Dzięki, to jeszcze zapytam czy zgłaszałeś się przez portal (Odkupy Pojazdów->Zgłoś chęć odkupu pojazdu) czy bezpośrednio pod jakiś adres?
Printable View
Dzięki, to jeszcze zapytam czy zgłaszałeś się przez portal (Odkupy Pojazdów->Zgłoś chęć odkupu pojazdu) czy bezpośrednio pod jakiś adres?
Dzwoniłem pod numer podany na ich stronie (ogólniedostępnej, nie w panelu klienta) gdzieś w jakieś sekcji związanej ze zgłoszeniem chęci odkupu/przedłużenia. Pani przyjęła zgłoszenie i po tygodniu odezwał się już do mnie koordynator, trochę pytań pozadawał i od ręki przedstawił ofertę :)
Dostałem cenę wykupu niecałe 200 netto za Q. Chyba dobra cena no nie?
Jakieś nowości w temacie?
Mi się za kilka dni kończy umowa więc na razie przedłużyłem do wakacji bo nie miałem czasu poważnie zająć się poszukiwaniami czy porównywaniem ofert, niestety.
Takie coś dostałem dla pakietu economy:
Nie chcą mi zrobić wyceny wcześniej niż 3 miesiące przed końcem wynajmu.Cytat:
Poniżej przesyłam propozycję przedłużenia obecnego kontraktu na kolejny okres:
- przedłużenie do 28.07.2022, przebieg całkowity na kontrakt 60.000 km, stawka netto 1910,00 zł;
- przedłużenie do 28.07.2022, przebieg całkowity na kontrakt 50.000 km, stawka netto 1813,00 zł;
- przedłużenie do 28.07.2022, przebieg całkowity na kontrakt 40.000 km, stawka netto 1714,00 zł.
Patrzyłem na warunki oddania auta, i co mnie zdziwiło to rysy na felgach alu są "złe" tj trzeba będzie zapłacić. Dziwne to, bo mam czarne koniczyny 19" i opona fabryczna jest na to za wąska przez co rant ochronny opony nie chroni felgi, plus czarny połysk więc widać na nich wszystko, każdy krawężnik itd. Pytanie czy warto coś z tym robić na własną rękę zawczasu (z automatu każda rysa to "ubytek materiału" na tej feldze) czy nic nie robić i spodziewać się wyceny z dupy na poziomie ceny nowych felg?
Masz LeasePlan czy od jakiejś innej firmy? W LeasePlanie widziałem na dokumencie przed zdaniem auta że akceptują rysy i przetarcia na rancie felgi do 10cm długości.
Sam skłaniam się do wykupu bo z autem nic mi się nie dzieje, a w sumie patrząc na rynek to niespecjalnie jest w czym wybierać. Cenowo widziałem tez że LP całkiem fajnie to wycenia na koniec więc może się to opłacać. Trafiliśmy dobrze z tą promocją wtedy bo teraz ceny są z kosmosu na najem.
ALD i zasady według Przewodnik Zwrotu Samochodów Osobowych PZWLP strona 29
TAK Zarysowania lub złuszczenie lakieru na felgach lub tarczach kół, bez ubytków materiału
NIE Tarcze kół lub felgi uszkodzone (np. odkształcone lub z ubytkami materiału).
więc pozostawia trochę pola do interpretacji czy głęboka rysa na rancie alu felgi to ubytek materiału czy nie.
Nie lepiej kupić na własność i mieć święty spokój czy się felgę uszkodzi czy nie, póki jeszcze można? Niestety lewacki świat dąży do likwidacji własności prywatnej.
raczej kapitalistyczny swiat chce zarabiac na wynajmach...
co do wlasnosci auta, to ma swoje wady - zostajesz z autem uzywanym, np jesli byla juz jakas powazna usterka to masz przez paprokow naprawianie, jesli model ma jakas przypadlosc - np padajace MA czy pekajace cylindry to staje sie to Twoim ryzykiem. zmieni Ci sie gust, chcialbys zmienic kolor/tapicerki w wynajmie latwo, zwiekszy sie rodzina zamieniasz na stelvio itp.
gdyby w czasie kiedy brałem swoja byly dobre oferty najmu na doposazone veloce, to wzialbym najem, no ale wtedy to rata najmu byla taka sama jak leasingu z 1% wykupem, jedyna różnica ze 20% wplacalem, wiec wybralem leasing i za miesiac bede mial na wlasnosc swoją. do elasnej tez latwiej sie wydaje kase na rozszerzenia - u mnie np progi q, wydech 2x2 z klapami,rozbudowa audio/wygluszanie, obniżenie, kiera Q alkantara, 8.8, komplet felgi/opony zimowe/tpms i inne - 20tys dodatkowo nie moje - w wynajmowanej bym na to nie wydawal