Pytałem dlatego, że jakiś super specjalista z forum opowiada brednie o ustawianiu kompletnej geometrii w 159. Nie ma to jak kreować się na specjalistę od wszystkiego, a samemu opowiadać bzdury.
Printable View
A co jeszcze chciałbyś regulować w sprawnej seryjnej 159 prócz tego co jest? Kompletne regulacja w 159 to regulacje tego co jest niezbędne do osiągnięcia fabrycznych parametrów mógłbyś wyjaśnić co jest tak niezbędne, a czego nie ma? Oczywiście wyjaśnij jak będziesz miał czas bo pewnie zajęty jesteś testami olejów :lol:
Warto przy okazji geometrii wspomnieć że w 159 wahacze są przykrecane do sanek. A sanki nie mają jednego położenia, tylko dość dużą swobodę i ich zdjęcie oraz założenie rozwala zbieżność naszych 159. Często kąt wychylenia zwrotnicy, który jest poza tolerancją można skorygować przesunięciem sanek. Nie uwierzylbym gdybym tego nie zobaczył w swojej 159.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Nie tyle przesunięciem, co podniesieniem auta na podnośniku, poluzowaniem śrub sanek i ich ponownym dokręceniu (przy pozostalych elementach przykręconych). Po tym u mnie kąty delikatnie się podniosły.
Trzeba tylko pamiętać, że wahacze muszą być sztywne. Inaczej efekt nie będzie dobry.
Jeśli nie będziemy odkręcać magla to zbieżność się nie przestawi.
[MENTION=56802]plywak[/MENTION] ale Ty musisz mieć smutne zycie. Szkoda mi czasu na polemikę z Toba. Nastepnym razem naucz sie odrozniac zbieznosc od geometrii.
Ps. Pewnie dla Ciebie 3/8 = 1 czyli "komplet".. Ale czemu mnie Twoje zdolnosci liczenia nie dziwia? Juz raz sie wykazales znajomoscia fizyki w dziedzinie rozmiaru i masy kół. Teraz i matematyka trzeba bylo zablysnac. :D
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Tak myślałem, że nie napiszesz co jeszcze byś chciał regulować w sprawnej 159tce :)
Nie umiesz nawet przyznac sie do napisania bzdury. Wspolczuje. Reguluj dalej to czego w tym aucie sie nie reguluje, niczym chlopski filozof. Szkoda mi zycia na pisanie wiecej na Twoj temat.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Nie reguluje się bo nie wymaga to regulacji jeśli wszystko jest sprawne. Jeśli nie jest sprawne to się naprawia, a nie próbuje rekompensować regulacją ;] Jeśli szkoda Ci życia to dlaczego zawsze się wcinasz w dyskusja, a poźniej zapytany o konkrety twierdzisz, ze szkoda Ci czasu? Takie trochę błędne koło. Następnym razem bądź konsekwentny w swoich postanowieniach ;]
[MENTION=25095]magil[/MENTION] [MENTION=680]jahu[/MENTION] odkręcaliście i dokręcaliście na podniesionym? Czy luzujesz na podniesionym, stawiasz auto i dokręcasz na opuszczonym? Bo spotkałem się z kilkoma wersjami. Zastanawiałem się ostatnio czy z tyłu jest podobna zasada bo o ile kąty z przodu mam ok, o tyle z tyły gdzie jest regulacją kąta PK mam delikatna różnice miedzy P i L kołem i zastanawia mnie czy belka poprzeczna mocowana do nadwozia do której montowane są wahacze odpowiedzialne za kąty PK nie była ruszana.
Ja wszystko na podniesionym. Zresztą na mój rozum to poluzowanie u góry, a dokrecenie na stojącym położy kąty (tj. zwiększy) do maksymalnej możliwej wartości.
No z przodu by się zgadzało tak jak piszesz mogą się rozjechać jeszcze bardziej bo wózek trzyma dolne wahacze. Z tyłu który mam zamiar poluzować belka trzyma górne i dolne wahacze poprzeczne wiec zastanawia mnie czy w tym wypadku luzowanie coś da bo teoretycznie nic.
Wracając do tematu, widzę że parę osób zakupiło w ubiegłym sezonie opony Dębica Frigo HP2. Pytanko, jak po ostatniej zimie oceniacie jakość tej opony? Jak ze ścieralnością, prowadzeniem w różnych warunkach, komfortem jazdy? Jestem przed zakupem nowych opon na przyszły sezon zimowy i mocno się nad nimi konkretnie zastanawiam, dlatego pytam warto czy nie warto :) Pozdr Paweł
Niby zimy jeszcze nie ma ale już rozglądam się za zimowymi oponami więc mam pytanie :) Do auta dostałem felgi 16 z oponami 205/55 i dwie są ok a dwie na śmietnik więc teraz będę chciał kupić nowe. Tak się zastanawiam jaki rozmiar kupić, 215/55 r16 czy 205/60 r16 bo 55 chyba za niskie jest? Jeszcze czy ma ktoś jakieś doświadczenie z oponami gt radial? Chciałbym się zmieścić w 400 zł za oponę ale jak jest jakaś tańsza bo mniej znana a dobra to można się zastanowić nad zakupem.
aktualnie mam 215/55/16 też już rozglądam sie za oponami zimowymi i raczej kupie 215/60/16,
z budżetem 400 na sztukę można kupić dobre opony
Pytanie:
1. Continental TS 860
2. Sava eskimo s3 plus
Ktoś na takich jezdzi? Jak sie sprawują?
Jeździłem na TS850-tkach i dobrze się sprawowały, chociaż nie mam dużego doświadczenia bo testowałem tylko dębice frigo 2, baruma polaris 3 i te continentale. Z tej trójki najlepsze były te ostatnie. Chociaż to był cały czas model wcześniejszy TS850.
Jedyne co mogę zakładać i pewnie się nie pomylę że ts860 jest jeszcze lepsza od poprzednika, co pokazują już testy opon zimowych.
Pytanie czy chcesz tyle wydać na opony, bo nie oszukujmy się ale różnica cenowa między savą a Contim jest spora. Ale czy warto skoro savy produkuje Goodyear.
Jakbyś rozszerzył grono potencjalnych opon o barumy polaris 3 czy dębicę frigo 2 to napisz i opowiem ci kilka zdań na temat tych bieżników.
Masz na myśli Frigo HP2 zapewne? Bo Frigo 2 do tej klasy auta...
Do jazdy glownie po miescie w ar159 1.8 mpi wystarcza debica frigo hp2 czy lepiej zainwestowac w cos lepszego?
Myslalem nad nokian wr a4, roznica cenowa miedzy nimi to 100 zl na sztuce i nie wiem czy jest sens doplacac.
Podłączam się do pytania poprzednika: chciałem już kupić zimówki w okresie wiosennym zważywszy na możliwe niższe ceny, ale jakoś tak i wiosna i lato przeleciało:) Poprzednio zastanawiałem się na Nokianami Wr A4, ale co sądzicie o tych wspomnanych HP2? Cena trochę niższa, a do rajdowców nie należę. Ponadto przyznać sobie musimy szczerze, że na obecne nasze zimy to lepiej żeby opona na wodzie się trzymała w niskich temperaturach niż celować w gumę idealnie się sprawująca na śniegu:)
Jeden sezon przejechałem już na HP2 i złego słowa nie powiem. Nawet przy bardziej dynamicznej jeździe nie ma strachu.
Ten sezon będzie trzecim na Nokianach WRA3, moim zdaniem bardzo dobra opana w miarę przystępnej cenie. Trzymanie na śniegu, lodzie, mokrym bez zarzutu, ścieralność też znikoma jak na zimówkę. Mam je w rozmiarze 215/55/17. Co do porównania z Debicą nie wiem bo na zimówce Dębicy nie jeździłem, mam w służbowym samochodzie letnie opony Dębicy i są takie sobie.
Kierując całkiem pozytywnymi opiniami tu na forum, oraz ogólnie w internecie zamówiłem Dębice Frigo HP2 do swojej Ali :) Wstępne wrażenia pozytywne - dużo "mięsa" i miękka mieszanka :) Z tytułu że to niestandardowy rozmiar 215/60 R16, mam pytanko do użytkowników takiego rozmiaru, do jakiej wartości pompujecie koła w swoich alfach ? ;)
Mam taki sam rozmiar na zimę. Pompuję 2.5 do 2.6 bara.Instrukcja podaje że w oponach zimowych ciśnienie powinno być większe +0.2bara.
Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka
Czy może ktoś wrzucić zdjęcie alfy na 215/60r16? Bo walczę z myślami czy kupować na zimę 215/55r16 czy 215/60r16. Chętnie bym kupił na profilu 60 ale boję się trochę że będą "balony"
Ja u siebie na ten sezon zarzucę opony w rozmiarze 225/55 R16. Będzie balon, ale 215/55 R16 to jest nieporozumienie. Auto za nisko stoi. 215/60 R16 to standardowy rozmiar Passat B8.
Właśnie też szukam zdjęć jak to może wyglądać i nigdzie nie mogę znaleźć. Co drugi na forum twierdzi, że ma taki rozmiar, ale zdjęcia nie ma ani jednego.
W tym wątku były takie zdjęcia, poszukać. Sam osobiście wstawiałem
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
mam nadzieję że koledzy z forum się nie pogniewają ;) Parę fotek jak to wygląda :) 215/60 R16
Nie jest źle z ciemnymi lakierami.
no nie ma tragedii ;) ja miałem na zimę do tej pory 205/55 R16 na serii zawiasie... Felgi zostały, ale zawieszenie poszło w dół i już czeka 215/60 R16 ;) Jak zestaw wpadnie na auto to rzucę fotki dla potomnych ;)
ja też mam stalówki, ale oryginalne kołpaki na to...i szczerze - często są mylone z alusami przez znajomych ;)
Ori kolpaki mają dobry wzór. A ile zawias odetchnie przy stalówkach :D
ja kupiłem debice frigo hp 225/50r17.jezdziłem zime na 16 tragedia
Witam wszystkich jeździł ktoś na tych kapciach i co mógł by mi o nich powiedzieć z doświadczenia "Hankook Winter i*cept evo2 W320 235/45 R18 98 V XL"
muszę kupić dwie zimówki i zastanawiam się nad nimi bo są w fajnej cenie ;), teraz jeżdżę na Michelin Pilot Alpin i też nie narzekam ;)
Tak wiem, ze ADAC walił w uja w testach ale jak kogoś interesuje tegoroczny test zimówek nawet w wykonaniu niemcow to polecam http://www.opontest.pl/zimowe-adac-215-65-R16-SUV
Pamiętacie gównoburze jaką wywołały Dębice HP2 w zeszłym roku? Zobaczcie co jest na 6 miejscu i w jakiej obstaawie... tak sava to bliźniaczy model do Dębicy ;)
Witam :) Panowie, w stosunku do seryjnego zawieszenia opona 205/60/16 podniesie samochód ciut do góry, czy raczej nie będzie odczuwalnej różnicy i lepiej zainwestować w 215/60/16? Dodam, że na razie w lecie jeżdżę na 215/55/16 i auto jest dosyć nisko zawieszone jak dla mnie.. ;)