Do tej listy wpisałbym padającą pompę oleju - po jakimś tam przebiegu nie ma odpowiedniego ciśnienia. Ile tam prawdy to nie wiem - tak wyczytałem. Póki co dwa ts'y które miałem/mam nie sprawiają wiekszych kłopotów :)
Printable View
Do tej listy wpisałbym padającą pompę oleju - po jakimś tam przebiegu nie ma odpowiedniego ciśnienia. Ile tam prawdy to nie wiem - tak wyczytałem. Póki co dwa ts'y które miałem/mam nie sprawiają wiekszych kłopotów :)
był już praktycznie identyczny temat
Pokażesz ten temat gdzie użytkownicy wypisują swoje problemy?
Bo ja takiego nie znalazłem, a szukałem.
Edit. Znalazłem temat
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...e_panewki.html
Ale i tak proponuje 'wyciagnac' najważniejsze info i w nowym temacie podczepić
Edit 2. W tamtym temacie mało info i konkretnych przykładów
Najważniejszą przyczyną zacierających się panewek oprócz tych, które wymieniłeś jest DUŻY PRZEBIEG:)
http://www.forum.alfaholicy.org/foru..._juz_bylo.html
tu jest duzo rzeczy opisanych
Myślę że DUŻY PRZEBIEG to słowa klucze.. :) bo pompy oleju same nie padają, kręcenie do odcinki wcale temu silnikowi nie szkodzi o ile jest nagrzany i zadbany czyli wymiany oleju na czas i dobry olej itp..
Panewka to jakby nie było jest element eksploatacyjny który pracuje, wyciera się.. padają bo pewnie panewki dawały wcześniej do zrozumienia jakimiś dźwiękami że pora je zmienić..
Czyli rozumieć to tak że zanim mi padnie panewka to ją usłysze?
Olej sprawdzam codziennie. Musi być na max.
Póki silnik nie osiągnie 70 stopni nie przekraczam 2500 obrotów.
Gdzieś czytałem że niskie obroty szkodzą panewkom - przeciążenia duże
A ostatnio słyszałem że ktoś przekręcił panewke w TS kręcąc do odcięcia.
Pozwolę sobie zacytować dość stare słowa z tego wątku.. :P ale skoro temat pare dni temu odkopany to mam nadzieję że nikt się nie obrazi..
Zasadnicza kwestia wydechy w 1.6, 1.8, 2.0 nie różnią się średnicą rur, mają takie same tłumiki, i takie same katalizatory.. więc jak można mówić że 2.0 lepiej brzmi skoro brzmienie wszystkich TS-ów w tej samej budzie jest takie same bezwzględu na pojemność :D xD
Sam robiłem różne przekładki wydechów fabrycznych, poprzez kombinowane po customy z kwasówki.. i owszem TSy mają fajne brzmienie tylko trzeba je uwolnić dobrym wydechem ;) a pojemność nie ma znaczenia bo brzmią tak samo..
Co do panewki to nie mam doświadczenia aż takiego bo w moim one nie padły.. ale logika działania pozwala sądzić że zanim całkiem obróci się panewka to będzie słychać jakieś "pyknięcia" bo już wtedy ta panewka będzie wytarta.. zresztą zdarzają się takie posty typu co to za dźwięk.. i właśnie m.in takie dźwięki są opisywane..
Sprawdzanie codziennie oleju to lekka przesada.. jeśli uważasz że aż tak spierdziela że musisz sprawdzać codzień to już wypadałoby zajrzeć któredy ucieka, czy pierścieniami czy zaworami..
Ja sprawdzam raz na tydzień jak ostrzej jeżdzę jak standardowo jeżdzę to raz na dwa tygodnie..
Póki silnik nie osiągnie 90 stopni nie przekraczaj 3000 rpm z tymi 2500 to może pierwsze 2 minuty jazdy w taką zimę jak teraz a w reszte roku to bez przesady..
Ogółem niskie obroty silnikom wolnossącym nie służą.. obroty powinny być optymalnie dobierane do prędkości i biegu na jakim jedziesz.. tak by silnik pracował płynnie, bez szarpnięć zbędnych + odpowiednio nagrzana temperatura + wyższe obroty to w pewien sposób oczyszczanie silnika nawet gdzieś to w instrukcji którejś Alfy czytałem w dziale "użytkowanie"..
A jeśli przekręcił panewkę kręcąc do odcięcia to zapewne auto miało swój przebieg, mało dbane no to cóż miało prawo się dziać..
Jako podsumowanie możnaby napisać "Jak dbasz tak masz".. jeśli kupiłeś trupa po kimś kto nie dbał to wymienisz całe auto.. a jak auto było zadbane i będziesz dbać dalej to wymiany będą wchodziły w przebieg jak podczas normalnej eksploatacji auta.. bo nic nie jest wieczne..
Nie wiem od czego to zależy - ale szukajac auta dla siebie czy to 166 czy147 czy 156 - to każda dwulitrówka ( a ogładalem w sumie koło 12) miała wycięty katalizator - i dzwiek byl zupelnie inny niz seryjny.
Nie zagłebialem sie w temat - dlaczego maja powycinane - ale moze to jakas kwestia róznicy dzwieku