Witajcie. Jaki akumulator polecacie do 3.2 V6??
Printable View
Witajcie. Jaki akumulator polecacie do 3.2 V6??
Min 75 Ah
Banner profesional, Amega efb
Jakiś konkretny model?
Ja obecnie posiadam Fiamm Titanium L3B 75P (75Ah i 730A) niby spoko bo 4 lata wytrzymał. Ale zastanawiam sie czy nie zmienić na coś innego jeszcze lepszego i w miarę rozsądnych pieniądzach. Zastanawiałem sie nad Vartą Silver Dymanic, Boschem S5 008 i Centrą CA722 ale Centra chyba odpada. Ogólnie to chciałbym podejść pod 80Ah tylko wymiary aku już większe niż seria.
Możesz kupić też ponad 80 Ah, nic nie stoi na przeszkodzie. Warto mieć też w nawyku raz na jakiś czas, szczególnie zimą, podłączyć aku pod dobry prostownik.
Ja się wyleczyłem z kupowania super hiper akumulatorów do 159. Ostatnio kupuję Jenox Gold. Polska firma, działają :), cena też przystępna. W 3.2 miałem 77 Ah i sprawdzał się świetnie. Do 2.2 też kupię taki sam.
Mój poprzedni banner wytrzymal 8 lat, aktualny ma 3, w drugim samochodzie Amega efb ma narazie 1,5 roku ale z obiema kratkami odlewanymi grawitacyjnie (czego nie można napisać o bannerze bo ma kratki cięto ciągnione i są generalnie cieńsze )do tego wzmocniony czyli właśnie efb około 1kg cięższa od bannera więc co tu więcej pisać...Ładuje się dużo szybciej i lepiej znosi rozładowania. Na pewno nie zdecydowałbym się na żadne warty centry bosche bo one jadą tylko na marce a padają po gwarancji często. Możesz kupić coś taniego ale to duża loteria i nie wytrzyma tyle co porządny akumulator. Polecam dopisać się do jakiegoś forum akumulatorowego bo jest tam dużo wartościowych informacji. Pojemność wedle uznania, raczej nie mniejsza niż wskazuje instrukcja. Jak dużo jeździsz doładuj Aku 2 razy do roku przed wiosną i zimą jak mało to w rękę areometr o ile kupisz Aku z otwieranymi celami (te co wskazujesz ich nie mają) i kontrola nawet co miesiąc.
Jeszcze jedna ważna kwestia, w przypadku samochodów osobowych można powiedzieć, że nie istnieje za duży akumulator (w sensie pojemności). Zawsze wkładajcie największy jaki wejdzie w fabryczne mocowanie.
Jedynym powodem wkładania mniejszych akumulatorów przez producenta auta jest oszczędność na kosztach produkcji.
Można się pokusić o zakup jakiejś marki własnej, np. dla IC aku robi Autopart i Exide a ceny mają przystępne.
Istnieje też kwestia ładowania akumulatora o zbyt dużej pojemności. Układ elektryczny silnika, cały osprzęt i alternator wraz z regulatorem napięcia jest przygotowany do akumulatora o odpowiedniej pojemności w danym aucie z konkretnym silnikiem. Jeżeli będzie zbyt duży to nigdy nie naładuje się do pełna a to skutkuje skróceniem jego żywotności. Pozdrawiam
Żaden akumulator kwasowy nie zostanie naładowany przez alternator do 100% swojej pojemności. Po to ładuje się prostownikami co jakiś czas aby to zrobić i przy okazji odsiarczyć akumulator.
Dlatego twierdzenie, że pojemność aku może być za duża to mit.