-
No tak. Jak wytrącić argumenty to już sie nikt nie odezwie.
-
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150 KM nie dogrzewała się wymieniłem termostat na Verneta i problem zniknął; po 5-7 km trzyma 90 stopni :-) koszt 220 zł :-)
-
I u mnie przyszła pora na wymianę termostatu, co prawda nie ma tragedii, gdyż temperatura silnika oscyluje w granicy 80C (+/- 3C) i wygląda to tak jakby termostat nie do końca się zamykał, ale w momencie gdy powoli zbliża się zima i wahania mogą być coraz większe zwłaszcza na ciepłym nadmuchu postanowiłem część wymienić i przeglądając forum natknąłem się na bardzo dobrą ofertę.
Jako że pacjent to AR 147 JTDm 150km to termostaty do tego modelu są najdroższe, tanifiat zaproponował mi Gates'a za 255 albo oryginał BEHR za 410 na zamówienie, ale https://www.autosklep24.pl/pl/p/Term...16v-BEHR/17782 tutaj BEHR za 190 po zniżce na hasło Alfaholicy także oferta moim zdaniem bardzo korzystna, dam znać jak przyjdzie czy wskazówka stoi twardo jak sosna na 90C
;)
-
Też wymieniłem termostat na behr z autosklep24 I jestem bardzo zadowolony, wskazówka trzyma poziom. Mam nadzieję, że na dłuższy czas zapomnę o termostacie.
-
Średnia temperatura z kompa w czasie jazdy to u mnie 80 stopni. Otwarcie termostatu to wg przebiegu wykresu ok. 82 stopnie. Więcej już nie grzeje. Wskazówka temperatury lekko opada po włączeniu nadmuchu i po zatrzymaniu auta chociaż z przebiegu wykresu wynika, że to zaledwie ok. 1 stopień różnicy (79 stopni). Czy zacząć interesować się nowym termostatem?
-
Termostat masz dobry ale jest starego typu (na zimne kraje pełne otwarcie zmieniono z 82° na 88° C )
Napisane z komóreczki!
-
No niby tak, ale jeszcze pół roku wskazówka stała w pionie jak murzyńska pała i żadne nadmuchy, tudzież postoje nie miały wpływu zmianę temperatury. Miałem nawet gdzieś zrzuty z kompa gdzie widać było temperaturę 88 stopni. Problem pojawił się po ostatniej wizycie u mechanika, kiedy to wymieniono rozrząd i czyszczono EGR, więc albo na wahania temperatury ma zawór EGR, albo mechanik zakombinował coś z termostatem...
-
[QUOTE=Casio;1715638]No niby tak, ale jeszcze pół roku wskazówka stała w pionie jak murzyńska pała i żadne nadmuchy, tudzież postoje nie miały wpływu zmianę temperatury....
Gdyby twoja wskazówka stała w pionie jak Muszyńska pała, jak to napisałeś. To pewnie miałbyś poważne problemy z silnikiem [emoji4]
-
A niby dlaczego miałbym mieć problemy? Przy sprawnym termostacie z temperaturą otwarcia 88 stopni i sprawnym wentylatorze pracującym na I i II biegu nie ma prawa nic złego się wydarzyć. No chyba że o czymś nie wiem. Powtórzę jeszcze raz, jeszcze pół roku temu silnik nagrzewał się do połowy skali i wskazówka nie cofała się podczas postoju oraz przy włączonym nadmuchu. Auto mam z lutego 2006 (rynek niemiecki) więc zgodnie z tym co napisano na początku tematu, termostat powinienem mieć pozmianowy. Podejrzewam, że albo wpływ na takie zachowanie termostatu ma zawór EGR który był demontowany i czyszczony, albo pomocnik mechanika, bądź sam mechanik podmienił mi termostat na ten starego typu - takie rzeczy się przecież w warsztatach zdarzają.
Pytanie najważniejsze, czy te 10 stopni różnicy w temperaturze pracy silnika ma istotny wpływ na dynamikę silnika i spalanie?
-
A uwzględniłeś zmianę pory roku? :)
Napisane z komóreczki!