na FV też masz opisane co ci wsadzili ?
ile za to policzyli w serwisie ?
z ciekawości pytam
Printable View
Wahacz AR159/Brera Prawy Przód Góra HR. HR to pewnie oznacza oznaczenia Hart jak się domyślam..
Usługa wg mnie drogo, 100zł, ale pewnie zapłaciłem za wiedzę, chociaż cholera wie co rozkładali by się dostać do demontażu.
Usługa trwała dwa dni bo niby sprowadzał wahacz choć miał na stanie TRW i w zasadzie mógł po ściemniać, że to oryginał czy jak ale powiedział wprost, że TRW jest do dupy, tylko pytanie po co to ma go dalej u siebie.
Jak jesteś zainteresowany gdzie wymieniałem to na pw, bo na razie trudno być obiektywnym czy Hart jest dobry czy nie, dlatego zapytałem na forum o opinie. Gdzieś na forum czytałem dość dawno, że ktoś na Hart zmienił wahacz ale już nie znalazłem tego wątku.
Dodano po 8 minutes:
Ile trwa gwarancja na wahacz?
osobiście nie polecam trw bo miałem z nim problem 2 razy pod rząd bił w gniezdzie (zle zaprasowane tuleje)na szczescie przyznali reklamacje może wadliwa partia, wymieniłem na sidema i spokój
Ja natomiast wymieniałem na TRW w wrześniu ubiegłego roku. Do tej pory po przejechaniu prawie 50 tyś km nadal cisza. Nic nie puka, skrzypi. Po prostu cicho. Dolne również TRW, wymieniane 77 tyś temu. Podobnie jak góra, cicho.
Wiec, albo ja trafiłem na ta lepsza partie, albo mam fuksa...raczej to pierwsze, bo jeżdżę dużo i to głównie po Polsce.
Panowie, dramat, dramat i jeszcze raz dramat. Zgiąłem gdzieś górny wahacz, lewe przednie koło poszło do przodu, co śmieszniejsze zauważyłem to dopiero w chwili gdy chciałem założyć sprężyny pro kity. Ok wymiana, koło wróciło na miejsce, do pełni szczęścia trzeba było wymienić dolne wahacze po obu stronach miały delikatny luz, a geometria była przede mną , ok wymienione geometria zrobiona wszystko ma byc git, ale nie jest. Stuki , mega stuki (żadnych przed wymianą ewenualnie minimalne na które nie zwracałem uwagi) przy prędkościach parkingowych i na choćby minimalnych nierównościach. W aucie dźwięk jak by się koło miało urwać, z zewnątrz dużo ciszej. Wachacze dolne Vema górny nie wiem, sksowali mnie za całość 1940zł, co robić? od czego zacząć?
Gdyby mnie spotkała taka sytuacja, zacząłbym od sprawdzenia górnego wahacza. Czy to są na pewno stuki? Czy bardziej skrzypienie?
górny nie był na 100% TRW
co do przed-poliftowych będę dzwonił do niego w poniedziałek
dźwigaliśmy go dziś na podnośnik czy aby napewno wszystko dokręcone i tak też było
żadnych luzów
czy mogą to być łączniki stabilizatora -zostały stare?
ewentualnie łożyska w macphersonie ? po zdjęciu mogły się wysypać? ( nic się nie dzieje na postoju kręcąc max prawo lewo , żadnych stuków)
co dziwne , hałas nie zawsze występuje- ( manewrowanie na parkingu,wolna jazda na wprost na nierównościach -nie zawsze, w jedną stronę stuki wracając tą samą drogą cisza. progi zwalniające , wzniesienia przy podjazdach, a prawdziwy koncert dzisiaj na kostce pod hipermarketem- wracając z zakupów na tej samej kostce cisza, zgłupieć idzie)
stuki bo są to na 100% stuki ( nie skrzypienie jak stary tapczan teściowej :) ) nie występują powyżej około 50km/h , następuje cisza , przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
w poniedziałek szarpaki a najlepiej w dwóch niezależnych stacjach.
Ja skłaniam sie za regeneracja a tuleje zaloze od nich i zobaczymy
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/alfa-romeo_alfa-159
jezeli bede musial robic dolne wahacze moze u nich dorobie tuleje daja 2 lata gwarancji
A mial ktos wahacze Swaga? to dosc solidna firma