Ja czegoś nie rozumiem. Wszystkie złącza obd są w kształcie trapezu a w alfie prostokąt. Jakim cudem to podłączacie?
Printable View
Witam mam pytanie, kupilem sobie kabel odb od pmfactory na allegro. Kabel dziala, ostatnio siostrze w grande punto pokazywalo sie zeby zmienic olej, i tym kablem się spokojnie podlaczylem (bez adaptera do ecu silnika aby wyzerowac degradacje dpf), a potem z zoltym adapterem zeby sie polaczyc do service i service skasowac.
Ale u mnie w 159 dzisiaj sie podłączałem, i do ecu sie podlaczam, ale już do service nie mogę. W GP pokazywalo nawet zeby podlaczyc zolty adapter, tutaj nic nie pokazuje, ale sie nie laczy (pokazuje elm-> ecu no connection).
I do klimy też sie nie mogę dostać. Macie jakies pomysly co może być nie tak?
cześć,
przesłał by ktoś jakiś namiar na Multiecuscan w jakieś pełnej wersji do zainstalowania?
czy na testowej da radę pozbyć się migającego przebiegu?
Dzięki za informację.
Jutro próbuję ponownie walczyć, próbowałem instalować jakieś inne wersje ale niestety bez powodzenia aktywacji pełnej wersji. Może to kwestia tego że robiłem to z dostępem do internetu.
Dzięki Panowie za rady, już mi się udało ;)
HDD_Change_Serial_Number uruchamiałem normalnie, nie jako Administrator i nie zmieniało mi Hardware Key;)
Wy serio bawicie się w pirackie wersje MESa ?
Jestem w stanie zrozumieć ludzi używających prywatnie lewego VCDSa, który kosztuje ~2700, ale legalny MES kosztuje ~230 zł...
Cebularze jesteście i tyle !
tu pewnie nawet nie chodzi o to, ile kosztuje. mam alfe od sierpnia zeszłego roku. mesa potrzebowalem raz. no, moze dwa. nie mam 4 alf w domu, i 5 u sasiadów, zeby je diagnozowac co chwile.
a po drugie tak, wewnetrzna polska cebula mi zabrania kupic za moje ciezko zarobione pieniadze.
:^)
Jakby nie patrzeć 50 euro (tyle cięgle kosztuje licencja na stronie producenta) to dalej ~230 zł, chyba że kupujesz o naszego krajowego pośrednika.
Nie przesadzaj, to jak dwa odczyty "kompem" u przeciętnego mechanika (od nowego roku już pewnie drożej biorą) :)
A jak planujesz alfe na dłużej to warto zainwestować, bo jak przyjdzie do robienia logów, to mechanik już za 1 raz weźmie więcej niż cała licencja na MESa :)
Mam kabel od pmfactory no i mesa mam, ale pirata. Jak może nie wszyscy, ale zdecydowana większość. A czy alfe będę mieć dluzej, to niestety odpowiem: nieskalane sa wyroki boskie. Mój poprzedni samochod też mowilem, ze jak juz sie cos stanie powazniejszego, to dopiero go zmienie, mialem 3 lata v40 t4. Padla upg, potem po zlym zrobieniu po roku drugi raz,a ze sie wyprowadzilem i nie mialem już jak im oddac do roboty do poprawy plus brak drugiego auta na miesiac, kupilem alfe. Jesli nie będzie z nią sie nic dzialo tak, ze koszt naprawy wyniesie wiecej niż wartość auta, zostanie ze mna az sie nie rozdupczy :-)
Nie mialem też duzo czasu na szukanie - na alfe nie narzekam na razie. Ale kurde, brakuje mi automatu :(
witam,
ponawiam prosbe - moze ktos bedzie wiedział co jest nie tak.
jak pisałem wczesniej - mam kabel od pmfactory i mesa (registered). z siostry grande punto laczyl sie ok - dalo rade usunac wymiane oleju i reset service.
u mnie w 159 da rade wejsc tylko w engine.
jest błąd - u1601 bład linii C-Can. dopiero za ktoryms razem dalo rade go wykasowac, ale dalej nie moge sie z niczym innym polaczyc i teraz mam kilka pytan, moze jakis magik pomoze.
z tego, co mi chyba mowil poprzedni wlasciciel, to auto mialo radio z navi, a mam zwykle. w dashboard mam tak:
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/02/45.jpg
czy tak ma kazdy? czy zmiana radia by mogla z tym pomoc?
druga sprawa, myslalem, że moze wtedy bym musial zrobic proxy aby sie zgrało, no ale nie moge - mam błąd
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/02/46.jpg
no i 3 sprawa, w engine w zakladce parameters mam rozne wartosci, wiadomo, ale odometer mam na 0,0km. Z tym, że np jest last dpf replacement to mam wartosc 298600
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/02/47.jpg
czy to jakas grubsza sprawa? xd
który dokładnie kabel masz?
nie moge wejsc do proxy. jak chce wybrac opcje CAN setup / Proxi alignment procedure to wywala mi blad jak wyzej - empty proxi file.
https://allegro.pl/oferta/elm-327-ad...can-5946769979
//Edit
Teraz szukam jakichs info.na stronie multiecuscan i trafilem na cos podobnego, ale auto inne (tutaj: fiat stilo). Ale mam takie same objawy: jak robię scan, to tylko engine mi pokazuje, i nic więcej. A przy reszcie jak jest na tych zdjeciach: no proxi file, a do reszty nie idzie sie dostac http://forum.multiecuscan.net/viewto...rt=2100#p17417 i niby trzeba jakis rezystor usunac
Odometer = 0 znaczy, że ktoś ingerował w ten parametr. Rozumiesz :)
A dpf replacement to przebieg auta podczas ostatniego wypalania filtra. Więc sam sobie odpowiedz. Sprawdź, czy ta wartość rośnie proporcjonalnie do wypaleń filtra, jeśli go masz. O tym parametrze często osoby modyfikujące przebieg nie wiedzą/zapominają.
no tak sie skapowałem, że jak jest 0, to cos moglo byc majstrowane. Ale ten parametr w ogole nie rosnie, ostatnio jak sie podlaczalem to tez bylo 0, a od tego momentu zrobilem co najmniej 2000km.
dpf replacement to wymiana dpf a nie wypalanie :) nie ma mozliwosci odczytania przy jakim stanie byl wypalany dpf, jedynie ile km temu.
az tak głupi nie jestem xD (zart)
//edit a tak z ciekawosci, przeciez moge w ustawieniach gdzies (tam gdzie jest reset oleju zwiazanego z degradacja oleju przez dpf) tez jest opcja zeby kliknac ze filtr dpf zostal wymieniony, wtedy sie dowiemy, czy wezmie wartosc 0 z odometer, czy wartosc realna z licznika. ryzykowac? niby no risk no fun hehe
Z kablami ELM jest loteria, nigdy nie wiadomo co tam tak naprawdę siedzi, ori ELM czy jakiś chiński klon, dlatego obecnie lepiej zakupić kabel na STN1170.
Jaką wersję ELM raportuje program?
Jeśli dobrze pamietam, to 1.4. myślałem, ze kupujac od pmfactory raczej bym trafil na dobry sprzęt. Zresztą, jak napisalem wcześniej - z grande punto polaczyl sie bez żadnego problemu, pokazal wszystkie moduly i błędy (nawet spalone zarowki co ma siostra). A u mnie w scan tylko silnik pokazalo i żadnych modulow więcej
A, dlaczego uparłeś się na przewody, a nie na moduł Bluetooth?
no chyba jednak ja (bardziej) mam racje, niż Ty.
na poprzedniej stronie tez sie do tego odniosłes:
z opisu w programie:
więc wychodzi na to, że oznacza to ile km zostało zrobionych od ostatniej WYMIANY filtra. chyba, że Ty w swoim poscie przez regenerację masz na mysli nie wypalanie, lecz regenerację w sensie fizycznym - to wtedy tak. ale ja tu tez nie mialem 100% racji, bo myslalem, ze jest to wartosc, przy jakiej byl wymieniany dpf, a to jest wartosc ile km zostało zrobionych od ostatniej wymiany filtra, czyli jesli nigdy on w aucie nie byl wymieniany, wtedy wartosc bedzie taka sama, jak odometerCytat:
dpf replacement
Shows the number of km travelled since the last replacement of the particulate filter.
When the 'particulate filter replacement' procedure has been performed this parameter is set to 0 km.
wartość, o której Ty mowisz w tych dwóch postach, to jest distance since last dpf REGENERATION. I tak, ona sie u mnie zmienia - zaleznie od tego, ile km jestem PO WYPALENIU filtra.
W takim razie, ja polecam Ci moduł bluetooth - nigdy nie korzystałem z kabla i nigdy nie miałem problemów z połączenie z ECU - na "zielony kabelek", też jest rozwiązanie, w postaci przejściówki - w przypadku bluetooth, masz dodatkową zaletę, bo może on siedzieć w gnieździe OBD II, na stałe, tylko musisz kupić taki, bez włącznika, czyli taki najprostszy z możliwych - swojego Ci nie polecę, bo mam go chyba z 10 lat i takiego już nie kupisz - jak masz oprogramowanie w telefonie, to możesz sobie robić skan błędów, bodaj codziennie, a i inne zalety, też wynikają z tej możliwości - parafrazując Pawlaka "kabel, to przeżytek" ;)
z ECU sie lacze bez problemów, mi chodzi o inne rzeczy (np reset service). a tego pewnie ten Twoj adapter na bt nie zrobi, tak samo jak osiowania proxi, jakbym sobie kiedys cos tam chcial w aucie dołozyc.
w moim poprzednim aucie (v40) mialem elm na bt, na telefonie carscanner, ale z alfa nie chce działac (inni pisali, ze z tymi na bt potrafia byc problemy).
ja mam alfe od sierpnia, kabel mialem podlaczony do niej ze 3 razy. no, moze 4 z tym co ostatnio probowalem rozkminic, czemu nie moge sie dostac "dalej" niz poza ECU. nie widze tutaj sensu kupowania specjalnie skanera na bt po to, zeby byl wlozony na stałe, jak i tak go pewnie uzyje dopiero za 3-4 miesiace. i ogladanie rzeczy na laptopie czy np robienie logów jest zdecydowanie bardziej czytelne niz na malutkim 6 calowym ekranie telefonu :) kazdy ma swoje plusy i minusy
Przepraszam, w zlym miejscu zadalem pytanie.
Jaki aktualnie najlepszy interfejs do AR 159 przez bluetooth z możliwością odczytu i kasowania błędów? Najlepiej na IOS.
Witam
Chcę kupić interfejs diagnostyczny żebym mógł na telefonie z androidem odczytać sobie błędy.Mam alfe 159 2.0 jtdm 2011r.Znalazłem jakis interfes icar , czy będzie ten ok czy lepiej po wifi?.Mi w sumie zależy na sprawdzaniu błędów.
https://allegro.pl/oferta/program-sd...27-12108028350
WiFi działa bardziej stabilnie.
Do sprawdzania błędów w zupełności wystarczy taki
https://allegro.pl/oferta/elm-327-ob...-cd-7520044555
Poproś sprzedawcę o dostosowanie interfejsu do aut z grupy Fiat (będzie wiedział o co chodzi).
Ja mam taki interfejs już 10 lat i nie było auta, z którym się nie połączył.
Jakieś przejściówki do tego potrzebne?
Do body komputera chyba żółty idzie, i do ABS by się przydał chyba zielony ale to najlepiej sprzedawcę dopytać. Ma przejściówki w ofercie
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
https://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Adapter A1 potrzebny tylko do ABS/ESP i ksenonów.
Ja mam przewód VAG KKL Fiatecuscan i on załatwia wszystkie kolorowe przejściówki bo ma przełączniki linii.
Do tego takie cudo na WIFI/USB:
Załącznik 284064
Tutaj działa mi proxy alignment i inne.
W sumie to ten pierwszy kabel kupiłem dawno temu jak miałem Alfę 156 i nie byłem wszystkiego świadomy - a teraz przy dokładaniu PDC i Xenonów w 159 się super przydał :)
Hej wszystkim!
Mógłbym prosić o linka do interfejsu do 147 1.6 105km którym zrobię coś więcej niż zczytanie błędów? Teraz mam jakiegoś elm, ale on jedynie łączy się z ecu i potrafi tylko bledy odczytać, a parametrów już nie. Chciałbym coś więcej ruszyć przy absie/poduszkach. Dzięki!
Czy używał ktoś Vgate iCar Pro BT3.0? Korzystając z AlfaObd Demo nie mogę się podłączyć do sterownika czujników parkowania i nie wiem z czego to wynika (nie ma komunikatu, że potrzeba adapter tylko błąd połączenia, do sterownika silnika łączy się).
Ale numer, mam to samo. Ale mam tę poprzednią wersję 2.0 z ręcznym włączaniem. Teraz tylko silnik, a kiedyś łączył się ze wszystkimi modułami. Pokazywał który czujnik parktronika padł, nawet wyłączyłem tym alarm niezapiętych pasów. Przy próbie połączenia potrafił wygenerowac jakiś błąd (ale nie pamietam numeru; nawet internet nie wiedział co to za błąd). Teraz błędów nie generuje, ale łączy tylko z silnikiem.
BTW, z MES-em hula i łączy nawet z lodówką