Mam u siebie GL5 i żadnych negatywnych objawów. Kilka osób powiedziało mi, że teoria mówi, ze się nie nadaję taki olej do skrzyni z mosiężnymi synchronizatorami ale podobno z praktyki wynika, że nic złego się nie dzieje.
Printable View
Mam u siebie GL5 i żadnych negatywnych objawów. Kilka osób powiedziało mi, że teoria mówi, ze się nie nadaję taki olej do skrzyni z mosiężnymi synchronizatorami ale podobno z praktyki wynika, że nic złego się nie dzieje.
To jeszcze krótka piłka: TUTELA CAR MATRYX 75W-85 GL 4 czy VALVOLINE GEAR OIL MAXLIFE GL4 MTF 75W90 czy FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85 ? Olej silnikowy kupiony więc szybko chce zamówić do skrzyni.
Vege, w poprzedniej 159 wymieniłem na Tutele. Jest trochę drozsza od pozostalych, które wymieniles, ale przy wymiane robionej raz na kilka lat kilkadziesiac złotych więcej jest mysle do przezycia. A Tutela jest zalecana przez Alfe.
Po wymianie odczulem lekka poprawe, wiec w mojej obecnej 159 tez wymienie na Tutele.
Jest polecana bo kiedyś należały do grupy Fiata aktualnie należy do koncernu Petronas jest droższa ale wcale nie lepsza od konkurencji.
FUSCH SINTOPOID 75W85 jest dedykowany właśnie do fiata i alfy. Ja taki kupiłem i wlałem ostatnio do mojej cromy - skrzynia M32. Śmiga aż miło.
zamówiony FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85, niech alfa ma na pierwsze urodziny ze mną :)
Czy któryś z kolegów, którzy pisali do producentów dostał odpowiedź?
Ja się właśnie chce kupić olej i:
Fuchs Titan Sintofluid 75W80 ma GL5, ale przez producenta jest zalecany do AR.
Fuchs Titan Sintopoid 75W85 również GL5 i również polecany jw.
Amsoil 75W90 GL4 Synthetic Manual and Transaxle Gear Lube (MTG) ma GL4 ale o zastosowaniu do AR nie wspominają, poza tym 75W90.
Tutela zalecana przez AR ma lepkość 75W85 i API GL4.
To nieco komplikuje mi wybór. Czy ktoś zechciałby się podzielić opinią po "przelataniu" na którymś z olejów większego przebiegu?
Jakie fi ma otwór do wlewania oleju w skrzyni? Chciałbym uniknąć zdejmowania aku.
Ja dostałem od Niemieckiego przedstawiciela Liqui Moly , że nie można lać GL5 do skrzyń z zalecanym GL4. Natomiast Pablo jak i znajomi mechanicy, których pytałem potwierdzili, że nie zauważyli negatywnych skutków stosowania GL5. Ja przejechałem ponad 10k km na GL5 i zero negatywnych objawów.
Co do korka daj se spokój z kombinacją. Wyjmij aku i podstawę to trwa 15minut, a będziesz miał idealny dostęp do korka
Zalałem właśnie FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85 GL5, skrzynia chodzi ,,gładziej'', mechanik mówił że często leją teraz GL5 do wynalazków typu m32 i nikt zgłaszał problemów.
Przy okazji pytanko. Myślę jeszcze nad jakimś dodatkiem, możecie coś śmiało polecić ? Ar 9100 ?
Bodajże Magil wspominał o AR9100 kilka stron wcześniej. Pisał też o ceramizerze w planach, ale nie chwalił się jakie efekty.
Vego77, ile zalałeś oleju? Zastanawiam się ile jest psychologii, a na ile faktycznie "gładziej" chodzi. Ja osobiście po każdej wymianie oleju w samochodzie mam wrażenie, że lepiej chodzi, ale nie wiem czy to nie jest podobny efekt jak z laniem benzyny 95 i 98...