatrzymanie za mną i Pan Wesoły nie wspomniał słowem ani gestem :)
A Wesoły Pan widział chociaż przód Brerki? :D